5 съвета за безопасност при разходка на кучетата през есента

куче есен Снимка: iStock

Е сента е любимото време от годината на много хора. И несъмнено, по-прохладните дни предразполагат за дълги разходки на открито в компанията на домашния ни любимец. Можете да поемете по обичайния си маршрут или да изследвате нови пътеки - във всички случаи ще се насладите на пъстрата красота на природата! 

куче есенСнимка: iStock

Есенните разходки с кучето ни имат своята специална красота, но също крият и известни рискове, свързани с безопасността на косматия ни другар.

Dogsandcats.bg

Част от тях може да са ви добре известни, но несъмнено има и такива, които може би сте пропуснали. За това, предлагаме ви няколко есенни съвети за безопасност на домашни любимци, които да запомните, за да се насладите на това специално време от годината!

  • Проверете оборудването си

След дълго лято, наситено с разходки сред природата, плуване или къпане в реки, нашийникът и каишката на кучето ви може би не са в най-добрия си вид. Отделете малко време, за да се уверите, че все още можете да ги използвате безопасно, като:

  1. Проверите тъканта за слаби места и разкъсвания
  2. Проверите кожените нашийници за пукнатини

куче есенСнимка: iStock

Лесен тест: Закачете повода или каишката към стълб или ограда и дръпнете силно и рязко.

  • Пазете го далеч от гъби

Влагата, която се образува под падналите листа или върху самите дървета, е чудесна среда за появата на гъби. Независимо дали имате познания относно това кои от тях са ядливи и кои не, най-добре е да държите домашния си любимец далеч от всякакви гъби. Приемете, че за кучето ви всички те са токсични, дори и да не ви изглеждат така!

  • Внимавайте за отрова за гризачи

Когато времето стане по-хладно, градските плъхове и мишки започват да търсят къде да се скрият. За това и не е изключено да се натъкнете на отрова за гризачи около жилищните блокове, магазини или други търговски зони.

куче есенСнимка: iStock

  • Следете за ученическите пособия на детето си

Да, есента означава връщане на училище, така че се уверете, че всички пособия на детето/децата ви, т.е. химикалки, бои, лепило, маркери и други, са извън обсега на домашния ви любимец. При поглъщане, те могат да причинят на животното храносмилателни и чревни проблеми.

  • Избягвайте натоварените улици

Дъждът и леката мъгла затрудняват шофьорите на автомобилите да ви видят. Хлъзгавата настилка пък, прави спирането (особено рязкото) по-трудно. И накрая – за никого не е приятно да бъде напръскан от преминаващ наблизо автомобил, нали? Е, всичко това са добри причини да не ходите по оживени улици, особено, когато навън е тъмно или вали. 

куче есенСнимка: iStock

Вижте още: 

Една прекрасна разходка с куче в дъждовен ден

3 опасности, които локвите крият за кучетата ни

Виж още