6 възможни причини защо кучето ви дъвче лапите си

куче лапи Снимка: iStock

З абелязали ли сте, че понякога кучето ви дъвче лапите си? Това е често срещано поведение и не означава непременно, че с животното се случва нещо лошо. Домашните любимци дъвчат лапите си по няколко причини – за да ги почистят, по навик, който се е развил с времето, може да са тревожни или стресирани, да са се наранили, да има наличие на инфекция или алергия. 

куче лапиСнимка: iStock

Ако кучето ви започне прекомерно да дъвче лапите си (а не го е правило до сега), това може да е знак, че нещо не е наред и е необходимо да посетите за преглед ветеринарния си лекар. Междувременно, предлагаме ви да разгледаме 6-те най-често срещани възможни причини, които стоят зад това поведение.

  • Почистване

Кучетата облизват и дъвчат нежно лапите си като част от обичайната си рутина по самопочистване. След като са били на разходка или са закопали някое лакомство в задния двор, четириногите обичат да се настанят удобно и щателно да се заемат с почистването на лапите си. По този начин те отстраняват остатъци от пясък, мръсотия или други отпадъци, попаднали между пръстите или възглавничките им.

Dogsandcats.bg

куче лапиСнимка: iStock

  • Алергии

Една от най-честите причини за прекомерното дъвчене на лапите на кучетата са алергиите. Те могат да бъдат предизвикани от нещо в околната среда – растения или полени, плесени, акари, паразити или към определен хранителен протеин в диетата им.

Кучетата могат да реагират на почти всичко, на което са изложени в заобикалящата ги среда, включително на неща във въздуха, върху повърхности, с които влизат в контакт, химикали върху леглото, дивана, килими или растителни видове.  

Признаците на алергия обикновено са локализирани по краката на кучетата – тъй като тази част от тялото им е в контакт с най-много различни неща през деня. Един от най-честите симптоми е сърбяща, възпалена кожа на и около лапите. Може да забележите и зачервяване или раздразнени зони и на други места по тялото на животното. 

куче лапиСнимка: iStock

Вижте още: Какви алергии могат да имат кучетата

  • Стрес и безпокойство

Кучето ви може да се чувства тревожно, да изпитва страх или безпокойство, което да го кара да дъвче прекомерно лапите си. Различните домашни любимци реагират индивидуално на стресови ситуации и фактори.

Понякога наглед съвсем обикновени неща могат да накарат животните да станат тревожни, като да бъдат оставени дълго време сами. Подобни състояния се отключват и при промени в обичайната им рутина като добавянето на нов член на семейството, силни внезапни шумове като строителни работи, празнична заря или преместване в нов дом.

При много кучета компулсивното поведение е механизъм за справяне с безпокойството. Някои четириноги може да лаят прекомерно, други – да унищожават неща, а трети – да ближат и дъвчат лапите си, за да се успокоят.

Ако подозирате, че това се отнася и за вашия домашен любимец, първо трябва да изключите всички основни здравословни проблеми. Посещението при ветеринарния ви лекар е наложително, за да се случи това. 

куче лапиСнимка: iStock

  • Паразити

Паразитите са честа причина за дъвчене на лапите при кучетата. Виновниците обикновено са бълхи, акари и кърлежи. Те предизвикват сърбеж, което кара животното да дъвче и ближе лапите си в опит да смекчи дискомфорта, който изпитва. 

Вижте още: бълхи

  • Болка

Тъй като лапите на кучето ви имат почти постоянен контакт с различни повърхности през целия ден, докато то се движи, често по тях има ранички. Може да има счупени или врастнали нокти, порязвания, разкъсвания (най-често на остри предмети като стъкло и камъни), отоци, натъртвания и фрактури. Ако смятате, че кучето ви изпитва болка, помолете ветеринарния си лекар да го прегледа. 

куче лапиСнимка: iStock

  • Суха кожа

Ако кучето ви има суха кожа, често ще го улавяте да дъвче и ближе лапите си. В случай, че питомецът ви не получава добре балансирана диета, богата на мастни киселини, това може да из

Ако вашето куче не получава балансирана диета с достатъчно мастни киселини, това може да изсуши козината и кожата му. Непочистването на крака на питомеца ви след кални разходки или през зимата, също може да доведе до изсъхване на кожата му. 

В заключение, има различни причини защо кучетата ближат и дъвчат лапите си. Често това е нормално поведение или рутинна част от техния режим на почистване. Прекомерното дъвчене, гризане и близане обаче, не са нормални и са показателни за проблем. Ако това поведение се появи изведнъж, също е добре да уговорите час за среща с ветеринарния си лекар.

Вижте още: 

Как да се грижим за лапите на кучето през зимата

Виж още