5 причини защо кучетата ядат трева

куче яде трева Снимка: iStock

М ного кучета ядат трева, но замисляли ли сте се защо го правят? Понякога те я поглъщат, докато друг път изглежда, сякаш просто я дъвчат, а след това – изплюват. И макар никой да не знае със сигурност защо домашните ни любимци имат интерес към тревата в дадени моменти, има някои популярни теории, на които си струва да се обърне внимание. И така, ето 5 от възможните обяснения за това поведение:

  • Теория №1: Кучето ви изпитва дискомфорт

Едно от най-популярните и общоприети вярвания гласи, че кучетата ядат трева, когато им се гади. Резултатите от проучване, което е изследвало именно тази теория обаче, са установили, че едва 8% от четириногите, хранещи се със зеленина, показват признаци на заболяване преди яденето на трева, а 22% повръщат след това. 

куче яде треваСнимка: iStock

Кучетата, които изглеждат болни преди да ядат трева, са и тези, които повръщат след това. Цитираното проучване обхваща повече от 1500 животни. Така че числата не подкрепят напълно твърдението, че едно куче яде трева, защото се чувства зле. 

Dogsandcats.bg
  • Теория №2: Диетата на кучето не е добре балансирана

Други хора смятат, че кучетата ядат трева като знак за хранителен дефицит. Тази идея е изследвана от проучване, при което са разглеждани домашни любимци, хранени с различни диети. Учените установили, че изглежда няма връзка между състава на менюто им и вероятността да се хранят с трева, така че и за това обяснение липсват категорични доказателства. 

куче яде треваСнимка: iStock

  • Теория №3: Това е унаследено поведение

Същото проучване заключва, че консумацията на трева може би е нормална тенденция, наследена от древните предци на кучетата. Знаем, че в дивата природа прародителите на четириногите са поглъщали плячка, в която вече е имало растителна материя. И тъй като домашните ни любимци са еволюирали като всеядни животни, не е извън границите на възможното да изпитват същия апетит, доказан от яденето на трева.

куче яде треваСнимка: iStock

  • Теория №4: Кучето ви избягва паразитите

Има проучвания при диви шимпанзета, които предполагат, че те поглъщат растителен материал, за да увеличат чревната си подвижност и да се отърват от паразитите. При домашните ни любимци ние осъществяваме контрол чрез вътрешно обезпаразитяване, но може би инстинктите им все още управляват това поведение. 

  • Теория №5: Вашето куче обича трева

Най-вероятната причина кучетата да ядат трева може би е, че това е нещо интересно – възнаграждаващо и забавно поведение. В проучване на гигантски панди (чийто особен растителен апетит ги е поставил в списъка на застрашените видове), учените са изследвали защо тези животни са избрали да ядат само бамбук. Това, което са открили е, че храненето и апетитът са в сложно взаимодействие, в което участват вътрешни химикали, включително – допамин, за който се смята, че е свързан с удоволствието и наградата при много видове.

куче яде треваСнимка: iStock

Учените предполагат, че гигантската панда яде бамбук, за да стимулира метаболизма на допамин – консумацията му й позволява да изпитва „наслада“ и за това тя избира тази храна. Възможно е кучетата да дъвчат трева, защото това предизвиква освобождаване на допамин и при тях, което засилва чувството за възнаграждаване.

Без значение каква е истинската причина кучетата да ядат трева (а тя може да е съвсем различна от гореизброените или комбинация от тях), можете да бъдете сигурни, че това е обичайно поведение за нормалните, здрави четириноги. Ако вашият домашен любимец изглежда болен или повръща от време на време (независимо дали е свързано с яденето на трева или не), необходимо е да посетите ветеринарния си лекар. 

Вижте още: 

Защо кучетата обичат да ядат сняг

Защо кучетата ближат местата, където са уринирали други четириноги

Виж още