Защо е добре да даваме на кучето си кисело мляко

куче Снимка: iStock

К иселото мляко е студено, кремообразно, както и пълно с добри мазнини и протеини. Едва ли има човек, който да не обича да си похапва йогурт, а фактът, че натуралното кисело мляко е богато на полезни бактерии, които подобряват храносмилането и е нискокалорично (зависи от процента мазнини, разбира се) го прави чудесна добавка към сутрешната ни закуска. 

Точно като хората, кучетата ни обичат кисело мляко. То им допада на вкус, а и щом вие го харесвате, значи то е още по-желано изкушение в очите на косматия ви другар. Добрата новина е, че можете да го споделите с домашния си любимец без да се притеснявате от възможни негативни последици. Разбира се – в умерени количества.

Неподсладеното кисело мляко може да бъде чудесно лакомство, лека закуска или хранителна добавка към основното ядене на вашето куче.Можете да го използвате, за да възнаградите животното при изпълнена команда – като част от тренировъчната ви програма. Следва да вметнем, че става въпрос за натурално кисело мляко, без добавки на плодове или зърнени култури, най-добре – с по-нисък процент мазнини. Ако се колебаете дали йогуртът е подходяща добавка към менюто на косматия ви спътник, то консултирайте се с ветеринарния си лекар, който ще ви помогне да решите.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Защо киселото мляко е полезно за кучето ни

Киселото мляко е с високо съдържание на калций и протеини. И двете са полезни за растежа, костите, възстановяването на мускулите (след възпаления и вътрешни инфекции), както и спомага за добрия вид и растежа на козината на кучето. Йогуртът съдържа и ценни пробиотици и полезни бактерии (основната от които е добре познатата ни Lactobacillus bulgaricus), които подпомагат храносмилането, засилват имунитета и осигуряват здравето на стомашно-чревния тракт на любимеца ви. 

Вижте още: Калций - защо кучето ни има нужда от него

Киселото мляко често се препоръчва при кучета (и хора) с чревни и храносмилателни проблеми, като се смята, че консумирането на малки количества всеки ден се отразява благотворно на цялостното възстановяване на организма. 

Йогуртът е и чудесен източник на протеини за домашните ни любимци, особено за тези от тях, които са алергични към месо, пиле, риба, ядки или бобови растения. 

Кое кисело мляко е подходящо за домашния ни любимец

Разнообразието от марки и видове кисело мляко на пазара ни е огромно. За това е важно да четете внимателно етикетите, преди да почерпите с лакомството домашния си любимец (а и преди да купите продукта и за самите себе си!). 

Подходящо за консумация от вашия космат приятел е само киселото мляко, което не съдържа изкуствени оцветители, аромати и консерванти. Кучетата не се нуждаят от добавени захари, не могат да ги усвоят и им е трудно да ги преработят. Особено важно е да се избягват кисели млека с шоколад или ядки, защото те освен вредни, могат да са и токсични за животните.

кучеСнимка: iStock

Ксилитолът, който обикновено се използва за подслаждане на киселото мляко, според специалисти, е около 100 пъти по-токсичен за домашните ни любимци от шоколада. Той често се използва и при различните лакомства, на които е отбелязано „без добавка на захар“. Попаднало в организма на домашния ви любимец, веществото може да доведе до гърчове, рязко понижаване на кръвното налягане, кома и дори смърт.

Продукти с добавка на сукралоза, стевия и аспартам също са опасни за четириногите ни спътници и следва да ги избягваме.

Ако като отговорни стопани следите приема на калории и мазнини на домашния си любиемец (за което ви поздравяваме!), то най-добре е да изберете кисело мляко с нисък процент на мазнини или обезмаслено. Всичко излишно може да доведе до повече вреди, отколкото ползи за кучето ви, като сред най-неприятните сценарий са наднормено тегло ипанкреатит.

Вижте още: Панкреатит при кучетата

Докато ползите от умерената консумация на кисело мляко при кучетата са безспорни, съществуват и някои рискове. Те са свързани с въглехидратната лактоза, която се съдържа в йогурта. Тя може да бъде трудна за усвояване от някои четириноги, за това е важно да наблюдавате реакциите на кучето си. Ако след като сте му давали кисело мляко, забележите признаци на дискомфорт като запек или къркорене на стомаха, по-добре е да се въздържате за в бъдеще. 

Признаците на непоносимост към лактоза пък включват диария, повръщане и газове. За това – започнете бавно, с малки количества и ако забележите промени в поведението на вашия домашен любимец – свържете се с ветеринарния си лекар за бърза консултация.

Имайте предвид, че гръцкото кисело мляко е с по-различна консистенция от българското – то е прецедено и с допълнителна течност от суроватка и лактоза. При него има два пъти повече протеин, което го прави чудесно за закуска, защото е и с ниско съдържание на сол и захар.

кисело млякоСнимка: iStock

Вижте още: Как да разберем дали кучето ни е с наднормено тегло

В какви количества да даваме кисело мляко на домашния си любимец?

Някои кучета имат алергия към протеина в млечните продукти. При тях се наблюдават симптоми като повръщане, напрежение при изхождане или диария. Ако забележите подобно поведение при косматия си другар – посъветвайте се с ветеринарния си лекар относно диетата на домашния си любимец. 

Ако сте проверили, че кучето ви няма непоносимост към лактоза или алергия към йогурт и сте решили да го добавите към менюто му, запомнете, че ключът към безопасната консумация в умереността.

Една до две чаени лъжички кисело мляко на ден е достатъчно количество, което ще позволи на животното да извлече ползите от продукта, като същевременно няма да се стигне до разстройване на стомаха. Помнете, че йогуртът трябва да бъде добавка, а не основен източник на калории и протеини. 

За да видите как ще се отрази киселото мляко на вашия домашен любимец, започнете с малко – една малка чаена лъжичка към храната. Това е чудесен начин да я направите по-влажна и апетитна. А може да опитате да му дадете да близне директно от самата лъжица, за да видите дали му допада вкуса. 

Някои собственици на кучета използват кисело мляко в рецептите за домашни кучешки лакомства и ако сами изготвят менюто на косматите си приятели. Замразен йогурт във форма за лед пък, е чудесно разхлаждащо лакомство за горещите летни дни, което ще ангажира и вниманието на животното. 

кучеСнимка: iStock

Киселото мляко и малките кученца

В периода, когато се отбиват от майката, кученцата имат много чувствителна храносмилателна система. За това е важно да останат на специална диета възможно най-дълго. Можете бавно да въвеждате киселото мляко в малки количества, за да сте сигурни, че няма да причините дистрес на животното. Ако видите проблем - незабавно се свържете с ветеринарния си лекар за съвет. Не се притеснявайте да обсъдите със специалиста начините, по които да включите йогурта към менюто на любимеца си. 

Киселото мляко е здравословен вариант за награди при обучение или интересно допълнение към диетата на домашния ви любимец. Преди да го включите към менюто на животното обаче, добре е да проверите дали не страда от непоносимост към лактоза или алергия. 

 

Вижте още: 

10 човешки храни, които може да даваме на кучето

 

Виж още