5 съвета за собственици на злояди кучета

куче Снимка: iStock

Н якои кучета обичат да ядат. Тези четириноги ще се насладят на всичко, което поставите в паничката им, когато и да го направите. Други животни обаче, са доста по-претенциозни към това, което слагат в уста. За техните стопани намирането на подходяща храна, която домашният любимец да хапва с удоволствие, често е по-трудна задача. Има обаче начини, чрез които да накарате и най-капризните и злояди кучета да се наслаждават на вечерята си!

Държим да подчертаем, че в някои случаи липсата на апетит, която някои собственици на четириноги тълкуват като придирчиво хранене, може да е резултат от здравословен проблем. Ще познаете, че се касае за подобна ситуация, ако кучето ви рязко откаже да се храни, а междувременно забележите и други симптоми като падане на козина, загуба на тегло, летаргия и липса на енергия. В този случай не губете време да посетите ветеринарния си лекар. 

кучеСнимка: iStock

Ако обаче косматият ви приятел никога не се е отличавал с добър апетит, често се „мръщи“ на паничката си, колкото и скъпа, прясна и качествена храна да сте сложили там, нямате причина за безпокойство. Можете да опитате тези 

Dogsandcats.bg

5 трика, които гарантирано действат срещу злояди домашни любимци

  • Уверете се, че всички членове на семейството са „на една и съща страница“

Кучетата са част от семейството, така че всички във вашето домакинство трябва да са съгласни и да спазват правилата, касаещи храненето на домашния ви любимец. Ако само един от стопаните се изкуши да развали дисциплината и да даде нещо от масата на животното, това нарушава последователността и установените правила. Колкото повече косматия ви приятел получава допълнителни лакомства и закуски между основните хранения, толкова по-капризен и придирчив ще е той с основната си храна. Така че – не прекалявайте с тях. 

  • Забравете за даване на храна от масата

Има неща сред остатъците от яденето ви, които са съвсем безопасни за домашния ви любимец и – сигурни сме, се чудите защо да му дадете малко прясно месо или зеленчуци (без подправки и пържено) е нещо лошо. И то не е – стига да не давате храната директно от масата. Ако давате на любимеца си човешка храна, то трябва да я сложите в неговата купичка, вместо да я подавате директно от чинията си. По този начин постепенно ще ги отучите да просят. 

Ако искате да се преборите с навика на домашния си любимец да не доизяжда докрай своята храна, най-добре е да ограничите количеството остатъци от масата, които му давате. Освен това – ако прекалявате с тях можете да му причините здравословни проблеми като диария, запек и дори – панкреатит.

Вижте още: Какви рискове крие даването на остатъци от масата за кучето

  • Давайте човешка храна отделно от кучешката

Ако давате в паничката на кучето си остатъци от масата с идеята това да му помогне да изяде собствената си храна, със сигурност имате успех. Този трик е познат на много собственици на злояди четириноги. Трябва обаче да се уверите, че животното не свързва човешката храна със своята кучешка порция. За това и най-добре е да не смесвате остатъците от масата с кучешката храна, защото това може да научи любимеца си, че едното е част от другото. А това от своя страна - да го направи още по-придирчив към неговото собствено ядене. 

кучеСнимка: iStock

  • Установете график

В зависимост от породата, възрастта и размерите на кучето, всяко четириного има различен график на хранене, като то може да варира между 1 до 3 пъти на ден. Важно е – независимо от бройката хранения, те да се случват в определено време всеки ден. И – дори да ви е трудно, ако животното не изяде яденето си в рамките на 15 до 30 минути, вземете паничката му и я приберете в хладилник. Извадете я отново едва, когато дойде време по график за следващото хранене. 

Помнете – придирчивите и капризни на хранене кучета често опитват следната тактика: знаейки, че паничката им е „сигурна“ и вечерята ще ги чака, те се пробват да получат нещо „по-добро за хранене“ преди да се върнат към нея. В крайна сметка, дори и да звучи малко грубо – понякога се налага да огладнеят добре, за да започнат да се хранят нормално. 

  • Опитайте със „миксери“ за храна

„Миксерите“ могат да са малки парченца печено/варено месо, които да приготвите предварително. Можете да добавяте малки части от тях в храната на домашния си любимец, размесвайки ги както с гранули, така и с мокра храна от консерва. Те ще „подлъжат“ домашния ви любимец да изяде освен апетитните парченца месо и останалото съдържание на купичката си. 

кучеСнимка: iStock

Подобно на злоядите хора, и капризните на храна кучета често дават вид, сякаш не са гладни и спокойно могат да минат и без ядене. Здравото, активно и енергично четириного обаче, има нужда от балансирано меню, богато на хранителни вещества, витамини и минерали, за да расте и да се развива добре. За това – изпробвайте различни техники и трикове, в даден момент ще намерите точната храна за косматия ви приятел!

 

Вижте още: 

5 правила за смесване на суха и мокра кучешка храна

5 популярни заблуди за сухата храна за кучета

Виж още