5 основни вида кучешка козина и какви грижи изискват

куче Снимка: iStock

Н езависимо дали сте си осиновили куче от приют или сте си взели домашен любимец от развъдник, грижите за козината му са сред основните неща, които като негов собственик следва да правите. Имайте предвид, че

макар четириногият ви приятел да се променя през годините, структурата, шарката и типът на космената му покривка си остават същите до края на живота му.

Видове кучешка козина

Специфичните видове кучешки „кожухчета“ или „палтенца“, както ги наричат в специализираните фризьорски и груминг салони, изискват различни грижи. Различават се пет основни типа.

Dogsandcats.bg
  • Гладка козина

Ако отглеждате куче с такава козина, то трябва да знаете, че при нея се изискват най-малко грижи за поддръжка. Въпреки това тя не бива да бъде пренебрегвана. Гладката козина се отличава по това, че стои плътно прилепнала по тялото на кучето (например Дакел, Джак Ръсел териер, Лабрадор ретривър). 

кучеСнимка: iStock

Необходимо е да я четкате редовно, но не твърде често – 2-3 пъти седмично е съвсем достатъчно, за да бъде тя лъскава и със здрав вид. Най-добре е да използвате четка с естествени или ситни, метални зъбци. При къпане на куче с гладка козина е най-добре да използвате след шампоана и балсам, за да я запазите възможно най-дълго блестяща.

  • Двойна козина

Кучетата с двойна козина (например Нюфаундленд), имат мек подкосъм, който им осигурява изолация и твърд горен слой, който отблъсква водата и предпазва от замърсяване. Те могат да бъдат дългокосмести или късокосмести, но във всички случаи се нуждаят от малко повече грижи, отколкото другите четириноги. 

Когато разресвате тези кучета започнете първо от подкосъма, а след това завършете с четкане на горния слой. Можете да използвате специален балсам за разресване (за дългокосместите), а най-добре е да си закупите два вида четки – една по-ситна и една с по-широки зъбци, която ще ви е полезна в случай на заплитане. При къпане винаги използвайте шампоан и балсам, а при някои породи се препоръчва и кучешки сух шампоан, тъй като този тип козина съхне най-бавно.

кучеСнимка: iStock

  • Дълга козина

По-дългата козина при породи като Немска овчарка или Голдън ретривър изисква ежедневно сресване или четкане, особено по време на сезона на линеене (смяна). Тези „кожуси“ могат да бъдат както груби на допир, така и копринено меки, но и в двата случая ви трябва специален шампоан, когато къпете кучето си, за да избегнете накъсване и болка при разресване след това. 

При някои породи под дългата козина има и мек подкосъм, който трябва първо да изчеткате, а след това да преминете на външния, дълъг слой. При други като Сетерите и Шпаньолите, например, няма подкосъм, но рискът от заплитане е по-голям. 

кучеСнимка: iStock

Винаги използвайте балсам, за да придадете допълнителен блясък и здравина на козината на животното. А ако е възможно да я изсушите със сешоар след къпане, би било добър вариант.

  • Твърда козина (тип четина)

Този тип козина се среща при повечето териери, както и при Ирландският вълкодав. Тя е груба и твърда при допир, лесно се заплита и е доста трудно да бъде разресана. За да постигнете известен успех ще са ви необходими както гребен с редки зъбци, така и четка. Използвайте гребена, за да оголите и отделите части от козината, а след това приложете четката. Тъй като е доста трудоемка задача, а и невинаги домашният любимец стои мирно по време на цялата процедура, много стопани на кучета с такава козина избират да поверят грижите за нея в ръцете на специалист. 

кучеСнимка: iStock

  • Къдрава козина

Кучетата с къдрава козина като Пудел или Бишон фризе, имат дебели и меки къдрици, които стоят плътно прилепнали по тялото. Те имат нужда от редовно подстригване, тъй като растат бързо и се заплитат лесно. Необходима ви е мека, извита и лесно плъзгаща се четка, за да направите този тип козина пухкава. По време на къпане използвайте само шампоан, тъй като балсамът ще направи косъма по мек и хлъзгав, а това ще затрудни подкъсяването. След баня първо изсушете с кърпа, а след това довършете със сешоар. Едва щом „палтенцето“ на кучето е напълно сухо, можете да започнете разресването. 

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още: 5 домашни помощника в грижите за козината на кучето

Виж още