5 съвета как да удължите живота на кучето си

куче човек Снимка: iStock

К учетата предизвикват усмивка на лицето ни, те по неповторим начин се настаняват в сърцето ни и стават незаменими членове на семейството ни. Именно заради тяхната безкористна отдаденост и лоялни приятелство им дължим най-доброто. Да се погрижим за всичките им нужди не само удължава живота, но поддържа косматите ни другари щастливи и здрави. А ето и 5 съвета, за да сте сигурни, че правите точно това! 

куче човекСнимка: iStock

  • Поддържане на добра форма

Упражненията са един от най-важните аспекти и незаменима част от живота на кучетата. Докато някои породи се нуждаят от по-малко движение в сравнение с други, никой домашен любимец не може да мине без. Адекватните упражнения могат да осигурят много ползи на питомеца ви, включително: 

  • Превенция или ограничаване на лошо или разрушително поведение, породено от скука.
  • Поддържане на добрата форма на животното, което естествено удължава живота му.
  • Намаляване на рисковете от поява на проблеми със ставите, сърцето и гърба, свързани с наднорменото тегло.

куче упражненияСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Избирайте най-добрата храна за кучето си

Въпреки че не е необходимо да купувате най-скъпата марка или специална гурме храна, като цяло висококачествената формула поддържа домашните ни любимци здрави – отвътре и отвън. Отнасяйте се отговорно и следете какво слага в уста питомецът ви (желателно – ограничете остатъците от масата!) и търсете кучешка храна с истински източници на протеини от месо като основна съставка и малко или никакви пълнежи (царевица или нишесте).

  • Ветеринарите са най-добрите приятели на кучето

Прегледите са важна част от живота ви, нали? Същото важи и за домашния ви любимец. Кучето ви се нуждае от нещо повече от ваксинация от време на време, за да бъде щастливо и здраво. Ако чакате то действително има проблем, може да се окаже твърде късно и да причините ненужно страдание на питомеца си. 

Ветеринарният лекар е в състояние да забележи проблемите, преди те да са се отразили на здравето и да ви даде още допълнителни съвети за удължаване живота на кучето ви.

куче ветеринарСнимка: iStock

  • Контролирайте стресовите ситуации

Стресът е също толкова вреден за кучетата, колкото и за хората. Той скъсява продължителността на живота, води до висока тревожност и може да отключи нежелано поведение. Опитайте се да предотвратите ежедневните моменти на силен стрес – бъдете сигурни, домашният любимец ще ви е благодарен за това.  

куче стресираноСнимка: iStock

  • Грижа за зъбите на кучето

Поддържането на денталното здраве на домашния ви любимец може да помогне за предотвратяване на болка, както и проблеми със сърцето и бъбреците. Избягвайте да поверявате здравето на кучето си само на „дентални лакомства“, а се опитайте да миете зъбите му поне веднъж седмично.

куче зъби почистванеСнимка: iStock

В заключение, не забравяйте, че както физическото, така и психическото здраве допринасят значително за увеличаване на продължителността на живота на кучето ви. За това – дайте най-доброто от себе си в грижите за косматия си другар и ще знаете, че сте направили всичко възможно, за да е той до вас възможно най-дълго време!

 

Виж още