Салуки

Салуки Снимка: Istock

Други имена

Персийска хрътка, Персийски грейхаунд, Saluki, Gazelle Hound, Persian Greyhound

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

58 см. 71 см.

Тегло

14 - 25 кг.

Живот

12 - 14 г.

Произход

Близкия Изток

История

Салуки е екзотична и древна порода кучета, смятани от мюсюлманите за дар от Аллах. Те са отглеждани с особена почит от векове на територията на Близкия Изток за лов на зайци и газели. Бързи, атлетични и фини, Салуки били ценени заради способността си дълго време да тичат без да се изморят. 

Ловът с тези кучета е специфичен за района, от които произхождат. Той се осъществява съвместно със сокол, кон или камила, на които язди ловеца. Бедуинът пускал сокола, който започвал да търси плячката. След като я фиксира, наред е Сакули, които се спускат към нея, хващат дивеча, но не го убиват, а търпеливо изчакват стопанина си с плячката в уста.Заради красивия си външен вид, тези четириноги били предпочитани от знатните особи в целия Арабски полуостров, а представителите на породата дори имали право да спят в една шатра със султана.

В Европа Салуки попадат благодарение на келтските племена и на древните римляни, но това се случва сравнително късно – едва през 1840 година. Тогава за първи път са показани на изложение в Англия, където започват да ги наричат Персийски грейхаунд или Персийска хрътка. Стандартът на породата е установен през 1923 година.

Външен вид

Високо, сухо, елегантно и енергично куче от групата на хрътките. Мъжките представители на породата достигат до 71 см височина и тегло от около 30 кг, женските са малко по-дребни – максимална височина до 66 см и тегло от около 25 кг. Главата на Салуки е дълга и сравнително тясна, с плавен стоп и леко издължена муцуна. Носът е малък, черен или кафяв на цвят. Очите – с овална форма, големи, лешникови на цвят. Ушите са дълги, поставени на нивото на ушите, висящи близо до главата, покрити с дълги коприненомеки косми. Шията е дълга, фина и мускулеста, гръдният кош – добре развит, коремът – леко хлътнал. Крайниците на тази хрътка са дълги и елегантни, а опашката – ниско поставена, дълга, с лека извивка в края. 

Dogsandcats.bg

Козината на Салуки е много мека и фина, по главата, тялото и предната част на крайниците – къса и плътно прилепнала, по-дълга по ушите и опашката. На цвят може да е бяла, кремава, рижава, златиста, черна, сива, бяла с рижави или черни петна.

Характер

Салуки са уравновесени, чувствителни кучета с аристократична осанка и леко дистанцирано поведение. Макар да не го демонстрират чрез откровени прояви на любвеобилност, те силно се привързват към семейството си. Обикновено си избират един негов член, който приемат за свой лидер и чиито команди изпълняват. Не понасят добре раздялата и не бива да се оставят сами за дълги периоди от време – това може да повлияе негативно на иначе спокойния им нрав. С непознати са резервирани, а ако не се социализират от малки – плахи и страхливи. Изключително сензитивни, тези кучета усещат всяка емоция на стопанина си – изнервената среда и напрежението в дома могат искрено да ги натъжат и стресират. 

В обучението е възможно да проявят ината, типичен за ловните породи кучета, свикнали сами да взимат решения. Въпреки това Салуки са много интелигентни и бързо учат нови команди – подходете с търпение и постоянство към тях, ако се налага, правете повече повторения, докато се увенчаят с успех. В никакъв случай не бива да се повишава тон, нито да се прибягва до физическо насилие – това може да обиди животното до такава степен, че то категорично да откаже да участва в дресурата.

Здраве

Салуки са здрави и енергични кучета, които имат склонност към развитие на инфекции на очите и ушите. Представителите на породата страдат чест и от заболявания на сърцето, хипотиреоидизъм, превъртане или подуване на стомаха.

Грижа

Персийската хрътка е ловно куче и като такова има много енергия в запас, която трябва да изразходва, за да се чувства добре и във форма. Не се препоръчва тази порода да се отглежда в апартамент именно поради необходимостта на представителите й да тичат всеки ден и то по много, а това е нещо трудно постижимо в града. Ако живеят в къща с двор, задължително им пригодете място за спане вътре, близо до вас – Салуки не са дворни кучета, те обичат през нощта да са близо до семейството си. В града задължително ги водете на повод – силно развитият им ловен инстинкт може да ги отведе на километри от вас без дори да разберат, че са се загубили. 

Невероятните работни качества на тези четириноги биха изпъкнали, ако могат да участват в игри, имитация на лов, в различни спортове, надбягвания, прескачане на препятствия и тн. Те с радост и лекота ще свикнат да тичат с вас в парка, докато правите джогинг, карате колело или ролери. За добрата им физическа форма биха спомогнали и преходи в непознати гори, планини – различни предизвикателства и активности сред природата.

Късата козина на Салуки няма нужда от ежедневно разресване – достатъчно е да я минавате със специална ръкавица или влажна кърпа след разходка. Можете да къпете любимеца си често – веднъж на две седмици, с подходящ шампоан. Редовно проверявайте очите и ушите, за да избегнете развитие на инфекции, подрязвайте ноктите, ако започнат да „щракат“ по пода, съблюдавайте и за устната хигиена. 

Тъй като костите и ставите на това куче са много фини, погрижете се да спи на максимално меко легло – в противен случай може да му се образуват мазоли или натъртвания.

Хранене

Персийската хрътка може да се храни както с кучешка храна – висококачествена или премиум клас, така и с натурални продукти. Добре е да й се дават по две порции на ден, като се следи да не извършва физическа активност поне 2-3 часа след хранене. Разнообразявайте менюто й с различни меса, без свинско, овнешко или говеждо, местни субпродукти, твърдо сварени яйца, извара, различни зеленчуци, кисело мляко. Не се препоръчва да давате на Салуки тестени, сладки и пържени храни, колбаси, салами, пушено месо и риба.

Деца и домашни любимци

Салуки не се препоръчват за семейства с малки деца. В игрите си хлапетата несъзнателно или не, могат да наранят това крехко куче. С по-големи хлапета (над 6-7 години) Персийската хрътка съжителства чудесно. Трудно се сприятелява с други кучета, като това е възможно само, ако са израснали заедно. И макар че не би гонила котката вкъщи, що се отнася до други дребни животинки – за Салуки те са просто плячка, никога приятел.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още