5 симптома на кучешкия артрит, които не бива да пренебрегвате

възрастно куче Снимка: iStock

М ного кучета развиват артрит с напредване на възрастта. Въпреки че е едно от най-често срещаните при възрастните четириноги заболяване обаче, често признаците му могат да бъдат много фини и дори – трудно забележими. Именно поради този факт много четириноги са обречени мълчаливо да страдат години наред. За това, ако забележите някои от изброените по-долу симптоми при домашния си любимец, препоръчително е да не губите време да посетите ветеринарния си лекар. По този начин ще се уверите, че сте идентифицирали проблема и ще започнете да работите върху поддържането на комфорта на вашия питомец. 

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Скованост

Артритът причинява болки в ставите и най-очевидният признак на заболяването е сковаността. Ако забележите, че кучето ви се движи по-бавно и изглежда, че е схванато в ставите или в цялото си тяло, има голяма вероятност да се касае за артрит. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Нежелание за движение

Заедно със сковаността идва и нежеланието на кучето да се движи. Някои четириноги може дори да не искат да стават от леглото или да се разхождат, защото ставите ги болят. Ако забележите, че питомецът ви става все по-малко активен, макар все още да изглежда пълен с енергия, добра идея е да се консултирате с ветеринарния си лекар.

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Избягване на определени пози

В зависимост от местоположението и тежестта на артрита, за кучето ви може да изпитва неудобство да седи или лежи в определена поза. Може да забележите и, че животното като цяло избягва да лежи или сяда, дори след като сте му дали команда за това. Ако домашният ви любимец започне да проявява подобно странно поведение, не губете време да го заведете при ветеринарния си лекар. 

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Болка при докосване

Артритът може да причини болка не само при движение, но и при палпация. Ако забележите, че кучето ви скимти или се отдръпва бързо, когато се опитате да го докоснете, това може да е защитна реакция в поради факта, че определена област е болезнена. Дори леко галене може да причини болка при куче с артрит. Ако забележите странно поведение, когато докоснете питомеца си, насрочете час за преглед при ветеринарния си лекар.

Вижте още:

Грижа за възрастните кучета през зимата

Защо кучето ви сяда по време на разходка

Виж още