5 признака, че кучето ви има непоносимост към лактоза

куче сирене Снимка: iStock

М ного кучета харесват кашкавал и сирене. И въпреки че не биха се поколебали да ги опитат, ако им предложите, млечните продукти не понасят добре на всички четириноги. Всъщност, някои от тях дори могат да имат непоносимост от лактоза, пишат от PetMD.

Ако кучето ви има непоносимост към лактоза, това означава, че то не може да усвоява млечни продукти. По-конкретно, основната им съставка – лактозата. Ако куче (или човек) с подобна непоносимост яде млечни продукти, вероятно ще изпита дискомфорт, ще има подуване на корема, болки в стомаха, диария, гадене и/или повръщане. 

куче сиренеСнимка: iStock

5 симптома на непоносимост към лактоза при кучета

Има пет основни симптома, които проявяват кучетата, които имат непоносимост към лактоза, коментира д-р Ари Айкок-Уилямс, сътрудник на DVM, DACLA и Rover. Те включват:

Dogsandcats.bg
  • Диария

Най-честият признак на непоносимост към лактоза е диарията. Обикновено тя се появява в рамките на 12 часа след консумация на млечни продукти.

  • Повръщане

Непоносимостта към лактоза може да доведе до повръщане, прекомерно лигавене и гадене. 

куче сиренеСнимка: iStock

  • Липса на апетит

Кучета, които имат гадене в следствие на разстроен стомах, обяснимо може да загубят интерес към съдържанието на паничката си.

  • Подуване

Наличието на повече газове в стомаха и червата може да накара домашния ви любимец да изглежда и да се чувства подут. Понякога тази физическа промяна може да остане незабелязана, особено ако кучето има дълга и гъста козина. Важно е да знаете обаче, че газовете могат да причинят физически дискомфорт на косматия ви другар, така че той да няма желание за игри и обичайните си дейности. 

  • Метеоризъм

Естествено е, че когато имат повече газове, кучетата ще ги изпускат. Ако забележите, че домашният ви любимец пръцка повече от обикновено, това може да е признак на непоносимост към лактоза, особено ако има и други симптоми.

куче сиренеСнимка: iStock

Непоносимост към лактоза или алергия към млечни продукти

Важно е да сте сигурни, че не бъркате непоносимостта към лактоза с алергия към млечни продукти. Тези две състояния причиняват различни реакции, въпреки че част от симптоматиката им е сходна.

По същество, алергиите са реакция на имунната система. Така че алергията към млечни продукти може да причини стомашно разстройство на домашния ви любимец, но вероятно ще има и други симптоми като дразнене на кожата, кихане или затруднено дишане. Ако тези симптоми не изчезнат в рамките на ден или два, най-добре ще бъде да се свържете с ветеринарния си лекар. 

Какво причинява непоносимост към лактоза при кучетата?

Непоносимостта към лактоза при четириногите се причинява от ензимен лактазен дефицит, информират PetMD. Ензимът лактаза е необходим за разграждането на лактозата, захарата в млечните продукти. Ако организмът на животното не произвежда достатъчно от този ензим, той не може да усвои правилно лактозата, което води и до нежелани симптоми.

куче сиренеСнимка: iStock

Непоносимостта към лактоза може да се срещне при кучета от всяка порода, възраст, пол или размер. Тя обикновено не налага медицинска намеса, допълнително лечение или прием на медикаменти. Можете лесно да управлявате лактозната непоносимост на домашния си любимец, като премахнете от диетата му всички млечни продукти и ги избягвате в бъдеще.

Ако питомецът ви има диария или подут стомах след консумация на сирене, например, тези симптоми би следвало бързо да отзвучат. Въпреки това, препоръчваме ви да потърсите ветеринарна помощ както за диагностициране, така и за допълнителни съвети относно лактозната непоносимост на косматия ви другар.

Вижте още:

6 знака, че е време да смените храната на кучето си

Защо е добре да даваме на кучето си кисело мляко

 

Виж още