10 истини, които всеки стопанин на куче трябва да знае

куче Снимка: iStock

З наем, че обичате кучето си и сме сигурни, че искате най-доброто за домашния си любимец. Много стопани на четириноги обаче, особено ако нямат опит в отглеждането, могат лесно да се оплетат в мрежата на някои опасни клишета и недоразумения, които мнозина са приели за абсолютна истина. И дори ветеринарните лекари често се оказват безсилни да ги убедят в противното. 

Говорейки си откровено, някои от нещата, които ще прочетете по-долу са истини, които ни се е искало да споделим директно на някои собственици на кучета, виждайки колко грешно интерпретират определени ситуации и реакции на домашните им любимци. За това се надяваме тези 10 точки да са в помощ на повече хора, за да разберат по-добре както своето космато приятелче, така и съветите, които ветеринарният лекар им дава. 

  • Може да е трудно да разберете, че кучето изпитва болка

Повечето кучета са в състояние стоически да издържат на голяма болка. За това може да се окаже изключително трудно, но е важно да се научите да разпознавате кога домашният ви любимец страда. Ако накуцва – значи го боли. Ако повръща – нещо явно не е наред. При затруднено дишане, животното всъщност може едва да успява да си поема въздух и това да е много болезнено за него. За това – не отлагайте да потърсите помощ. Отлагането никога не работи за вас, нито в полза на кучето ви. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Не отричайте очевидни проблеми

Няма такова нещо като „Мопс с едър кокал“. Нито пък е типично за куче, порода Джак Ръсел да има коремче, стигащо почти до земята. Ако домашният ви любимец е с наднормено тегло или страда от затлъстяване, вината за това не е в това, че то обича лакомства. А че вие обичате да му ги давате.

Наднорменото тегло отнема години от живота на косматия ви приятел, като междувременно понижава качеството му. Килограмите отгоре правят животното по-уязвимо към редица здравословни проблеми. За това – намерете начин да показвате обичта към кучето си по малко по-здравословен начин. Повече прегръдки, галене, игри, разходки сред природата, редовно разресване на козината… Всички тези алтернативи за без съдържание на калории, но вашият домашен любимец ги жадува. 

  • Знайте на кого да се доверите

Когато избирате храна за домашния си любимец, според вас кой знае повече за това кой вид е подходящ за кучето ви? Нека ви помогнем:

1. Ветеринарният ви лекар

2. Техникът, които е посетил „специално обучение“

3. 18-годишното момиче в магазина за домашни любимци

4. Група за съвети в социалните мрежи

Ако имате колебания коя марка или формула да изберете за косматия си приятел, винаги първо се консултирайте с ветеринарния си лекар. Ако давате на кучето си неподходяща за него храна, това може да доведе до затлъстяване, камъни в пикочния мехур и влошаване на състоянието на козината. 

кучеСнимка: iStock

  • Избягвайте да „предполагате“

Няма как ветеринарният ви лекар да диагностицира бучката или подутината на врата на домашния ви любимец по телефона. Нито пък да ви каже дали едно образувание е доброкачествено или не само, когато е погледне или усети. Впечатлението и предположението не са диагноза – за да се стигне до нея освен преглед, са необходими и определени тестове. И за всичко това е необходимо да го заведете в кабинета на специалиста.  

  • Кастрацията и стерилизацията не са опасни за кучето ви

И преди сме говорили за доводите „за“ и „против“ кастрацията на мъжкото и стерилизацията на женското куче. Ще вметнем само, че и двете процедури не са тежки или опасни за домашния ви любимец, но за сметка на това предотвратяват редица здравословни и поведенчески проблеми.

Вижте още: Да кастрирам или не кучето си

  • Следвайте инструкциите за лечение на ветеринарния си лекар

Когато специалистът назначава курс на лечение, той ви дава определени инструкции за начина на провеждането му. И е важно да ги изпълнявате, защото те са с цел да ви помогнат. Знаем, че носенето на пластмасов конус в продължение на 2 седмици не е забавно. Нито това, че не се препоръчва кучето ви да излиза на разходки през периода на лечение. Повярвайте обаче, че ако е имало по-лесен или приятен начин – ветеринарният ви лекар е щял да ви го каже.

  • Застраховката за домашния ви любимец е важна

Макар у нас да не е толкова популярна, в Европа застраховката за домашни любимци е сред задължителните неща, които да направите, за да се погрижите за безопасността на животното. Отделете време и направете проучване, особено ако ви предстои пътуване с домашния любимец в чужбина – тези застраховки могат да ви спестят куп пари, ако с него се случи инцидент.

кучеСнимка: iStock

  • Осъзнавайте кой ви е враг

Анестезията не ви е враг. Хирургията не ви е враг, нито пък ветеринарният ви лекар. Болестта и състоянието на домашния ви любимец – те са ви врагове. Осъзнавайте откъде идва опасността и вземете мерки, за да се погрижите за домашния си любимец. 

  • Превенцията е критична част от кучешката медицина

Всички домашни любимци трябва да получат пълния си ваксинационен курс, както и редовно вътрешно/външно обезпаразитяване. Ако вашият ветеринарен лекар ви препоръчва и друга ваксина, извън задължителните – послушайте го. Всичко това може да се окаже животоспасяваща превенция срещу някои смъртоносни заболявания. 

Всяка година безброй кучета губят живота си, защото не са получили основна, ефективна и достъпна превантивна грижа. 

кучеСнимка: iStock

  • Не прекалявайте с диетите

Ако домашният ви любимец страда от наднормено тегло и се налага да го поставите на „лека“ диета, може да отнеме доста време, за да постигнете желания от вас ефект. Много стопани правят грешката да намаляват твърде драстично порциите на любимците си, като по този начин несъзнателно карат животните да гладуват. 

Далеч по-добър вариант е да се консултирате с ветеринарния си лекар, който може да ви препоръча формула с по-ниско съдържание на калории, създадена специално за отслабване. При тези храни съдържанието на фибри е по-високо с цел запълване на стомаха, но това не е за сметка на всички хранителни вещества, витамини и минерали, от които четириногото се нуждае. 

Никога не бива да забравяме максимата, че „никой не се е родил научен“. Дори и да имаме опит в отглеждането на домашни любимци, да мислим, че всичко, свързано с конкретна порода ни е известно – бъдете сигурни, че винаги ще изникне нещо, което ще е изненада.

За това – възпитайте у себе си доверие към ветеринарния си лекар. Научете се да се консултирате с него за всичко, което ви тревожи или вълнува – той действително мисли най-доброто за домашния ви любимец. 

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още:

5 популярни мита за кучетата, които всъщност не са верни

 

Виж още