5 трика за по-лесно и бързо почистване след кучето

куче Снимка: iStock

Д а имаш куче безспорно е много забавно, докато не дойде време за чистене. Всеки стопанин на четириного знае, че дори и редовно да къпете или почиствате старателно след разходка любимеца си, някакси – като с магия, в апартамента ви винаги има остатъци от кал или пръст – при това на най-причудливи места. Да не говорим за космите, които могат да бъдат намерени по всички мебели и ниши в дома ви. 

Не един собственик на куче споделя, че се е простил с мечтата си за чист и спретнат дом откакто съжителства в него с косматия си другар. Бързаме обаче да ви успокоим – не всяка надежда е загубена!

Предлагаме ви 5 проверени и изпитани съвета за почистване, които ще ви спестят усилие, време и енергия. Те, разбира се, вървят ръка за ръка с личната хигиена на любимеца ви, за която трябва да съблюдавате всеки ден. Освен това:

Dogsandcats.bg
  • Намерете подходящи почистващи препарати

За да сте сигурни, че няма опасност някои от почистващите препарати, които държите в шкафа под мивката или в банята да навредят на най-добрия ви приятел, задължително условие е да прочетете подробно етикетите и да се запознаете със съдържанието им. Някои от основните продукти, които използваме всеки ден, съдържат химикали, които могат да бъдат опасни или отровни, ако по някакъв начин попаднат в полезрението на животното ви. 

кучеСнимка: iStock

  • Използвайте чистачката за прозорци за премахване на косми от мебелите

В колата или в шкафа с почистващи препарати и приспособления със сигурност ви се намира уред за почистване на прозорци. Той може да се използва и по друго предназначение – за изчистване на кучешките косми от мебелите, килимите или изтривалките в дома ви. Просто го намокрете и прекарайте няколко пъти през мястото, което желаете да почистите. Сами ще видите как най-фините косъмчета полепват по него. За да не повредите килимите си обаче, не е желателно да изпълнявате процедурата твърде често. 

  • Почистете стените с омекотител за тъкани и вода

Ако имате куче в дома си, то обикновено в долната част на стените в коридора, кухнята или банята имате пръски от кал, мръсотия или леки ожулвания и следи, оставени от любимеца ви по време на игра. Понякога, ако се опитате да ги почистите със стандартния препарат, рискувате да свалите и боята/латекса от самата стена. 

Ние ви предлагаме един трик, чрез който ще падне само калта: Смесете 1 част течен омекотител за дрехи с 2 части вода. Полученият разтвор напръскайте върху стената, а след това с малка гъба леко изтъркайте мръсотията. Повярвайте ни – няма да си личи, че там някога е имало нещо друго!

кучеСнимка: iStock

  • Играчките - в съдомиялната машина

Любимите играчки на домашния ви любимец са в устата му през целия ден. И това е в случай, че не живеете в къща. Ако има достъп до двора ви, най-вероятно кучето неведнъж ги е заравяло, а след това „откривало“ отново. Освен че са много мръсни, те са покрити с всякакви бактерии. Можете да ги почистите по-твърдите от тях качествено като ги пуснете в миялната машина. За по-меките – по-подходяща е пералнята.

  • Третирайте кучешката урина със сода за хляб

 За да обучите кученцето си да ходи по малка нужда навън, ще ви е необходимо известно време. Дори и да се е научило да използва кучешки пелени пак е възможно косматото ви приятелче без да иска да се изпусне на килима, дивана или на леглото ви. 

кучеСнимка: iStock

Всеки стопанин на куче ще ви каже, че макар самата урина да се почиства лесно – не може да се каже същото за миризмата след нея. Опитайте този трик – поръсете малко обикновена сода бикарбонат върху областта, където кученцето се е изпуснало. Оставете я да абсорбира и да премахне миризмата – ще се случи за няколко минути! Разбира се, през времето на действие на содата е необходимо да държите кученцето си далеч, за да не развали „магията“ с вроденото си любопитство!

Вижте още: Как лесно да премахнем петно от кучешка урина от килима

Да почистим и поддържаме реда в дома си, когато наблизо имаме четириног приятел, който често възприема за своя „мисия“ да разхвърля и цапа след нас, може да се окаже предизвикателство за всеки. Най-важното, което трябва да запомните, е да не се ядосвате на животното си, че е направило бъркотия, особено ако е още малко. Помнете - то се нуждае от време, за да научи кое е правило и кое не. А да почистваме след кучето си е една от отговорностите на всеки стопанин на домашен любимец. 

 

Виж още