5 породи кучета, които сякаш са от друга планета

Салуки Снимка: iStock

Р азнообразието от породи в голямото кучешко царство е огромно, но има някои четириноги, които се отличават със своя уникален външен вид. С малко повече въображение дори можем да си представим, че са изскочили от страниците на някои научнофантастичен роман, а не са произлезли от вълците! Тези кучета притежават някои неземни черти – от поразително необичайни палтенца до отличителна форма на тялото, които се противопоставят на конвенционалното ни разбиране за външния вид на кучетата!

В тази статия ще разгледаме пет породи, които изглеждат така, сякаш за произлезли от далечна, далечна галактика. Независимо дали става въпрос за ефирната им елегантност, особени физически черти или просто аурата на мистерия, която сякаш ги обгръща, тези четириноги безспорно се открояват!

Китайско качулато кучеСнимка: iStock

И така, нека се впуснем в междузвездно пътешествие из кучешкия космос, за да открием тези забележителни породи!

Dogsandcats.bg

Китайското качулато куче, със своя драматичен контраст на тяло без косми и развяваща се грива, лесно може да бъде объркано със създание от далечна планета. Тази порода съществува в две разновидности: без косми, с мека, подобна на човешка кожа и кичури косми по главата (наречени „гребен“), по лапите („чорапи“) и опашка („шлейф“), и с козина от мек, фин косъм. 

Китайско качулато кучеСнимка: iStock

Въпреки деликатния си външен вид, Китайските качулати кучета са изненадващо издръжливи и пъргави, като често показват игрив и привързан характер. Техният почти митичен външен вид се допълва от топло и любящо поведение, което ги прави очарователни спътници. 

Салуки, известни още като Персийска хрътка, носят аурата на древна мистерия и елегантност, които лесно могат да ги изстрелят в някоя далечна орбита! Известни с невероятната си бързина и изящество, Салуки притежават стройна физика, подчертана от копринена козина, по-дълга на ушите, опашката и понякога на гърба и крайниците, което допълнително им придава величествен вид. 

СалукиСнимка: iStock

Салуки е една от най-старите породи кучета, чиито произход ни отвежда назад до древните цивилизации на Близкия изток, където тези хрътки са били почитани от кралските особи. Известни със своята независима и отчуждена природа, въпреки леко дистанцираното си поведение, Салуки създават силни връзки със своите собственици. Издръжливостта и бързината им са исторически ценени за лов в пустинята – черти, които ги превръщат в чудесен избор за активни семейства. 

Ефирната красота на Салуки, съчетана с техния благороден и сдържан характер, формира образа на небесно същество, което превръща в породата в необикновена.

  • Бергамаска овчарка

С палто, което изглежда по-подходящо за създание от далечна ледена луна, отколкото за пастирското поле, Бергамското овчарско куче е поразително четириного. Най-отличителната черта на породата е необичайната козина, която се състои от три вида косми, които се сливат заедно, за да образуват подобни на филц масури, чието предназначение е да предпазват животното от стихии и хищници. 

кучеСнимка: iStock

Тези овчарки произхождат от италианските Алпи и се смятат за древна порода, използвана за пастирство и охрана на овце. Освен леко извънземния им външен вид, тези четириноги са интелигентни, търпеливи и забележително добродушни, което ги прави отлични семейни спътници. Щом се оформи напълно в характерната си форма, козината им изисква минимално поддържане. 

С благородната си осанка и развяваща се копринена козина, Афганската хрътка изглежда сякаш изтръгната от царството на нечия фантазия! Елегантността и екзотичният външен вид на тази порода са несравними. Произхождащи от планините на Афганистан, където са отглеждани заради скоростта и ловните им способности, Афганските хрътки носят излъчване на аристократизъм, древно благородство и мистерия. Грациозните им движения и дистанцирано поведение само допринасят за ефирния им, неземен чар. 

кучеСнимка: iStock

Спокойни и леко дистанцирани, за тези хрътки се знае, че за да се поддържа лъскавата им козина са необходими доста грижи, но повечето собственици намират това за малка цена на фона на спиращата дъха красота и уникална личност на породата. 

Поразителният външен вид и загадъчната природа на Афганската хрътка я правят живо свидетелство за многообразието и великолепието на кучешкия свят.

  • Комондор

Комондорът е порода, която не може да бъде объркана с никоя друга. Това се дължи на отличителното им палто с въжета, наподобяващи масури. Произхождащи от Унгария, където са използвани за охрана на добитък, уникалната козина на тези кучета служи за защита – както от атмосферните влияния, така и от хищници. Масурите са естествени и започват да се образуват, когато бебешката козина на кученцата се замени с постоянна

Комондорът е смела и волева порода, чиито представители са дълбоко лоялни към семейството си и с естествено защитен инстинкт. Въпреки необичайния си външен вид, това са спокойни и уравновесени четириноги, които приемат сериозно и достойно ролята си на пазачи.

кучеСнимка: iStock

Поддръжката на козината им е изненадващо ниска, като се имат предвид специфичните шнурове, въпреки че изисква някои по-специални грижи, за да се поддържат те чисти и здрави. Забележителният външен вид и непоколебим темперамент на Комондора го правят една от най-необикновените породи, сякаш идваща от свят, далеч от нашия.

 

Виж още