5 знака, че кучето ви страда от тревожност при раздяла

куче само вкъщи Снимка: iStock

В ероятно сте чували термина „тревожност при раздяла“, но какво всъщност означава това? Възможно ли е домашният ви любимец да изпитва подобно състояние без да сте забелязали? И кои са факторите, които могат да накарат кучетата да го развият?

куче само вкъщиСнимка: iStock

Вижте още: Кога можем да кажем, че кучето изпитва тревожност при раздяла

Обобщено накратко, тревожността при раздяла се получава тогава, когато едно куче се разстрои силно от факта, че е оставено само у дома. Да,

Dogsandcats.bg

някои четириноги понасят далеч по-добре от други липсата на компания, но тук по-скоро става въпрос за развиване на специфично поведение, което животното проявява, когато е само.

И което може да доведе до сериозни инциденти, тъй като безпокойството при раздяла може да накара четириногите да се опитат да избягат, да отключи разрушително поведение и дори да предизвика сериозни наранявания. Някои от промените в живота, които могат да причинят тревожност при раздяла при кучетата, включително смяна на дома/собствениците, промени в графика и обичайната рутина, на местоживеенето или добавяне/загуба на член на семейството.

Как да разберете дали косматият ви другар страда от тревожност при раздяла? Ето 5 от най-честите проявления на това състояние, за които да следите:

  • Уриниране/дефекация вкъщи

Куче, което има проблем с изграждането на хигиенните си навици и не успява да свикне да върши нуждите си навън, може да се изпуска у дома, дори, когато собственикът му е наоколо. Това е нормално и свързано с процеса на приучаване към гърне. Домашен любимец, страдащ от тревожност при раздяла, обикновено го прави само, когато стопанинът му напусне дома. Четириного, което преди това е било домашно обучено и което внезапно започне да се изпуска у дома, може да страда и от медицинско състояние – за това трябва да бъде прегледано от ветеринарен лекар. Но ако специалистът установи, че всичко с него е наред в здравословен план, то най-вероятно се касае за поведенчески проблем, свързан с безпокойство при раздяла. 

кучеСнимка: iStock

  • Лай или вой

Някои кучета лаят или вият, независимо дали стопанинът им е вкъщи или не. Въпреки това, ако съседът ви сподели, че домашният ви любимец е по-гръмогласен от обикновено, когато излизате от дома си, това е добър индикатор, че животното страда от тревожност при раздяла и изразява безпокойството си чрез прекомерна вокализация. 

куче само вкъщиСнимка: iStock

  • Разрушително поведение

Независимо дали се опитва да избяга или просто излива разочарованието си върху вашите мебели, всяко куче, което проявява разрушително поведение, когато остане само, сякаш ви казва силно и ясно, че не обича да не сте наоколо! Имайте предвид, че деструктивното отношение на косматия ви другар към вещите ви може да ескалира бързо, а често тези кучета дори могат да се наранят, докато ви причиняват сериозни материални щети. 

куче само вкъщиСнимка: iStock

  • Бягство

Понякога кучета, страдащи от тревожност при раздяла, успяват да избягат от домовете си, водени от желание да открият къде е отишъл любимият им човек. В допълнение към другите проблеми, с които се сблъскват разрушителните домашни любимци, тези от тях, които по един или друг начин успеят да се измъкнат през външната врата/оградата, са изправени и пред опасността да бъдат блъснати от кола или отведени в приют. 

куче само вкъщиСнимка: iStock

  • Натрапчиво поведение

Дали случайно из двора ви няма странно сплескана зона, където изглежда, че кучето ви крачи напред-назад или обикаля в кръг по-често от нормалното? Това може да е друг симптом на тревожност при раздяла, особено ако не виждате косматия си другар да проявява обесивното поведение във ваше присъствие. 

куче само вкъщиСнимка: iStock

Тревожността при раздяла е поведенчески проблем, към който не бива да се отнасяте пренебрежително. Нито да смятате, че кучето ще „свикне да остава само, а това е просто период“. Да, факт е, че някои четириноги действително започват да приемат по-добре отсъствието на стопаните си с времето, но често безпокойството при други може да се влоши. В случай, че подозирате или сте установили, че четириногият ви другар страда от екстремен случай на тревожност при раздяла, добра идея е да се свържете със сертифициран треньор за помощ. Помнете – от вас и вашата реакция зависи дали това ще бъде проблем, с който ще се справите своевременно, за да има надежда косматият ви спътник да има по-свободен и лишен от стрес живот. 

Вижте още: 

С какви звуци и музика да успокоим тревожно куче

Колко дълго можем да оставим малкото кученце само

 

 

Виж още