3 чести грешки, които да избягвате в грижите за кучето си

куче собственик Снимка: iStock

О тглеждането на куче изисква много грижи и търпение. За да бъдете отговорен стопанин на домашен любимец, необходимо е да разберете и да вникнете както физическите, така и емоционалните нужди на кучето си. Както и да разпознавате кога има непосредствена опасност за здравето и безопасността на питомеца ви. 

Освен осигуряването на основни неща като храна, вода и място за спане, трябва да избягвате някои грешки, които могат да навредят на косматия ви другар. Ето три от тях.

  • Пропускате микрочипирането

Да, чудесно е, че домашният ви любимец има нашийник с идентификационен медальон на него. Със сигурност това е полезно до голяма степен, но може да се окаже крайно недостатъчно в случай, че кучето ви разхлаби или загуби каишката си. Идентификационният медальон се превръща в напълно безполезен, ако закопчалката му се счупи, разхлаби се или каишката на животното бъде свалена – случайно или умишлено. А всичко това намалява шансовете кучето да бъде върнато при вас ако се загуби. За по-голяма сигурност – обсъдете с ветеринарния си лекар поставянето на микрочип.

куче ветеринарСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Вижте още: 3 причини защо е важно да чипирате кучето си

Микрочипът влиза под кожата на кучето ви с помощта на игла. Процедурата не е по-болезнена от обичайното поставяне на ваксини, например. Чипът има идентификационен номер и съдържа информация, която ще е от полза, ако кучето ви се загуби. Извършването на тази проста рутинна процедура в кабинета на ветеринарния ви лекар отнема съвсем малко време и усилия, а може да помогне за събирането на собственик и изгубеното му куче. 

  • Неглижирате защитата на двора и дома си

Точно както всеки родител би защитил дома си за бебето, отговорните собственици на кучета следва да направят същото. Помислете за всички опасности, които се крият наоколо. Ако, например, имат цветя и растения из апартамента си, поставете ги на места, далеч от обсега на любопитния нос на питомеца ви. Обезопасете контактите и кабелите, тъй като много четириноги ги намират за подходящи за дъвчене. Химикалите и токсичните почистващи препарати следва да са прибрани в шкаф, същото се отнася и за лекарствата. Обсъдете мерките за безопасност, които предприемате относно животното и с другите членове на домакинството си, включително децата. 

кучеСнимка: iStock

Ако вашето куче прекарва време на двора, огледайте го внимателно. Не забравяйте, че много цветя могат да бъдат токсични за домашни любимци при поглъщане. Освен това, поддържайте моравата си редовно, тъй като високата трева е идеално скривалище за бълхи и кърлежи. Избягвайте използването на пестициди, тъй като тези химикали са токсични при поглъщане.

Вижте още: 

Цветята, които няма да навредят на кучето ви

Как да обезопасим дома за кучето си

  • Игнорирате емоционалните нужди на кучето си

Грижата за физическото здраве на домашния ви любимец е жизненоважна, но някои собственици на четириноги са склонни да забравят, че питомците им имат и емоционални нужди. Ако не осигурите редовно социално въздействие и умствена стимулация на животното, това може сериозно да навреди на благосъстоянието му. 

Като отговорен собственик на куче, стремете се част от обичайната ви рутина да бъде качествено време, прекарано с домашния ви любимец. Заведете го до близкия парк, където да се разходите и поиграете заедно. Позволете му да общува с други хора и кучета, както и да подуши местата, които му се струват интересни. Обогатете живота на кучето си, като му предоставяте играчки и ги редувате редовно. 

куче разходкаСнимка: iStock

И накрая, но не по важност, не пренебрегвайте рутинните ветеринарни грижи и прегледи. Регулярните посещения при специалист могат да помогнат за осигуряване на оптимално здраве и откриване на здравословни проблеми, преди да са станали по-сериозни. 

 

 

Виж още