Грижа за възрастните кучета през зимата

възрастно куче Снимка: iStock

З имата може да бъде тежка за по-възрастните ни домашни любимци. Навън е студено, има сняг и лед по земята… И често всичко, което четириногият ви другар иска, е да остане вътре на топло, често – в непосредствена близост до парното или радиатора ви. 

За да сте сигурни, че по-възрастният ви домашен любимец ще получи достатъчно грижа и внимание през зимните месеци, предлагаме ви няколко съвета, свързани с грижите, на които да наблегнете. 

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Погрижете се за топлината и комфорта на кучето си

Що се отнася до по-възрастните кучета, то трябва да знаете, че те са по-податливи и усещат по-силно студеното време навън. Така че ваша задача е да се погрижите максимално за комфорта на питомеца си. Като начало – в никой случай не бръснете или подстригвайте животното през зимата. Колкото по-вече козина има, толкова по-добре! Ако имате дребна и/или късокосместа порода, дрешката (пуловер или яке) е задължителна. Ако можете (и животното ви позволи) – добавете и обувки. 

Dogsandcats.bg

куче зимаСнимка: iStock

Докато домашният ви любимец е вкъщи, уверете се, че в стаята, където обича да си подремва, отоплението е включено и той се чувства удобно. 

  • Облекчение при скованост в ставите и артрит

Зимата, която води до спад на барометричното налягане, може да доведе и до обостряне на артрита на вашия възрастен другар. Кучето ви може да почувства болки, подуване и скованост в ставите. Има няколко начина да му помогнете да се почувства по-добре и по-комфортно.

Първо се уверете, че питомецът ви разполага с удобно и уютно кучешко легло. Най-добре – ортопедично или с мемори пяна от вътрешната страна. Така ще осигурите допълнителна опора на ставите на животното, особено в най-проблемните области, каквито са бедрата и лактите.

възрастно кучеСнимка: iStock

Можете да се консултирате с ветеринарния си лекар относно различните добавки - хондроитин сулфат и глюкозамин, например, към диетата на кучето ви, за да поддържате здравето на ставите му. 

Вижте още: 6 начина за облекчаване на артрита при кучетата през зимата

  • Обърнете внимание на диетата

За да се радва и да се чувства добре кучето ви през златните си години, важно е да се уверите, че диетата му е добре балансирана. Това е особено важно през зимните месеци. Освен самият вид на храната (стремете се да е по-висококачествена, формулирана за възрастни кучета), трябва да имате предвид и калориите, които питомецът ви приема на ден.

По-възрастните четириноги се нуждаят от по-малко калории в сравнение с по-младите, тъй като те не изгарят толкова много енергия. 

куче зимаСнимка: iStock

  • Умерени упражнения и лека физическа активност 

Затлъстяването е сериозен проблем, който се среща често при възрастните кучета. Ако домашният ви любимец е с наднормено тегло, това може да го изложи на риск от повече здравословни проблеми. За това, дори през зимата се уверете, че косматият ви другар е активен. 

Всекидневното раздвижване и умерени упражнения могат да помогнат срещу артритните болки, както и да предотвратят редица здравословни проблеми, характерни за по-възрастните четириноги. Ако навън е твърде студено, за по-дълга разходка, можете да направите няколко по-кратки излизания, така че да осигурите на животното възможност да отиде до тоалетна и да се разтъпче. Между разходките можете да поиграете на любимата му игра. Дали ще е хвърляне на топка или дърпане на въже – зависи от индивидуалните предпочитания на косматия ви другар. Така освен че вашето възрастно другарче ще остане активно, това ще подобри настроението му и ще му осигури допълнителна умствена стимулация. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Възрастните ни домашни любимци се нуждаят от по-нежна и любяща грижа през зимата. Следвайки съветите по-горе, вие ще знаете, че сте направили необходимото, за да се радва вашето куче на по-студеното време. Точно толкова, колкото и на по-топлото.

Вижте още: 

Безопасни ли са затоплящите се легла за кучето ни

Какво да направим, ако кучето ни мрази да излиза на студа

 

 

Виж още