С какви звуци и музика да успокоим тревожно куче

куче музика Снимка: iStock

Д обрата музика може да подобри настроението на всеки – включително вашите кучешки приятели! Някои мелодии могат да ни насърчат да си сложим танцовите обувки, докато други ни приспиват – в това се състои магията.

Но музиката е нещо повече от това – ако домашният ви любимец често изпитва безпокойство и показва признаци на стрес, пускането на релаксираща музика може да е добър вариант, който си струва да обмислите, когато се опитвате да го накарате да се успокои.

Като повечето собственици на кучета, вероятно никак не ви е приятна мисълта, че косматият ви другар трябва да премине през изпитанието на силни и стресиращи звуци от гръмотевици и фойерверки. Въпреки че

идеята за използване на успокояваща музика за кучета в борбата със стреса и безпокойството може да е нетрадиционна, проучванията показват, че тя може действително да има положително въздействие върху поведението на животното. 

Dogsandcats.bg

Обичат ли кучетата успокояваща музика?

Абсолютно! Кучетата, подобно на хората, са привлечени от различни модели на звуци, темпа и ритми. Въпреки че не могат да възприемат определени тонове поради ограничения си слухов диапазон, бъдете сигурни, че питомецът ви ще се наслади на шумовете и ще реагира на тях, независимо дали е малко кутре или възрастно куче. 

куче музикаСнимка: iStock

Коя е най-добрата музика за успокояване на кучета?

Това често зависи от предпочитанията на кучето, но най-важните неща, които трябва да имате предвид при избора на музика за животното, са темпото, простотата на тоновете, използването на правилни ритми и дължината на музикалните ноти.

Предпочитанията на кучетата сочат към класическа музика, която има успокояващ ефект и е доказано, че тя значително намалява нивата на стрес.

Но не само класическата музика може да има успокояващ ефект върху вашето кученце. Може да ви изненада да знаете, че реге и софт рокът също са любими сред нашите космати приятели, колкото и невероятно да звучи това! Всъщност те изглежда харесват тези два жанра дори повече от класическата музика! 

Така че следващия път, когато кучето ви има нужда от малко разпускане, просто пуснете малко Боб Марли или Фил Колинс и се насладете на релаксиращата сесия!

куче музикаСнимка: iStock

В допълнение към дозата от Моцарт или Боб Марли, релаксиращата музика за кучета може да включва и фонови шумове като звуците на природата. Колкото по-тих е шумът, толкова по-успокояващ е ефектът. 

Кога да успокоим кучето си с релаксираща музика?

Има много сценарии, при които вашият космат приятел може да се възползва от успокояваща музика. Ето някои от най-честите ситуации, които могат да причинят стрес и безпокойство на домашните любимци:

  • Преместване в нов дом

Непознатата среда е нещо, с което отнема време, за да свикнете и за това повечето кучета може да изпитат безпокойство.

  • Силни шумове като фойерверки или гръмотевични бури
  • При тревожност при раздяла

Кучетата, особено силно социалните породи, обикновено създават тясна връзка със собствениците си и ако бъдат оставени за дълги периоди сами, те могат да станат много тревожни.

  • По време на пътуване 

Пътуването е нещо, с което повечето домашни любимци не се чувстват много комфортно. За тях е трудно да останат на едно и също място, без да се движат и изследват, а това се задълбочава допълнително, ако средата им е непозната.

  • По време на епизоди на социална тревожност

Не всички кучета са социални, някои четириноги могат да станат много тревожни при среща с други себеподобни или хора. Включването на приятна реге мелодия на заден план по време на тези запознанства може да повдигне настроението им и да осигури релаксираща среда за всички участници.

  • При посещение на ветеринар

Повечето домашни любимци не обичат да ходят на ветеринар, но може би прегледите могат да станат една идея по-приятни, ако са придружени от релаксираща музика. 

Как да запозная домашния си любимец с музиката?

Като всяко приятелство, и това между кучето ви и музиката трябва да става постепенно и внимателно – не искате животното да се стресира още повече, отколкото вече е.

куче игриСнимка: iStock

Следвайте тези стъпки, за да превърнете успешно вашия космат другар в музикален ценител, който знае как да се отпусне:

Започнете, като пуснете релаксиращи мелодии у дома, където четириногото се чувства най-комфортно. Може да е по всяко време на деня, стига да не е ангажирано с други дейности като хранене, които могат да го накарат да не ви обърне достатъчно внимание.

Следете за реакцията му, сменяйки различни музикални жанрове, за да видите кое му допада. Ако се отдалечи от помещението или излезе, това е ясна индикация, че трябва да пропуснете тази песен!

Въпреки че ние, хората, обикновено се наслаждаваме повече на музиката, ако е силна, кучетата може да се стресират, така че силата на звука трябва да се поддържа умерена.

Слушайте музика, когато сте заедно вкъщи. Ако я оставяте за фон само, когато домашният ви любимец е сам, той може да започне да я свързва с вашето отсъствие, а това – да го разстройва. 

куче есен депресияСнимка: iStock

Като цяло имайте предвид, че рутината е ключова, когато се опитвате да запознаете кучето си с музиката. И може да отнеме време, за да забележите резултати, за това е важно да бъдете търпеливи. И помнете - музиката може да бъде мощен инструмент за преодоляване на стреса и също така може да бъде чудесен начин да се свържете с вашия четириног приятел!

Вижте още: 

10 породи кучета, които понасят най-зле самотата

Може ли кучето да получи паник атака

Виж още