Защо спанакът е полезен за кучетата

куче спанак Снимка: iStock

Moже би имате шепа спанак в хладилника, която чака да бъде изядена и се чудите дали не можете да споделите малко с домашния си любимец? Добрата новина е, че не само можете – кучетата могат да хапват спанак спокойно и да се възползват от всички ползи за здравето, които той съдържа! Разбира се, както при всяка „човешка храна“, добре е да се спазват някои правила за безопасност.

куче спанакСнимка: iStock

Могат ли кучетата да ядат спанак?

Има си причина, поради която анимационният моряк Попай постоянно яде спанак! Този богат на хранителни вещества зеленчук действително ни дава допълнителна сила! Ето някои от основните ползи за здравето на спанака за кучетата:

  • Витамини А, В, С, Е и К

Спанакът е богат на витамини, които помагат за всичко – от зрението до имунното здраве и издръжливостта на домашния ви любимец. 

Dogsandcats.bg
  • Антиоксиданти

Фитохимикалите, присъстващи в листните зеленчуци като спанака, действат като антиоксиданти в тялото, елиминират свободните радикали и намаляват риска от рак. Те спомагат и за намаляване на вътрешните възпаления.

куче спанакСнимка: iStock

  • Фибри

Правилното количество фибри може да осигури на домашния ви любимец за по-добро храносмилане. 

  • Омега 3 мастни киселини

Може би си мислите, че сьомгата и семената от чия са основните храни, богати на омега-3, но спанакът също съдържа това съединения, спомагащо здравето на кожата, козината и ноктите.

куче спанакСнимка: iStock

  • Минерали

Минералите в спанака включват калий, калций и желязо. Те могат да помогнат на нервната, сърдечно-съдовата система и други основни функции на организма на кучето ви.

  • Хлорофил

Хлорофилът, намиращ се в листните зеленчуци, може да помогне за освежаване на дъха на кучето ви, като неутрализира миризмите.

За какво трябва да внимаваме, когато даваме спанак на кучето си?

Въпреки че спанакът има много ползи за здравето за домашния ви любимец, все пак трябва да внимавате с количествата. Основните рискове, свързани с консумацията на големи количества спанак от кучетата, са свързани с възможността да доведе до бъбречна недостатъчност. Това е така, защото спанакът съдържа оксалова киселина, която може да затрудни усвояването на калция. С течение на времето това може да доведе до проблеми с бъбреците и други органи. 

куче зеленчуциСнимка: iStock

Въпреки че звучи сериозно, истината е, че кучето ви действително трябва да изяде много спанак, за да изпита отрицателните последици за здравето си от оксаловата киселина. Ако домашният ви любимец има ниска толерантност към листни зеленчуци или просто не е свикнал да ги яде, консумацията на твърде много спанак може да доведе до хранителни разстройства.

Всяко куче има уникална поносимост към храни като спанак, но повечето четириноги могат да се насладят на ежедневна порция от няколко листа до малка шепа без проблем. Когато се предлага в разумни порции, домашният ви любимец може да се наслади на всички ползи за здравето – от по-силна имунна система до повече издръжливост и по-свеж дъх.

куче спанакСнимка: iStock

Вижте още:

4 природни средства срещу лош дъх при кучетата

Защо кучетата толкова харесват човешката храна

По-чиста ли е устата на кучето ни от нашата

Виж още