5 причини защо игрите са важни за кучетата

куче игра Снимка: iStock

В сички знаем, че играта с домашния ни любимец е забавна и отпускаща, но това, за което сякаш не се говори достатъчно често, е колко важно е това за цялостното развитие и благосъстояние на животното. 

Игрите с косматия ви другар му осигуряват когнитивни, физически и социални ползи. Плюс – това е чудесен начин да облекчаване на стреса! Ето и още 5 причини, поради които тези занимания са важни за четириногите ни другари.

куче играСнимка: iStock

  • Играта осигурява физически упражнения

Чували ли сте израза, че „доброто куче е умореното куче“? Е, трябва да признаете, че има известна истина в това! Кучетата се нуждаят от физически упражнения всеки ден и ако тези им нужди не бъдат удовлетворени, те могат да отключат редица проблеми, сред които разрушителни навици (прекомерно дъвчене и унищожаване на вещите ви, например). Ако не успявате да осигурите на косматия си другар достатъчно упражнения навън всеки ден, то е добре да допълните рутината му с време за игра у дома. 

Dogsandcats.bg

Играта е сравнително лесен начин да добавите повече активност в деня на вашия космат спътник. Хвърляне и донасяне на топка или фризби, както и дърпане на въже са две от най-популярните занимания, които са и физически уморителни за кучетата.

куче играСнимка: iStock

  • Играта укрепва връзката с вашето куче

Един от най-добрите начини да заздравите връзката, която имате с домашния си любимец, е да прекарвате качествено време заедно. А съвместната игра е чудесен начин да направите това!

Имайте предвид, че не са много бозайниците, които се наслаждават на подобни занимания с хората. И именно тази черта на игривост, която споделяме с домашните ни любимци, е част от това, което прави отношенията с тях толкова специални и уникални! Замислете се – трудно е да не създадете дълбока връзка, когато можете да играете и да се забавлявате заедно, нали?

куче играСнимка: iStock

Изследователите дори са на мнение, че игривостта при кучетата е черта, целенасочено насърчавана по време на опитомяването им, както и, че това е един от основните фактори, когато става въпрос за формиране на емоционални връзки с домашния ни любимец. Така че, ако търсите сравнително прост, но същевременно забавен начин да укрепите връзката, която имате с косматия си спътник – просто добавете още 15 минути игри в обичайната си рутина! 

  • Играта осигурява умствена стимулация

Друга причина, поради която игрите са важни за кучетата е, че те раздвижват ума на четириногия ви другар. Психически стимулиращите дейности са забавен начин да обогатим живота на домашния ни любимец, като ангажираме вниманието му с нещо смислено за правене. 

куче играСнимка: iStock

Ако в допълнение към физическите упражнения добавите и няколко бързи умствено стимулиращи игри, това ще намали значително вероятността вашият космат другар да развие поведенчески проблеми като прекомерно лаене или дъвчене, например.

  • Това е забавен начин за трениране (и подобряване на маниерите)

Игрите са забавен, но и чудесен начин да поработите върху основното обучение и подобряване на маниерите на домашния ви любимец. Времето, посветено на приятни занимания, е един от способите, които мнозина използват още през първите месеци от живота на кученцата, за да започнат да ги учат на маниери. Ако, например, кутрето играе твърде грубо, то вероятно ще бъде порицано от стопанина си.

куче играСнимка: iStock

Как можем да използваме игрите, за да обучим кучето си?

Съвсем просто е – като участваме в интерактивни игри с домашния си любимец! Вземете, например, популярното дърпане на въже: това е забавна игра сама по себе си, но също така тя помага да научите косматия си другар как да контролира импулсите си и как да бъде по-нежен, когато става въпрос за използване на устата си. Имайте предвид, че домашният любимец винаги ви наблюдава и следи, така че, когато играете заедно, той прихваща социални знаци от вас. 

Игрите борят скуката

Едно от най-големите предимства на игрите е, че те занимават четириногите и по този начин облекчават скуката. Ако имате домашен любимец у дома, то знаете добре, че може да бъде известно предизвикателство да занимавате косматия си другар през целия ден. А щом животното се отегчи, то ще измисли свои собствени начини да се разнообрази – и това често включва нежелано поведение.

куче играСнимка: iStock

Ако добавите време за игра в обичайната рутина на домашния си любимец, можете да намалите вероятността животното да развие деструктивно поведение. По този начин вие му осигурявате нещо смислено за правене и то няма нужда да измисля други идеи, които включват дъвчене на любимите ви обувки, например.

Виж още