6 изненадващи неща, които кучетата могат да подушат

служебно куче Снимка: iStock

В сички знаем, че кучетата имат отлично обоняние. Виждаме домашните си любимци да го използват ден след ден – по време на разходка, среща с нови четириноги приятели или поздравяване на гостите ни – те буквално улавят всичко с помощта на чувствителния си нос. 

Неслучайно, именно благодарение на мощното си обоняние, някои четириноги са верни помощници в откриването на наркотици, бомби и оръжия, а други се използват за търсене и спасяване на хора.

Вижте още: Защо кучетата имат мокри носове

Dogsandcats.bg

Но какво да кажем за някои по-малко конвенционални неща, за които питомците ни използват носовете си? Предлагаме ви един странен списък, съдържащ някои действително впечатляващи неща, които кучетата могат да подушат! Вярвате или не – това е абсолютен факт!

  • Дървеници

Знаем, че не ви се иска да го чуете, но уви… Ако ви се е случвало да имате дървеници у дома, то знаете добре, че дори самото споменаване на думата може да ви накара да настръхнете, толкова неприятни и гадни са те! Любопитен факт е, че все повече компании за унищожаване на паразитите са започнали да обучават кучета, за да им помагат в откриването им. Замислете се в перспектива - колко полезно би било това в момента, когато ви предстои да купите или наемете нов дом – четириногите могат да ви уведомят предварително дали има допълнителни наематели, които трябва да бъдат премахнати, преди самите вие да се нанесете!

служебно кучеСнимка: iStock

Вижте още: Усещат ли кучетата призраци или духове

  • Човешки останки под водата

Кучета, които са обучени да търсят хора се справят също толкова добре и с откриването на човешки останки. Включително и в случаите, когато телата се намират под водата. Някои добре тренирани четириноги са в състояние, намирайки се в лодка в езеро или море, да посочат къде във водата има човешки останки! Звучи невероятно, но е самата истина!

служебно кучеСнимка: iStock

  • Висока кръвна захар

Имате съмнения, че страдате от диабет? Кучетата са в състояние да открият дали това е така или не, използвайки мощното си обоняние, за да подушат кога нивата на кръвна захар в тялото на човек са опасно високи. Това умение на четириногите е особено полезно за деца с диабет, около които невинаги има родител, който да ги наблюдава. Има и специално обучени служебни кучета, които да се грижат за хора с диабет, които да им помагат да се чувстват в безопасност и да ги алармират веднага, щом усетят, че нещо не е наред.

служебно кучеСнимка: iStock

  • Рак

Установено е, че раковите клетки всъщност имат своя собствена миризма. Това, в общия случай едва ли може да се нарече „добра новина“, но пък има някои ползи що се отнася до обучението на кучетата, които са в състояние да разпознават и предупреждават за силните миризми на някои видове рак – като този на белите дробове и гърдата. Тези уникални аромати често се отделят чрез дъха на пациента и животните са в състояние да ги идентифицират.

служебно кучеСнимка: iStock

  • Китови изпражнения

Да, прочетохте правилно. Има някои четириноги, които могат да бъдат обучени да откриват изпражнения от кит. Целта е да са в помощ на учени и морски биолози при локализиране на местоположението на бозайниците. Изследователите анализират животинските изпражнения по различни причини, но пробите от тези на китовете са най-трудни са получаване, тъй като не остават дълго на повърхността.

служебно кучеСнимка: iStock

  • Електроника

Това умение не е присъщо за всички четириноги. Всъщност, само шепа кучета са в състояние да бъдат обучени да надушват неща като твърд диск или карта с памет. Целта на този вид дресура е животните да бъдат в помощ за намирането на доказателства и съответно – осъждане на кибер престъпници.

полицейско кучеСнимка: iStock

 

Вижте още:

5 неща, които кучетата усещат, преди да са се случили

 

Виж още