5 основни съвета при грижите за кучетата през есента

куче есен Снимка: iStock

Н езависимо дали сте почитатели (или не чак толкова!) на аромата и вкуса на тиква или искате да отидете на плаж през октомври, вместо да се насладите на разходка сред падащи листа в близкия парк, истината е, че есента е тук и е в разгара си. Сбогувахме се с лятото и времето започна да се променя. Без значение дали това ви носи неизмерима радост или обратно – навява ви известна тъга и меланхолия, време е да оставите за момент емоциите си настрана – в името на домашния си любимец. 

куче есенСнимка: iStock

През преходните сезони, каквито са пролетта и есента, кучетата имат различни нужди, свързани с поддръжка на външния им вид. За това ви предлагаме да разгледаме пет основни груминг съвета, които да ви насочат къде да концентрирате усилията си, за да помогнете на домашния си любимец да се чувства по-добре, здрав и щастлив през този сезон. 

  • Акцент върху лапите и козината

Въпреки че се надяваме, че сте защитили добре лапите на домашния си любимец от опасно горещите повърхности през лятото, сухият въздух и високите температури няма как да не са оставили своя отпечатък върху тях. За това е важно да се погрижите за сухите, напукани или раздразнени възглавнички на лапите на кучето си през есента, преди да дойде мразовитото зимно време. 

Dogsandcats.bg

куче есенСнимка: iStock

В зоомагазините можете да откриете различни балсами за лапи, направени от естествени съставки и предназначени да лекуват, успокояват и защитават кучешките лапи. Ние препоръчваме тези, в които има пчелен восък или кокосово масло! 

Козината на четириногите също носи спомени от изпълненото с приключения на открито лято! От слънчевите лъчи, солената вода, преходите в планината и въргалянето в тревата... Опитайте да я подхраните с балсам за козина и добавки като рибено масло и омега-3.

  • Решение на кожните алергии и чувствителност

Промените във времето, които вървят ръка за ръка със смяната на сезоните, могат да причинят обостряне на някои алергии. Прашецът и полените, например, могат да полепнат по козината на домашния ви любимец и да причинят кожни раздразнения, сърбеж и обриви.

Отделете малко време, за да се справите с тези кожни проблеми, преди те да станат наистина обезпокоителни за домашния ви любимец. Което ще се случи още с първото нахлуване на по-студен и сух въздух. 

куче есенСнимка: iStock

Не забравяйте да изчеткате добре и разплетете (при нужда) козината на кучето си, за да паднат полените и дразнителите по-лесно от нея. За диагностицирани алергии, използвайте медицински шампоан и естествени овлажнители като кокосово масло. 

Забележка: Ако има силно дразнене, подуване, кървене или вашето куче проявява други симптоми на алергия, свържете се с ветеринарния си лекар за допълнителни насоки и лечение.

  • Коригирайте рутината на къпане

Пролетта и особено лятото изискват по-чести бани поради приключенията на открито, излагащи четириногия ви другар на повече мръсотия, солена вода и други вещества (да, част от тях дори самите ние не искаме да идентифицираме!).

куче есенСнимка: iStock

С настъпването на есента се налагат корекции в рутината за къпане. Не само в отговор на промяната на начина на живот, но и за предотвратяване дразнене на кожата на питомеца ви, причинено от по-сухия и хладен въздух навън. 

Сред възможните промени, които се налага да направите, са:

Къпете кучето си по-рядко. Особено ако домашният ви любимец има суха кожа. Ако сте къпали кучето си почти всяка седмица през лятото, опитайте това да се случва на всеки 3-6 седмици. Или просто го къпете, ако сметнете, че е необходимо.

Използвайте сух шампоан за кучета, за да поддържате питомеца си свеж и чист между къпанията. Така ще избегнете допълнителното изсушаване на кожата след това. Изберете продукт, който убива бактериите, помага срещу раздразненията, намалява линеенето, овлажнява кожата и козината.

  • Подготовка на лапите и носа за по-студеното време

Температурите през есента имат склонност да се понижават внезапно и бързо – особено рано сутрин и вечер, щом слънцето залезе. Най-добре е да подготвите лапите и носа на домашния си любимец още сега, за да е готов, когато тези температурни амплитуди станат още по-драстични.

куче есенСнимка: iStock

Добавете слой защита на подложките на лапите на питомеца си с подходящ балсам. Така той ще се чувства по-комфортно при разходките по студените тротоари. Винаги е добре да избърсвате старателно лапите на кучето си след разходка и ги преглеждайте за наранявания.

  • Направете си груминг план и го следвайте!

Има някои основни аспекти, свързани с грижите за външния вид на домашния ви любимец през есента, а и през зимата, които е добре да имате предвид. За да не пропуснете нещо, а и за повече удобство, предлагаме ви един кратък груминг списък, по който да се водите:

Зъби. Миенето на зъбите на кучето си остава най-добрият начин за поддържане на дентална хигиена. Към него прибавете играчки и лакомства за дъвчене.

Уши. Кога за последно им направихте старателно почистване (нежно и внимателно)?

Нокти. Има ли назъбени ръбчета или пукнатини? Достатъчно къси ли са ноктите, за да не пречат при ходене, бягане и игра?

Подстригване. Кучето ви има ли нужда от подстригване на козината? Има ли косми в лицето, лапите или ушите му? А между възглавничките на лапите?

куче есенСнимка: iStock

Преминаването през този контролен списък ще ви помогне да сте спокойни, че сте покрили всички рутинни грижи за домашния ви любимец през настоящия сезон.

Вижте още: 

Навън вали, а кучето ви отказва да се изходи

Готово ли е кучето ви за по-хладното есенно време

Виж още