Да се погрижим за здравето на кожата на кучето

куче Снимка: iStock

К ожата на вашето куче е най-големият орган, който животното има. За това е важно да полагате грижи за нейното добро състояние. Кожните проблеми и инфекции могат да причинят неудобство и дискомфорт на косматия ви приятел, да не говорим за сумите, които ще оставите при посещенията си при ветеринарен лекар. 

В кучешкия свят има над 160 познати кожни заболявания, някои от които са хронични и нелечими. Добрата новина е, че голяма част от тях са предотвратими – чрез подходящите грижи и внимание от страна на стопанина на животното. 

Предлагаме ви 5 съвета за поддържане на здрава кожа – вие ще прецените кои от тях са подходящи за индивидуалните нужди на четириногия ви спътник. 

Dogsandcats.bg
  • Защита от слънце

Точно както и при хората, прекомерното излагане на слънчева светлина е вредно и за кожата на домашните ни любимци. И също като при нас, колкото по-бледо е вашето куче (кожа и козина), толкова по-чувствително е то към слънцето. За това е важно да вземете необходимите предпазни мерки – прекомерното излагане на силните лъчи може да причини тежки изгаряния и дори рак на домашния ви любимец.

кучеСнимка: iStock

Освен подходящ слънцезащитен крем (задължително се консултирайте при избора с ветеринарния си лекар), ограничете и времето, което животното прекарва на слънце. Следете за признаци на изгаряне и ако забележите неестествено зачервяване по кожата на кучето – не губете време да посетите близката клиника за домашни любимци. 

  • Диета и подходящи добавки

Доброто състояние на кожата на вашето куче е пряко свързано с ежедневния режим на прием на витамини и добавки. Уверете се, че в менюто на животното присъстват продукти, богати на мастни киселини и масла, които имат съществена роля за добрата кожа и блясък на косъма. Добавката на кокосово масло и зехтин (отново в количества, обсъдени с ветеринарния ви лекар) също са крачка напред към поддържането на добрия вид на кожата на животното.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 5 изненадващи ползи от зехтина за вашето куче

  • Груминг

Грижите за външния вид на домашния любимец (наричани с общото наименование „груминг“) са необходими не само, защото правят козината на кучето ви да изглежда лъскава и красива, а и поради това, че поддържат кожата здрава. За това е важно ежедневно да разресвате домашния си любимец (дори и късокосместите породи имат нужда от стимулиране на клетките), както и да го къпете редовно (но не повече от веднъж седмично, при това – със специален шампоан, за да не дразните и дехидратирате допълнително кожата му).

кучешки грумингСнимка: iStock

Вижте още: Какво трябва да знаем за кучешките шампоани

  • Превенцията е най-доброто лечение

Грижите за доброто състояние на кожата на домашния ви любимец не трябва да се случват само тогава, когато установите даден проблем. Превенцията винаги е най-добрата форма на лечение – особено що се отнася до косматите ни приятели.

кучеСнимка: iStock

Защо, например, не определите един ден от месеца, през който да поглезите животното като си направите „домашен спа ден“? Снабдете се със зехтин, кокосово масло или други етерични масла, които леко да втриете в кожата на гърба и коремчето, както и в лапите (най-вече във възглавничките) на кучето си. Масажът е масло от чаено дърво също е добър избор за възстановяване на увредени кожа и козина.

  • Контролни прегледи

Поддържането на кожата на вашето куче здрава, означава и редовни прегледи при ветеринарен лекар. Бързаме да уточним – веднъж годишно е крайно недостатъчно и няма как да ви гарантира, че специалистът ще има достатъчно време, за да не пропусне нещо. За това – нека профилактичните прегледи да са поне 3-4 на година. Така давате възможност на вашия ветеринарен лекар да има по-детайлни наблюдения над общото здравословно състояние на любимеца си, както и да ви уведоми, ако се налага да промените диетата или режима му. 

куче във ветеринарен кабинетСнимка: iStock

 

Вижте още: 

5 начина да намалим скубането при кучетата

5 домашни помощника в грижите за козината на кучето

 

Виж още