Как правилно да даваме на кучето си човешка храна

куче остатъци Снимка: iStock

Х ората дават остатъци от масата на кучетата, откакто първото четириного се е приближило да селския лагерен огън с умолителен поглед в очите. Въпреки това обаче, споделянето на човешка храна с домашния ви любимец не е препоръчително, особено предвид голямото разнообразие от търговска храна, която се предлага на пазара. Защо, може би се питате вие? Щом още от опитомяването си четириногите са се хранили с човешки остатъци? 

куче просия хранаСнимка: iStock

Фактите говорят, че повечето от храните, които са полезни за нас, хората, имат ползи и за домашните ни любимци. И обратното също е вярно. С други думи – месо, плодове и зеленчуци (но само някои от тях), са подходящи за консумация както от четириногите, така и от стопаните му. От друга страна,

не се препоръчва да давате на косматия си другар зърнени храни, остатъци от пица, лазаня или пържени картофи. Нездравословната храна, колкото и вкусна, е вредна както за нас, така и за домашния ни любимец. 

Dogsandcats.bg

Ако все пак не можете (или не искате действително) да устоите на умоляващия поглед на кучето ви и все пак искате да споделите с него от храната си, ето как това да се случи максимално безопасно: 

  • Започнете бавно

Храносмилателната система на кучето не се справя добре с внезапното преминаване от обикновено гранули към човешка храна. Замислете се – ако дни, дори години наред сте били само на хляб и вода, а след това някой ви даде пържола, това неминуемо ще разстрои стомаха ви, нали?

куче хранаСнимка: iStock

Започнете бавно, като постепенно допълвате обичайната храна на вашето куче с по няколко хапки (без масло или подправки) месо или зеленчуци. 

Ако имате желание да преминете изцяло към домашно приготвена диета, слагайте по-малко гранули и повече варена/сурова храна в купичката на питомеца си в продължение на седмица. След това можете напълно да се откажете от гранулите, ако това е вашият избор. 

  • Не пропускайте зеленчуците

Въпреки че месото е основата на традиционната кучешка диета, зеленчуците, и от време на време вкусът на някои плодове, също са здравословен начин да разнообразите менюто на питомеца си.

куче остатъциСнимка: iStock

Кучетата, подобно на хората, са всеядни животни. Това означава, че те харесват и могат да консумират различни храни. 

  • Стремете се към постигане на баланс

Ако искате да преминете към изцяло домашна диета, винаги първо се консултирайте с ветеринарния си лекар. Имайте предвид, че кученцата, възрастните четириноги и домашните любимци с определени здравословни проблеми, имат различни хранителни нужди. 

  • Следете за мазнините

Те са съществена част от кучешката диета, но прекаляването с мазнините може да причини стомашно разстройство и дори панкреатит на животното. За това най-добре пропуснете тлъстото месо, кожа, масло и други ястия с високо съдържание на мазнини.

куче хранаСнимка: iStock

  • Пазете се от костите

Сготвените кости могат да причинят задавяне или разкъсване на червата на кучето. И въпреки че в суров вид те са популярни сред някои защитници на естествената храна за домашни любимци, експретите ги намират за рискови. Костите на костния мозък обаче се считат за безопасни, стига да са дълги поне 5 см, за да се избегне раздробяване. Костта не трябва и да е толкова голяма, за да има риск да заседне в муцуната на кучето ви. 

  • Не хранете кучето си с това, което вие самите не бихте хапнали

Когато сте приключили с вечерята си, какво е останало в чинията ви? Дали това не са остатъци от блюдото ви, които самите вие сте се отказали, по една или друга причина, да изядете? Е, тогава защо смятате, че е подходящо да ги дадете на косматия си другар? Ами ако нямахте куче – дали те не биха отишли директно в кофата за боклук?

куче хранаСнимка: iStock

Знайте, че мазнините, хрущялите и кожата не са по-добър избор за домашния ви любимец, отколкото са за вас. 

  • Избягвайте определени храни

Някои любими и здравословни човешки храни като шоколад и грозде, са токсични за домашни любимци. Същото важи и за лука и чесъна.

  • Отделете време за проучване

Промяната в начина, по който храните кучето си, може да бъде едно от най-възнаграждаващите и полезни за него неща, които да направите през живота на питомеца си. Не забравяйте обаче да си напишете домашното. Има много ресурси, книги и материали в интернет, които да ви насочат. Уверете се, че знаете кои храни са вредни или токсични за кучета и винаги се консултирайте с ветеринарния си лекар, преди да правите драстични промени в диетата на кучето си. 

куче остатъциСнимка: iStock

Единственият начин действително да контролирате това, което животното яде, е да приготвяте храната му сами. Може да се изненадате колко лесно и забавно е приготвянето на балансирани ястия за косматия ви другар. И рано или късно ще осъзнаете, че ви е грижа повече за това какво хапва домашния ви любимец, отколкото какво влиза в собственото ви тяло. Което води и до нещо любопитно: много хора споделят, че интересувайки се по-задълбочено от това с какво хранят домашните си любимци, в крайна сметка и те самите внимават повече какво слагат в чинията си!

Вижте още: 

3 типа поведение на кучето, от които можете да го отучите

Защо кучетата ровят в боклука и как да ги спрем

Виж още