Ползите от ротационното хранене при кучетата

куче храна Снимка: iStock

К ато стопанин на домашен любимец, не се съмняваме, че искате най-доброто за вашето куче. Подобно на хората, четириногите също се нуждаят от солидна, здравословна хранителна основа, която да подхранва активността и да поддържа доброто им настроение. 

За разлика от хората обаче, при нашите четириноги другари често се случва да ядат едно и също нещо – ден след ден. За това и няма как да ги обвиним, че биха искали малко разнообразие в диетата си, нали? Именно тук се намесва ротационното хранене. Какво представлява то?

куче хранаСнимка: iStock

Този стил на хранене на вашия домашен любимец има някои неоспорими предимства, основното от които е фактът, че по категоричен начин нарушава монотонността на гранулите в паничката на животното.

Dogsandcats.bg

А като бонус – има някои ползи и за здравето!

Какво е ротационно хранене и защо трябва да го опитате!

Ротационното хранене е практика, чиято цел е да промени и разнообрази менюто на четириногите въз основа на определен график. Това включва редуване на различни протеини (като пилешко, говеждо, агнешко и тн.), както и различни видове храна (суха, мокра, сурова, замразена). Идеята е, че сменяйки редовно яденето на вашето куче (веднъж месечно е достатъчно), вие си гарантирате, че то получава достатъчно разнообразни хранителни вещества. 

куче хранаСнимка: iStock

Ротационното хранене има и друг съществен плюс – то служи като превенция срещу поява на хранителни алергии. Нещо повече – мокрите и сурови храни помагат на четириногите да са по-добре хидратирани. А най-добрата част – е, можете да се уверите сами, че щом дойде време за хранене, косматият ви другар ще е по-развълнуван от всякога!

Как да започнете ротационното хранене

Преди да започнете с новия начин на хранене на домашния си любимец, добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да се уверите, че този тип установен график е подходящ за животното. След това се запасете с висококачествена храна – различни видове и текстури. Постепенно, с включването на нови храни, от Pet MD препоръчват да си водите дневник, за да можете да следите реакциите на кучето спрямо различните продукти, които опитва. 

кучеСнимка: iStock

„Винаги е важно да осигурите на домашния си любимец с висококачествена, пълноценна и балансирана диета, която включва редуване на различни видове храна“, коментира ветеринарният лекар д-р Брадли Куест пред Animal Wellness Magazine. Специалистът препоръчва на всеки собственик на четириного да открие надеждна марка, която предлага достатъчно разнообразие от различни рецепти. Така ще бъде още по-лесно да се въведе диета на базата на ротация, без да се причиняват храносмилателни разстройства на животното.

Важно е всичко да се случва постепенно

И преди сме споменавали, че смяната на храната на кучетата трябва да се случва бавно и постепенно. Всяка драстична подмяна води до храносмилателни разстройства и може да причини дискомфорт на животното. За това най-добре е да започнете като смесвате обичайната храна на животното с новата, която сте избрали за него. Стартирайте със съотношение от 80% „стара“ към 20% „нова“ храна за няколко дни, след което постепенно преминете към по-голям процент от втория вид. 

кучеСнимка: iStock

Ако забележите, че промяната не се отразява добре на домашния ви любимец, спрете ротационното хранене и се свържете с вашия ветеринарен лекар. 

Вижте още: 

Как да изберем подходяща кучешка храна

Кои храни най-често причиняват алергии при кучетата

 

 

Виж още