7 вида работни кучета и как помагат на хората

работни кучета Снимка: iStock

З наем, че кучето е редом до човека от дълги години. И докато много четириноги днес са верни спътници и най-добри приятели на стопаните си, има някои от тях, които вършат сериозна работа в името на доброто на всички хора. Работните кучета обикновено са животни с добре развити естествени инстинкти, които са внимателно усъвършенствани с интензивно обучение и конкретна цел – изпълнение на дадена задача. 

Определени породи са категоризирани са като „работни кучета“ от редица киноложки клубове и организации, специализирани в развъждането. В миналото представителите им традиционно са работили на полето или за охрана, а днес тези им умения се прилагат в редица важни и значими аспекти от обществения живот.

Ето някои видове работни кучета и работата, която те са специално обучени да изпълняват.

 •  Обслужващи кучета 

Служебните кучета, наричани още „кучета водачи“ са работни четириноги, обучени да помагат на хора с увреждания. За тях има специални насоки и те се ползват с други права спрямо посещения на обществени места, градски транспорт и тн. 

Dogsandcats.bg

работни кучетаСнимка: iStock

Добре обученото служебно куче е тренирано да се държи спокойно и да реагира нормално във всякакви ситуации, така че то може да придружава човека навсякъде. 

Служебни кучета са:

 • Кучета водачи на хора със зрителни увреждания
 • Кучета са подпомагане на трудно подвижни хора
 • Кучета-помощници на хора с епилепсия и други медицински проблеми
 • Кучета водачи за хора със слухови увреждания

Най-често използваните породи са: Голдън ретривър, Лабрадор ретривър, Стандартен пудел и Немска овчарка.

 • Кучета за терапия 

Подпомаганата от животни терапия (наричана още Канистерапия), включва използването на специално обучени, сертифицирани животни като част от терапевтичния план за лечение на дадени пациенти. Тези четириноги предлагат емоционална подкрепа на болни или ранени хора, често посещават болници и старчески домове, дневни центрове дори училища, за да помогнат на децата да научат повече за кучетата.

Кучета от всякаква порода, размер и възраст могат да станат терапевтични животни. Ключовото тук е да са с подходящ, по-спокоен темперамент, добра социализация и правилно обучение. 

работни кучетаСнимка: iStock

 • Полицейски кучета

Полицейските кучета, често наричани К-9, се обучават специално за подпомагане дейността на полицията и други служители на органите на реда при изпълнение на служебните им задължения. Тяхна задача е да защитават своите водачи, могат и да гонят заподозрени в престъпления, които се опитват да избягат от полицията. Могат да бъдат обучени и за откриване на определени вещества чрез подушване. 

работни кучетаСнимка: iStock

Най-често срещаните породи кучета, използвани като полицейски кучета, са Немски овчарки и Белгийски овчарки Малиноа.

 • Военни работни кучета

Подобно на полицейските, и военните работни кучета се обучават, за да са в помощ на военните при техните операции. Тези четириноги могат да бъдат използвани за преследване, като пазачи, разузнавачи или детектори. Могат да участват в търсене и спасяване на хора. 

Повечето военни работни кучета са Немски овчарки, Холандски овчарки и Белгийски овчарки Малиноа. 

работни кучетаСнимка: iStock

 • Кучета за откриване

Четириногите, които се използват за откриване имат изключително обоняние и са силно мотивирани чрез положително подсилване. Те са обучени да подушват определено вещество или група вещества като наркотици, експлозиви, кръв и човешки останки. Някои от тези кучета се научават да разпознават симптомите на рак, анормални нива на кръвната захар, определени видове насекоми (като дървеници) и дори животински изпражнения. Кучетата за откриване се използват от полицията, органите на реда и здравеопазването, а едно от най-старите им приложения е за лов на трюфели. 

Често използваните породи са: Лабрадор ретривър, Голдън ретривър, както и различните видове гончета.

работни кучетаСнимка: iStock

 • Кучета за търсене и спасяване

Тези четириноги се отличават с голяма пъргавина и изключително изострени сетива за обоняние и слух. Те са високо обучени и служат на хората в различни области, включително проследяване, специализирано търсене, спасяване на пострадали от лавини и откриване на затрупани хора от земетресения.

Често използваните породи включват Лабрадор ретривър, Голдън ретривър, Бордър коли, Леонбергер и Немска овчарка.

работни кучетаСнимка: iStock

 • Пастирски кучета

Пастирските кучета се грижат за различни видове добитък, като овце, кози и говеда. Има много пастирски породи, но не на всички тях им идва естествено да са овчари. Някои имат нужда от доусъвършенстване на природните им инстинкти и умения чрез обучение, докато други никога не се превръщат в повече от компаньони на стопаните си. 

Тук попадат всички овчарски кучета, както и Бордър коли.

Виж още