5 от най-невероятните неща, които кучетата могат да подушат

куче души Снимка: iStock

В ероятно сте чували за кучета, които използват мощното си обоняние, за да вършат работа като откриване на експлозиви, намиране на изчезнали хора или откриване на болести като рак или предсказване на предстоящ припадък (при хора с диабет). Но това далеч не са единствените странни неща, които косматите ни другари могат да надушат!

Хората сме проявили голяма доза креативност, измисляйки някои доста странни задачи за четириногите ни другари. И, шокиращо или не, те се справят с тях повече от добре! 

Предлагаме ви да разгледаме заедно някои от най-странните задачи, които кучетата са обучени да правят с носовете си. 

куче душиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Грижа за произведения на изкуството

Музеят за изящни изкуства в Бостън има космат член на персонала, който е натоварен със задачата да се грижи за някои от най-ценните произведения в него. Райли е Ваймаранер, обучен да открива молци и други насекоми, които пируват с плат, дърво, хартия и др. Музеите се нуждаят от постоянен контрол срещу вредителите, за да се грижат за ценните си предмети.

кучеСнимка: iStock

Райли може да подуши и открие буболечките, които се хранят (буквално) с изкуство, и да предупреди човешкия си партньор, който на свой ред прави щателна проверка на произведението за признаци на повреда. 

  • Откриване на китови изпражнения

Тъкър е едно от многото кучета, обучени по специална Conservation Canineпрограма, която използва мощното обоняние на кучетата, за да помага на застрашени животни. Да, знаем, че звучи малко отблъскващо, но истината е, че Тъкър помага на учените да проследят екскрементите, които съдържат ценни улики за генетичната идентичност на създанията, диетите, откъде идва храната им, нивата на хормоните и етапите на бременност.

куче душиСнимка: iStock

Китовете не са единственият застрашен вид, чиито изпражнения се проследяват от обучени кучета. Програмата, по която е трениран Тъкър, включва петнисти сови, карибу, вълци и тигри. И да, добре обученото четириного може да усети специфичната миризма на изпражненията им сред много други. Тези кучета дават на застрашените видове шанс за оцеляване, като помагат на природозащитниците да получат информация, която да им е в помощ при опазването на околната среда и екосистема.

  • Надушване на дървеници

Дървениците са нарастващ проблем с много от големите градове, а един от начините за борба със заразата, оказва се, включва и любимите ни кучета! Четириногите ни другари могат да надушат тези малки същества, които оставят своите фекални изпражнения, не по-големи от мастилена точица. 

куче душиСнимка: iStock

Кучетата могат да откриват дървеници с до 98% точност. И макар този процент на успеваемост безспорно да е впечатляващ, това умение на четириногите понякога може да създаде някои проблеми. Миризмата на дървениците може да остане върху дрехите, да се разнесе през вентилационните отвори или да бъде внесена вътре от други животни или хора. Това означава, че понякога четириногите могат да индикират, че има зараза, когато на практика такава няма. Въпреки това, струва си да се провери, нали?

  • На лов за трюфели

Обичате ли паста с трюфели? Ако сте почитатели на френската или италианската кухня, може и да сте попадали на тези вкусни и доста скъпи гъби. Причината да струват толкова много е, че се намират трудно, особено тези от тях, които са узрели и готови за консумация.

куче душиСнимка: iStock

Един от най-добрите начини да ги намерите е със специално обучено куче за лов на трюфели. 

Вижте още: 10 породи кучета за лов на трюфели

  • В помощ на археолозите

Археолозите прекарват доста време под земята и в копаене, така че не е трудно да си представим как кучетата биха могли да са им в помощ. Четириногите обаче, не се обучават за изравяне на стари кости или предмети, а за да насочат специалистите къде да открият ценните артефакти.

Знаем, че кучетата се използват от полицията и службите за реагиране при бедствия за намиране на трупове. Но откриването на заровени кости, които са на стотици години, е малко по-различно. Четириногите трябва да се обучат да откриват специфичната им миризма, като я отделят от тази на гниене. И те се справят повече от добре с тази задача! 

куче душиСнимка: iStock

Вижте още: 

7 вида работни кучета и как помагат на хората

5 от най-редките породи кучета

 

Виж още