Как кучето ни да остане активно в студа: Най-доброто ръководство за безопасност през зимата

куче зима Снимка: iStock

К ато хора, ние имаме очакването и представата, че през зимата температурите падат. За щастие, разполагаме с лукса да следим прогнозата за времето по телевизията, онлайн или директно на смартфона си. Кучетата ни, от друга страна, нямат възможност да са така в час с метеорологичните доклади. Те усещат, че времето навън е станало неприятно в момента, в който отворите вратата и студен, арктически вихър нахлуе директно и право в техните сладки носове!

куче зимаСнимка: iStock

И докато някои четириноги като Самоедите или Хъскитата, нямат проблеми със зимните условия, тъй като дългата им козина и ДНК ги правят изключително издръжливи на дори най-мразовитото време, вашата Чихуахуа може да не споделя същите чувства. Всъщност, не би било пресилено да кажем, че дори кучета, които обичат да прекарват много време на открито, като Лабрадори и Бигъли, усещат ниските температури по-рязко поради по-късата си козина. И надали им е особено приятно.

Въпреки че навън не е никак примамливо за дълги разходки обаче, домашният ви любимец има нужда от ежедневната си доза физическа активност. 

Dogsandcats.bg

Как да запазим безопасността и здравето на кучето си при студено време

Сигурни сме, че искате да поддържате комфорта и здравето на домашния си любимец винаги, когато го извеждате навън на студа и снега. За това сме подготвили няколко съвета, които ще ви помогнат да предотвратите някои досадни проблеми като сухота и втрисане, например:

 • Стъпка 1: Помислете за вашето куче

Няма две еднакви кучета и някои четириноги се нуждаят от повече помощ и грижа през по-хладните месеци. Както споменахме, Хъскитата вероятно няма да имат проблем със снежните преспи и мразовитият вятър, но на късокосместите териери, от друга страна, ще им трябва допълнителна защита.

куче зимаСнимка: iStock

Същото се отнася за по-възрастните четириноги, както и за кутретата. 

 • Стъпка 2: Проверете температурата

Като общо правило, ако навън е твърде студено и самите вие не издържате дълги периоди от време, то не е добра идея да разхождате и домашния си любимец. Кратко излизане, за да свърши животното нуждите си, е съвсем достатъчно. А в случай, че го пускате в задния двор със същата цел, не забравяйте да му отворите вратата, за да се прибере обратно веднага, щом приключи. 

 • Стъпка 3: Пуснете влагоуловител

Отоплението на закрито води до сухота на кожата при хората. Е, същото може да се случи и с домашния ви любимец. Сухите лапи и кожа могат да причинят сърбеж, а това да намали желанието на животното за активности. Смекчаването на тези, привидно доброкачествени проблеми, може да даде на косматия ви другар една причина по-малко да дремва с часове на кушетката.

куче зимаСнимка: iStock

 • Стъпка 4: Почистването след разходка е задължително

Сухият лед може да причини дразнене на лапите, така че е наложително да ги почиствате внимателно след разходка с кърпа и топла вода.

 • Стъпка 5: Направете си почивка за баня

Топлата вана в студен зимен ден звучи като истинска идилия, нали? Твърде честото къпане обаче, не се препоръчва за домашни любимци, тъй като може да намали етеричните масла, необходими за поддържане на кожата на кучето ви влажна и здрава. Най-добре е къпането да се случва веднъж месечно или на всеки шест седмици през зимата, за да се избегне дразнене, което може да затрудни вашия космат другар да се движи и да намали желанието му за физическа активност.

От какво се нуждаят кучетата през зимата

Вашият домашен любимец вече си има кожено палто, което го предпазва от минусовите температури навън, но някои домашни любимци имат нужда от малко допълнително подсилване. Помислете дали да не подарите на кучето си едно или повече от следните неща през настоящия празничен сезон – всички те ще са ви от полза при студено време. 

куче зимаСнимка: iStock

 • Пуловер или палто
 • Ботуши
 • Балсам за лапи

Имайте предвид, че почистването с топла вода или влажна кърпа си остава от съществено значение и трябва да се прилага след всяка разходка.

Не забравяйте и, че ако кучето ви не харесва пуловера или обувките си, може би е по-добре да го оставите да излезе навън без тях. Особено в случай, че то буквално се „препарира“, отказвайки да се движи и видимо не се чувства комфортно с тях. 

Идеята е да помогнете на кучето си да остане активно, а не да му дадете още една причина да ви дърпа обратно или да откаже да покаже нослето си навън.

куче зимаСнимка: iStock

Как да примамите кучето си да излезе на студа

Може да е твърде студено за разходка до кучешкия парк, но вашият домашен любимец ще трябва да напусне пределите на дома ви, за да свърши работите си навън. Ето как можете да подходите, ако животното няма особено желание да направи това:

 • Стъпка 1: Заложете на обучението

Основни команди като „ела“, както и поощрения като „хайде на разходка“, например, могат да напомнят на домашния ви любимец, че е добре да следва вашите насоки.

 • Стъпка 2: Намерете сухо петно

Ако снегът е това, което притеснява и пречи на вашето куче да излезе навън, то можете да приложите една хитрост. Намерете (или изчистете) местенце, където да доведете животното, за да свърши то спокойно работите си. 

 • Стъпка 3: Не пестете похвалите

Важно е самите вие да сте положително настроени. Не забравяйте, че домашният ви любимец няма желание да ви дразни или да бъде досаден – на него вероятно му е студено, а може и да е леко уплашен. За това – хвалете го винаги, когато бавно си проправя път навън. 

куче зимаСнимка: iStock

 • Стъпка 4: Давайте лакомства на кучето си

Ако домашният ви любимец няма желание да излиза навън, опитайте да го подмамите с лакомство. Почерпете го отново, когато свърши работите си и реши да влезе отново вътре.  

 • Стъпка 5: Не се бавете излишно

Оставете кучето спокойно да свърши работите си, а след това – се върнете на топло вкъщи. Сега не е моментът да правите дълги разходки. Има и други начини да останете активни през мразовитите зимни месеци, като игри на закрито или дърпане на въже, например.

Много кучета, подобно на хората, не обичат да излизат навън, когато е студено. Четириногите обаче не заспиват зимен сън, така че е необходимо да поддържаме активността им през хладните месеци.

С помощта на различни техники, предмети и аксесоари като пуловери, можете да осигурите допълнителен комфорт на животното. 

Заложете на кратки разходки – те са най-добрият вариант за това време от годината, особено при късокосмести, възрастни или домашни любимци със здравословни проблеми. Бъдете активни и у дома – опитайте да хвърляте топка в коридора, да играете на дърпане на въже или да практикувате по-често кратки опреснителни тренировки.

Вижте още: 

Кога навън наистина е твърде студено за кучето ни

Грижи за външния вид на кучето през зимата

 

Виж още