5 опасности за кучето по време на ремонт у дома

куче Снимка: iStock

Ч ували ли сте израза „лятото е сезона на ремонтите“? Е, независимо по кое време от годината сте решили да се заемете с така дълго отлаганите подобрения в дома си, ароматът на изпаренията от бои и бръмченето на електрически инструменти са неизменна част от този процес. Именно по-топлото време насърчава много собственици да оправят жилищата си. 

Докато измервате, къртите, лепите и лакирате обаче, не забравяйте да защитите и домашния си любимец. Защото, сигурни сме, ремонтът у дома е достатъчно стресиращ и без да се налага да мислите за здравето на косматия ви приятел.

Едно добро решение и може би най-ефикасната предпазна мярка е да държите кучето си далеч от работната зона. Понякога любопитството на четириногото е толкова голямо, че може да се наложи да заключите вратата или да я подпрете с щайга, за да блокирате достъпа му. 

Dogsandcats.bg

Ако няма как да изолирате района, където тече ремонта, проверете дали не може да поверите животното на близки приятели или роднини за няколко дни. 

А ето и няколко други мерки за безопасност, които да имате предвид:

  • Стара оловна боя

 Ако домът ви е построен преди 1978 г., не забравяйте да тествате за тежки метали в боята, преди да правите каквото и да е остъргване или шлайфане на стените или таваните. Оловната боя, която се лющи лесно може да се превърне в прах, който вашият домашен любимец да погълне. Отравянето с олово и други тежки метали мое да причини на кучето загуба на ориентация, мускулна парализа, гърчове и дори смърт. Освен това те са токсични и за самите вас. В специализираните строителни магазини можете да закупите комплект за тестване на олово. 

Ако установите наличие на оловна боя - най-добре е да наемете сертифициран изпълнител за ремонтните дейности.

кучеСнимка: iStock

  • Лакове, бои и латекс

Повечето неща, които използваме, за да вдъхнем нов живот и цвят на стените в дома си и които са на водна основа, могат да предизвикат диария и повръщане при поглъщане от домашния ни любимец. Ако капчици от тях попаднат върху козината на животното – най-добре ги оставете да изсъхнат и след това с ножица (при възможност) – внимателно отстранете козината. 

Никога не използвайте за почистване козината на кучето си разредител за боя, спиртни напитки или терпентин – тези съединения могат да причинят на домашния ви любимец болка и химически изгаряния.

  • Паднала мазилка

Кучетата са привлечени от нея и с радост биха я опитали – вярвате или не! Това е опасно, защото може да предизвика повръщане, но най-голям е рискът животното да получи стомашно-чревна обструкция. Големите парчета погълната мазилка няма как да преминат през храносмилателния тракт на животното, а това може да наложи и хирургическа намеса. В някои мазилки се съдържа етилен гликов (основна съставка в антифриза), който е силно отровен. Ако вашият домашен любимец повръща многократно или проявява „колебливо“ или пияноподобно поведение, незабавно посетете вашия ветеринарен лекар.

кучеСнимка: iStock

  • Лепила за плочки, изолационна пяна и полиуретановите лепила

Всички те съдържат изоцианати, които могат да разширят стомаха на кучето. Животните, които са погълнали тези продукти, трябва незабавно да посетят лекар. 

  • Електрически инструменти

Разбира се, те не са токсични, но когато говорим за опасности, свързани с домашния ремонт, няма как да пропуснем да напомним, че ако използвате електрически триони, бормашини или уреди за шпакловка трябва да държите кучето си по-далеч от тях. Шумът, който издават тези инструменти, понякога може да насърчи домашните любимци да се приближат и водени от любопитството си да се оплетат в кабелите.

кучеСнимка: iStock

В заключение – за да гарантирате максималната безопасност на четириногия си приятел, докато вие се занимавате с ремонт вкъщи, винаги го дръжте по-далеч от себе си. Не забравяйте, че кучетата са естествено любопитни, приемат много неща като игра и лесно могат да си навлекат неприятности. Ако имате каквито и да е било колебания, че косматият ви приятел е погълнал някое от веществата, изброени по-горе – незабавно се свържете с ветеринарния си лекар.

 

Вижте още: 

10 популярни домашни растения, токсични за кучетата

8 неща от ежедневието, които са опасни за кучетата

Виж още