5 причини защо да включите моркови в диетата на кучето си

куче моркови Снимка: iStock

П редставете си, че сте имали натоварена седмица и сте пропуснали да напазарувате. Кучето ви души наоколо, търсейки си някое вкусно лакомство, но вие не разполагате с любимите му бисквитки. Чудейки се какво да правите забелязвате, че питомецът ви става все по-тревожен. И тъй като никой не обича да гледа как кучето му страда, самите вие започвате леко да се напрягате.

За да си спечелите повече време, отваряте хладилника, за да проверите дали няма нещо, което бихте могли безопасно за споделите с четириногия си другар. И какво откривате – свежи, ярко оранжеви моркови!

куче морковиСнимка: iStock

Може би се чудите дали те са подходящи за четириногия ви другар? Отговорът е да – морковите са напълно безопасно и питателно лакомство за косматия ви другар. 

Dogsandcats.bg

А ето и още 5 причини защо е добре морковите да присъстват в менюто на домашния ви любимец

  • Морковите са добри за здравето на зъбите на кучето ви

Дъвченето на морковите нежно изстъргва от зъбите на четириногите всички хранителни остатъци и по този начин се предотвратява натрупването на плака. Важно е да отбележим, че макар да имат ползи за денталното им здраве, кучетата не могат да метаболизират хранителните вещества от суровите моркови.

За това и ако давате на питомеца си сурови моркови, може да забележите, че парченцата, които той е сдъвкал, преминават през него и изглеждат по същия начин, когато напускат тялото му под формата на изпражнения. За да се възползвате от хранителните ползи и полезни вещества, които се съдържат в морковите, най-добре е леко да ги сварите или задушите. 

куче с морковСнимка: iStock

  • Морковите са нискокалорично лакомство 

Ако кучето ви е диагностицирано с диабет, има няколко килограма отгоре или просто не искате да добавяте допълнително калории към диетата му, морковите могат да са идеалния вариант за лека закуска между храненията. Те са с ниско съдържание на калории и мазнини (в един бейби морков има едва 4 калории!), което ги превръща в чудесна опция за здравословно лакомство. 

  • Помагат при храносмилането

Морковите са с високо съдържание на разтворими фибри. Ако питомецът ви има редки изпражнения, добавянето на моркови към менюто му може да помогне за добавяне на необходимия обем. 

куче морковиСнимка: iStock

  • Морковите са богати на бета-каротин

Когато бяхте малки, родителите ви казваха ли ви да ядете моркови, защото ще подобрят зрението ви? Е, всъщност колкото и да не ви се вярва, зад това родителско късче мъдрост има голяма доза истина. Бета-каротинът е каротеноид, който е антиоксидант.

  • Морковите са богати на витамин А

Витамините имат важна роля в диетата на домашния ви любимец и са от съществено значение за растежа и поддържането на здравето му. Морковите са богати на витамин А, който поддържа здравето на очите и подпомага имунната система на животното. И не на последно място – благодарение на него четириногото има здрава кожа и козина.

куче с морковСнимка: iStock

Вижте още:

Как правилно да даваме на кучето си човешка храна

Защо кучетата ядат стайни растения

Защо спанакът е полезен за кучетата

Виж още