5 съвета как да ограничим кучешкия хаос по време на хранене

куче храна Снимка: iStock

К огато споделяте живота си с куче, времето за хранене може да бъде малко хаотичен момент. Независимо дали имате повече от един домашен любимец, поставянето на нещо за ядене в паничката действа като отключваща точка и косматият ви другар, който иначе не се отличава с особено буйно поведение, става нетърпелив и настървен, при това – буквално за секунди. 

За това, предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да направите времето за хранене малко по-спокойно и да намалите хаоса, който го съпътства.

кучеСнимка: iStock

  • Елиминирайте възможните заплахи

Времето за хранене в домакинство с няколко кучета може да излезе извън контрол, особено, когато имате кучета, които наистина обичат да похапват! Ключът към намаляване на хаоса е установяването на последователна рутина, която да позволи на всяко четириного да се нахрани отделно и на спокойствие. 

Dogsandcats.bg

Може да откриете с, че вашите кучета се хранят по-бавно и по-уверено, ако има по-малка заплаха храната им да бъде открадната.

куче хранаСнимка: iStock

  • Забавете го

Много кучета буквално „вдишват“ храната си, но това води до различни неприятни последици като разстроен и подут корем.

Ако домашният ви любимец яде твърде бързо, разходете се до близкия зоомагазин, където ще откриете различни продукти, предназначени за забавяне на храненето. От специално проектирани купи до диспенсъри за лакомства и храна – всички тези устройства помагат на кучетата да забавят темпото и да похапват по-здравословно.

кучеСнимка: iStock

  • Превърнете храненето в лов

Кучешката купичка, колкото и качествена да е, е чудесен инструмент за хранене, но не прави времето за вечеря/закуска забавно или интересно. Ако винаги се придържате към нея, то пропускате някои лесни възможности за обучение. Независимо дали имате работно куче или семеен тип домашен любимец, можете да изпробвате играта на лов, за да разнообразите ежедневието на животното. Всичко, което трябва да направите, е да поставите храната му в няколко интерактивни играчки, вместо в паничката, и да ги скриете на различни места в дома си. Кажете на животното „да ги намери“ и го оставете да използва естествените си ловни умения!

куче хранаСнимка: iStock

По този начин не само, че ще обогатите живота на кучето си, но и ще му дадете ценна умствена и физическа стимулация с минимални усилия от ваша страна.

  • Тренирайте контрол над импулсите

Ако вашето куче е сред нетърпеливите и още преди да сте поставили купичката му с храна на пода, вече наднича с муцуна в нея, команда като „изчакай“ може да бъде особено полезна. Тази реплика учи четириногото да упражнява ценен контрол над импулсите си в близост до източник на храна и е относително лесна за усвояване.

кучеСнимка: iStock

  • Пренасочете поведението за охрана на ресурсите

Опазването на ресурсите е един от най-често срещаните проблеми, свързани с храненето, с който се сблъскват стопаните на кучета.

Вижте още: Защо кучетата толкова настървено пазят храната си

За съжаление, много хора вярват, че конфронтацията и „доминирането“ над домашния им любимец са ключът към стопирането на това поведение. А истината е, че този метод може само да влоши ситуацията. 

Опазването на ресурсите всъщност е поведение, което произтича от несигурността и нуждата на животното да защити нещата, които го карат да се чувства в безопасност, а не, защото иска да доминира. 

куче хранаСнимка: iStock

Ако съумеете да научите кучето си, че присъствието ви близо до купичката му с храна не е нещо, което трябва да го тревожи, като добавяте вкусно лакомство докато минавате, ще му помогнете да се почувства по-спокойно. 

Вижте още:

Ползите от ротационното хранене при кучетата

5 странни неща, които кучетата правят по време на хранене

 

Виж още