Афганска хрътка

aфганска хрътка Снимка: Istock

Други имена

Afghan Hound, Baluchi Hound, Afghanischer Windhund

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

63 см. 74 см.

Тегло

20 - 27 кг.

Живот

10 - 12 г.

Произход

Афганистан

История

Афганската (или Афганистанска) хрътка е древна порода ловджийско куче. Води началото си от планините на Афганистан, където е предан помощник на хората в лова на елени, зайци, лисици, газели и вълци. Първите изображения на афганската хрътка са се появили през 9000-та година преди новата ера. Жителите на Афганистан смятат тези грациозни кучета за символ на родината си, тъй като четириногите са известни със своята неподправена красота, грация и независимост. 

Специфичното телосложение на афганската хрътка й позволява да влиза дълбоко в дупките на хищниците, а това от своя страна й носи признанието за добър ловец с вроден инстинкт. Породата става популярна в Европа, след като през 1926-та година в Лондон се сдобива с първия клуб, посветен на любителите и собствениците на Афганските хрътки.

Външен вид

Афганската хрътка е стройно и високо куче, със стегната и достолепна стойка. Възрастните екземпляри достигат до 68-74 см – мъжките, и 63-69 см – женските. Теглото им е между 20 и 27 кг, опашката е дълга, със завит край, а ушите –  клепнали, покрити с козина. Муцунката е издължена, винаги тъмна. 

Афганската хрътка е олицетворение на елегантността във всяко отношение. Тази уникална, древна порода кучета имат неповторим външен вид: драматично копринено палто, екзотично лице и тънко, фино тяло. Благородна и достолепна, тази хрътка излъчва истинско великолепие и гордост, които не остават незабелязани. 

Dogsandcats.bg

Характер

Макар да е изключително фино куче, тази порода има нужда от активно физическо натоварване, като разходките най-добре да са съчетани с игри със стопанина. Дългата козина по никакъв начин не пречи на Афганската хрътка да тича, при това развива доста бърза скорост за малко време. Тези кучета са податливи на обучение, но то следва да започне още в ранна възраст – между 2-4 месец. Породата е със силно развит ловен инстинкт и макар да обича да носи предмети, това куче има независим характер и изпъляването на различни команди по всяко време не е сред присъщите му дейности. 

При разходките или ако я отглеждате на двор, имайте предвид, че Афганската хрътка обича да и скача, така че винаги е необходимо да я държите под око и да следите за безопасността й. Не са изключени и прояви на своенравност, дори инатливост.

Здраве

Кучетата от тази порода се радват на добро здраве, нямат генетични заболявания или предразположености. Възможно е да страдат от подуване на стомаха, преплитане на червата, демодекоза, хипотиреоидизъм, кардиомиопатия, атрофия на ретината или депигментация на носа.

Грижа

Бихме искали да направим едно уточнение – ако не сте готови или нямате желание да полагате почти ежедневни грижи за прекрасната козина на това куче, по-добре да се спрете на друга порода. Защото великолепната, копринена на допир козина на Афганската овчарка има нужда от вниманието ви! 

Препоръчва се ежедневно разресване като трябва да се внимава да няма възли или сплъстявания. За да предотвратявате по-нататъшно сплитане на дългите косми, можете да си послужите с един трик – напръсквайте козината с вода, смесена с малко балсам за дългокосмести кучета. Разресването става от корените към краищата, много внимателно и нежно. В никакъв случай не си правете експерименти да подстригвате кучето си сами!

Хранене

Стомашните проблеми са често срещани при Афганската хрътка. Това куче е капризно на хранене и дори може да откаже да яде, ако не му допада това, което му се предлага. 

Най-добре е да се заложи на висококачествена суха храна с натурални продукти – телешко и пилешко месо, риба и зеленчуци. Не се препоръчват мазни меса, да се избягва и пърженото. Това куче е злоядо и по принцип яде малко. Заложете на по-чести и малки хранения – така ще намалите риска от подуване на стомаха. 

Деца и други домашни любимци

Афганската хрътка е много лоялно и предано куче. Предпазлива и по-скоро недоверчива е към непознати, не обича резки движения и силни звуци, което не я прави подходяща за семейства с малки деца. Кучето се възприема като част от семейството и иска необходимите грижи и внимание всекидневно. Демонстрирайте му любов и ще имате верен приятел до живот!

Афганската хрътка може да съжителства добре с други домашни любимци като котки, например. Ако обаче имате пор, морско свинче или зайче, е възможно да имате проблем, защото кучето ще го помисли за плячка и ще го атакува. Що се отнася до други кучета – най-щастлив вашият любимец ще е сред себеподобни! Ще видите вашата Афганска овчарка игрива и палава единствено в компания на други като нея. Към други породи тя е по-скоро безразлична, но рядко агресивна. 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още