5 от най-редките породи кучета

Норвежки лундехунд Снимка: iStock

Н а света има много породи кучета, а фактът, че някои четириноги се срещат много по-често и са по-популярни от други, прави определянето на точна количествена цифра невъзможно. Независимо дали се гордеете с това, че разпознавате много и различни представители на кучешкия свят, има някои сравнително по-малко известни четириноги, за които може дори да не се чували. 

5-те породи, които ще ви представим, са сред най-редките в света. Част от тях се срещат само в определени географски ширини и това от своя страна ги прави по-трудни за разпознаване.

Историята на тези четириноги ни отвежда до ледниковия период, от когато се предполага, че датира появата им. Днес Норвежкият лундехунд е признат за една от най-редките породи кучета на планетата поради своите характеристики, които са уникални за представителите й. 

В миналото тези четириноги са използвани за лов на птици по островите на норвежкото крайбрежие. Именно специфичните условия на живот са довели до еволюцията им и появата на шест пръста на всяка лапа, мощен слух и шия, толкова гъвкава, че кучето може да я извие назад и да докосне гръбнака си.

Dogsandcats.bg

Норвежки лундехундСнимка: iStock

По време на Втората световна война тези шпицове са застрашени от изчезване, но по чудо са запазени от норвежките животновъди. Освен малобройни, тези четириноги са известни със своята забавна природа и силната връзка, която създават със стопанина си. 

Често бъркани с пудели, Лагото Романьоло са най-старите водни ретривъри в света. Появяват се през Средновековието и традиционно са използвани като работни кучета, чиято задача е била да носят на стопаните си отстреляната плячка по време на лов.

Лагото РоманьолоСнимка: iStock

Със своята вълнена водоустойчива козина, добре развита мускулатура и остро обоняние, не е чудно, че тази четириноги са верни спътници на хората в лова на патици и други водни птици от векове. Днес те се използват за лов за трюфели и са единствената порода, която официално е призната за тази цел. 

Лоялни, смели и защитни по природа, тези четириноги принадлежат към семейството на Борзая – порода ловни кучета, които откриват плячката си с само с поглед. Елегантни, фини и дългокраки, тези четириноги са селектирани в района на Сахел в Африка, където са помагали в лова на номадите в пустинята. 

АзавакСнимка: iStock

Споделяйки сходни характеристики с хрътките Салуки, Азавакът често е наричан „idii n 'illeli“ от собствениците си номади, което в превод означава „въздишката на свободните хора“. Представителите на породата са известни с независимия си характер и могат да бъдат много срамежливи пред непознати. 

Най-рядката порода във Великобритания, едва 24 представители на породата са родени в страната за изминалата година. Британското видрово гонче е известно със своята прекрасна грива и забавна същност. Официално тези кучета са по-редки от белия носорог – има само 1000 такива по целия свят. 

Отърхаундите са отглеждани още през Средновековието за защита на рибарите от досадните видри, откъдето идва и името на породата. След като ловът на видри е забранен в Обединеното кралство, представителите на породата става силно застрашена от изчезване. 

ОтърхаундСнимка: iStock

Тези четириноги са приятелски настроени и демонстрират голяма решителност – особено ако са хвърлили поглед на някое вкусно лакомство! Чудесни семейни кучета, които винаги са готови за нови приключения. 

Родом от Унгария, тези кучета са известни със своя оптимистичен, спокоен и силно активен характер. Рядко можете да срещнете представители на породата извън източноевропейската им родина. Ще ги познаете по заострените уши и вълнообразна козина, а високият им интелект и енергичност ги прави първи помощници на овчарите за пасенето на овце и говеда. Любвеобилни и мили, те се привързват силно към стопаните си и са чудесни домашни любимци. 

мудиСнимка: iStock

 

Виж още