Усещат ли кучетата призраци или духове

куче Снимка: iStock

З наем, че кучетата имат необикновени сетива, които в повечвто от случаите са далеч по-добри от нашите. Много стопани на четириноги вярват, че сетивните възможности на домашните им любимци са толкова силни, че им позволяват да усещат дори духове на починали хора. А немалък брой филми, книги и фолклорни легенди подкрепят тези твърдения. 

Възможно ли е кучетата ни да имат паранормални способности?

За да отговорим на този въпрос, първо следва да се запитаме (но честно!) – самите ние вярваме ли в призраци? Или в духове, които се връщат от отвъдното на местата, които са обитавали приживе? Ако не вярвате в никое от изброените – тогава за вас решението на загадката е лесно. 

Но какво се случва ако приемем, че вярваме в съществуването на призраци…

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Енергия и сетива

На теория, за да съществуват духовете в нашия свят, те трябва да отделят някаква осезаема енергия. Независимо дали се проявяват като видение, полтъргайст или странен шум. Зрението, звука, движението, температурата, светлината – всичко това е енергия.

Знаем, че сетивата на домашния ни любимец са по-способни да улавят по-фини признаци на тази енергия. Но дали това е достатъчно, за да открие кучето ни присъствие на призраци?

Като начало – слухът на четириногите е четири пъти по-силен от човешкия.

Според последни проучвания, някои кучета могат да чуят как термити се разхождат в стените или да доловят високочестотния импулс на кристалния резонатор, използван в цифровите будилници. Въпреки че не виждат в пълна тъмнина, домашните ни любимци могат да се ориентират чудесно при наличие на съвсем малко светлина. А обонянието им е до 10 хиляди пъти по-добро от нашето. Това им дава възможност да подушат наркотици, бомби и дори – някои болести като рак, диабет и промени в кръвната захар. Тогава – няма как да не се запитаме – възможно ли е животните да чуят финото ехо, да видят слабите, ефирни очертания или да усетят присъствието на нещо свръхестествено в стаята?

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Виждат ли кучетата в тъмното

Свидетелства за странно поведение при кучетата

Несъмнено сте чували за кучета, които могат да предсказват неща, преди те да са се случили. Това са земетресения, бури и предстоящи припадъци (при болни хора). Историите за странното поведение на някои четириноги гласят, че те дори могат да избягат от даден район, ако усещат, че ще се случи природно бедствие. Да, способността на кучетата да усещат атмосферните промени и вибрации е почти свръхестествена сила само по себе си. 

Вижте още: 5 неща, които кучетата усещат, преди да са се случили

Но има и един друг вид, нетипично за домашните любимци поведение, за което свидетелстват разкази на собственици. Някои хора твърдят, че кучетата им застават неподвижно и започват да се взират пред себе си в продължение на минути без видима причина. Или лаят, сякаш са чули нещо, докато всичко навън е тихо.

Скептиците приписват това на моменти странно поведение на някои кучета на изострените им сетива, които им позволяват да 

усещат аромата на живота отвън или шума от минувач, пресичащ от другата страна на улицата. Но хората, които вярват в паранормалното мислят, че техните домашни любимци усещат призраци на починали или извънземни сили. 

кучеСнимка: iStock

Фолклор и разкази

В продължение на векове различните култури са вярвали във връзката на кучетата с паранормалното. Инуитските общности в Арктика, например, смятат, че четириногите имат редица необичайни сили и способности. В Корея пък съществува вярването, че кучетата имат способността да гонят зли духове и не само могат да видят смъртта, но и да помогнат на заминаващите духове в прехода им между света на живите и този на мъртвите. 

Една от най-популярните истории, свързани с духове и кучета, ни отвежда в САЩ, където жена на име Дел Джонсън оставила седем кучета и шест котки, когато починала. Много свидетели твърдят, че тя „посещавала“ домашните си любимци почти всеки ден след смъртта си. Тогава, в уречения час, животните се събирали на едно определено място – котките започвали да мъркат, а кучетата – да лягат по гръб, за да ги чешат по корема. Това странно поведение на животните продължавало няколко минути, след което те възобновявали обичайните си дейности. 

Това, разбира се, е само една от историите за кучета, които оставят лоялни към стопаните си дори и след смъртта им. И дори и да звучи леко пресилено, все пак ни кара да се замислим – ако връзката на животното с човека е толкова силна, че не се променя дори и след смъртта, кой може да каже дали кучето не може да продължи да усеща присъствието на любимия си стопанин и след като си е отишъл от този свят?

За разлика от хората, кучетата нямат концепция за рационалност. Или за недоверие. Ако животното смята, че починалият му собственик ще се върне на мястото, където го е видяло за последно жив, то ще продължи да го чака.

За това и може би никога няма да разберем със сигурност дали някои домашни любимци действително не виждат стопаните си като духове или призраци. А и няма как да ги попитаме (и дори и да можехме – бихме ли повярвали на отговора им?)

кучеСнимка: iStock

Но ако призраците съществуват действително, не е толкова невероятно да смятаме, че именно кучетата ни биха могли да са по-възприемчиви към паранормалното. Може би – защото те не биха го поставили под съмнение.

 

Вижте още:

Могат ли наистина кучетата да подушат страха

Виж още