5 забавни активности с кучетата ни през лятото

куче Снимка: iStock

Т оплият въздух, жаркото и ослепително слънце и дългите дни, които лятото носи, означават и много възможности за забавления – както за вас, така и за домашния ни любимец. А добре знаем, че за кучетата ни няма нищо по-любимо от това да прекарват време навън в компанията на любимите си човешки другари.

Освен обичайните разходки и игри, ако сте в търсете на свежи идеи какво да правите с четириногия си другар това лято, предлагаме ви няколко забавни дейности, които да опитате заедно: 

  • Игри с/във водата

Един забавен начин да разнообразите горещите летни дни на домашния си любимец, като същевременно го разхладите, е да включите вода във времето си за игра. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Това може да бъде толкова просто, като да извадите градинския маркуч или да напълните лейката за поливане на цветя. Ако имате надуваем басейн – още по-добре! Много четириноги обичат да се плискат във водата и включването в това към ежедневните ви активности ще помогне на животното да се охлади. 

  • Замразени лакомства

Замразените лакомства са чудесен и освежаващ начин да се позабавлявате и охладите с косматия си другар. Имайте предвид обаче, че не трябва да давате на животното сладолед, освен ако не е специално предназначен за домашни любимци, защото в обикновения се съдържат изкуствени подсладители, които могат да бъдат токсични. Въпреки че не могат да се насладят на същите видове лакомства като нас, ето някои идеи за такива, които са безопасни за консумация и не на последно място – забавни за четириногите.

кучеСнимка: iStock

Първо – можете да напълните втора купичка с вода, която да поставите във фризера за една нощ. На следващия ден вашият домашен любимец ще може да пие от нея, а тя бавно ще се топи през целия ден. 

Замразен телешки бульон във формички за лед също е забавен вариант да разнообразите лятното ежедневие на косматия си другар. Най-добре е обаче да го приготвите сами, защото в готовите от магазина се съдържат допълнително сол и подправки.

  • Търсене на съкровища

В зависимост от това дали и колко домашният ви любимец издържа на слънце, тази дейност може да се извършва и на закрито, и на открито, като същевременно поддържа ума на косматия ви другар ангажиран и активен. В какво се състои тя:

Вземете любима играчка или лакомство и го скрийте някъде, като оставите кучето си да гледа къде. След това го накарайте да го намери и донесе. Щом повторите упражнението няколко пъти, започнете да правите скривалищата все по-трудни. Това занимание ще ви помогне да поддържате ума на вашето четириного стимулиран за по-дълъг период от време. Ключовото е да не забравяте да възнаградите животното с похвали и внимание, когато се е справило добре. 

кучеСнимка: iStock

  • Ден навън

Чудесен начин да извлечете максимума от лятото и да прекарате качествено време с косматия си другар, е да си организирате еднодневна екскурзия с приятели или близки. Това е ви помогне да подишате чист въздух, да се поупражнявате заедно, а новите пътеки и маршрути могат да бъдат невероятно стимулиращи за кучетата. А ако имат възможност да намерят нови приятели – това прави щастието още по-пълно!

Някои от нашите любими дни навън в компанията на кучетата ни включват излет до близкия плаж или езеро, разходка в гората или планината. 

куче планинаСнимка: iStock

  • Почивайте си заедно

Не всяко лятно занимание задължително трябва да включва физическа активност. Понякога няма нищо лошо и в малко почивка. Въпреки че играта навън винаги е забавно и радостно преживяване за четириногите, има дни, когато просто е твърде горещо и задушно, а сладка и неангажираща дрямка може да е точно това, от което и двамата се нуждаете. 

Напомняме ви, че най-горещата част от деня включва часовете от обяд до ранния следобед. Това е и най-опасното време, което винаги е добре да избягвате, поради щетите, които може да причини и на вас, и на домашния ви любимец. 

кучеСнимка: iStock

Споделете с нас – как се забавлявате с домашния си любимец през лятото?

Виж още