5 съвета как да изберете най-добрата защита срещу бълхи за кучето си

куче бълхи Снимка: iStock

О свен неприятни паразити, които смучат кръвта на животните, причинявайки им причиняват сърбеж и дискомфорт, инфекциите, които могат да се получат при кучета, заразени с бълхи, имат потенциала да се окажат сериозна опасност за здравето им. 

куче бълхиСнимка: iStock

Всеки стопанин на домашен любимец знае колко неприятно може да бъде заразяването с бълхи и колко бързо нещата излизат извън контрол. Всичко започва с няколко невинни почесвания тук и там, докато в даден момент дразненето на кожата става постоянно. И тъй като най-добрата защита е превенцията, от първостепенно значение е да изберете правилната защита за питомеца си. Предлагаме ви няколко насоки относно избора на продукт, подходящ за домашния ви любимец. 

  • Важно е да убива всички форми на бълхите по време на жизнения им цикъл

Една възрастна женска бълха може да снесе до петдесет яйца наведнъж. И така, дори и всичко да е започнало с 1-2 бълхи, те бързо ще започнат да се размножават. За да попречите на заразата да се разпространи, изберете защита, която е ефективна не само срещу зрелите паразити, но елиминира също яйцата и ларвите им. Това ще гарантира, че бълхите няма да се размножават, което ще ограничи броят им.

Dogsandcats.bg

куче бълхиСнимка: iStock

  • Бързи и надеждни резултати

Тъй като има различни видове бълхи, в идеалния случай е добре да се консултирате с ветеринарния си лекар, който най-добре ще може да прецени вида на лечението, подходящо за конкретния вид. Това, което работи при едни, може да не е толкова ефективно при други. А неинформираните експерименти с различни препарати понякога не само няма да доведат до желания ефект, но могат и да увеличат дискомфорта на животното. От друга страна, правилното лекарство ще започне да дава мигновени резултати. 

куче бълхиСнимка: iStock

  • Използване на безопасни компоненти

Задължително прочетете добре листовката на обезпаразитяващото средство, което сте избрали и проверете дали всички съставки в него са безопасни за домашния ви любимец. Това е особено важно, ако животното е предразположено към алергии. Има различни химикали и съставки, които се използват в подобни препарати и някои от тях може да причинят странични ефекти. Ако не сте сигурни – консултирайте се с ветеринарния си лекар.

куче бълхиСнимка: iStock

  • Лекота на прилагане

Кучетата, подобно на хората, също могат да бъдат темпераментни. А когато се налага да се борят с инфекция, някои кучета могат да са по-дръпнати и свадливи, да се крият и да не ви позволяват да ги докоснете. Ако това се отнася и за вашия домашен любимец, то можете да използвате средство, което е лесно за употреба, независимо дали по отношение на приложение или перорален прием. Опитът да приложите каквато и да е било сила ще има по-скоро обратен ефект, имайте го предвид.

  • Вземете под внимание предпочитанията на домашния си любимец

Тъй като кучетата са силно чувствителни към миризмите, уверете се, че избраното от вас средство няма силна миризма или добавени аромати (доколкото е възможно). 

куче бълхиСнимка: iStock

В заключение, третирането срещу бълхи е дейност, която е най-добре да се извършва редовно. Ако имате някакви притеснения относно това как да осигурите най-добрата защита срещу бълхи за косматия си другар, обсъдете го с ветеринарния си лекар.

Вижте още:

6 възможни причини защо кучето ви дъвче лапите си

3 чести грешки, които да избягвате в грижите за кучето си

Виж още