8 неща от ежедневието, които са опасни за кучетата

куче Снимка: iStock

М оже да се случи и на най-добрите собственици на домашни кучета. Обръщате се за една секунда и четириногият ви приятел вече е докопал блокчето шоколад, което сте си оставили за десерт. Или е решил да си поиграе с нещо, което е открил в чантата ви, която в желанието си да си вземете душ в горещ ден – небрежно сте метнали на достъпно за него място. 

Понякога, колкото и да сме внимателни няма как да осъзнаем с пълна сила желанието на кучетата да ядат неща, които не би трябвало.

Голяма част от посещенията при ветеринар са именно поради факта, че домашният любимец е погълнал нещо, което може да бъде опасно за него. 

Dogsandcats.bg

Вижте 10 ежедневни неща, които могат да бъдат опасни за четириногия ни приятел. Бъдете внимателни да не ги оставяте на място, до което кучето ви има достъп. А ако имате подозрение, че то е изяло нещо от този списък – не губете време да се свържете с ветеринарен лекар. 

  • Батерии

Не случайно батериите не се изхвърлят заедно с останалия боклук. В тях се съдържа киселина, която е токсична за хора, кучета и котки. При поглъщане на батерия от четириногия ви приятел, това може да му причини язви в устата, хранопровода и стомаха.

  • Омекотител за пране

Детергентите, които се съдържат в някои от препаратите за пране и омекотяване могат да причинят язви в устата на кучето при поглъщане, да увредят хранопровода и стомаха. Още по-голям риск представляват капсулите тип „2 в 1“ – прах и омекотител, в които те се съдържат в концентрирано състояние и са опаковани под налягане. 

кучеСнимка: iStock

Ако косматият ви приятел се докопа до някоя подобна капсула, той може да се задави с нея, да вдиша или погълне съдържанието й, което може сериозно да увреди здравето му. 

  • Лекарства без рецепта

 Болкоуспокояващите като ибупрофен и аспирин, които можем да си купим от всяка аптека без предписание от лекар, могат да бъдат много опасни за четириногите ни приятели. Ако животните ги погълнат, това може да доведе до тежки язви, анемия, чернодробна и бъбречна недостатъчност. 

кученцеСнимка: iStock

  • Тютюн

Това вещество е силно токсично както за кучета, така и за котки. Поглъщането на никотин – независимо дали е под формата на цигари или насипен- в изсушени тютюневи растения, може да доведе до повръщане, треперене, колапс и дори смърт

  • Тесто за хляб с мая

Ако кучето погълне непечено тесто за хляб, това може да доведе до разширяване на стомаха му. Ако това се случи се увеличава рискът от прекъсване на кръвоснабдяването, което налага спешна операция. Маята в тестото понякога съдържа алкохол, който води до гърчове и дихателна недостатъчност. 

  • Торове и подхранващи продукти за растения

Нещата, които използвате, за да поддържате зеленината на балкона или градината си, могат да бъдат много опасни за домашния ви любимец. Задължително дръжте тези продукти на безопасно разстояние от кучето си.

кучеСнимка: iStock

  • Лук и чесън

Без тях почти няма българска гозба, а полезните им съставки са с доказан ефект при редица заболявания. За кучетата ни обаче, лукът, чесънът, празът и пресният лук могат да бъдат токсични. Когато се дъвчат или поглъщат от животното, те могат да му причинят анемия и стомашно-чревни разстройства.

кучеСнимка: iStock

Да предпазите домашния си любимец от всички потенциални опасности, свързани с ежедневието ви, може да бъде доста трудна задача. Важно е обаче да бъдете внимателни с тези неща, които да доказано вредни и могат да причинят сериозни, трайни здравословни проблеми на четириногия ви приятел. 

Виж още