6 изпитани начина да ограничите миризмата на куче в дома си

куче миризма Снимка: iStock

В сички познаваме тази миризма. Отчетливият аромат, който индикира, че на дадено място живее куче. И колкото и да обичаме домашните си любимци (което граничи с безкрайност!), предполагаме, че и вие като нас предпочитате из дома ви да се разнася аромат на прясно изпечени канелени сладки, а не на мокро куче, което сякаш е играло в кофа с престояла риба...

Всеки собственик на домашен любимец знае, че справянето с дълготрайния аромат може да бъде известно предизвикателство. Но не се притеснявайте, има някои прости и ефективни начини да ограничите тази миризма в дома си. 

  • Редовен груминг

Първата линия на защита срещу кучешката миризма включва редовен груминг. Той включва четкане на козината (за премахване на мъртвите косъмчета и полепнала мръсотия), и къпане с подходящ шампоан (за почистване на кожата). Винаги изсушавайте старателно животното след баня, тъй като влагата може да доведе до поява на неприятни миризми. Редовният груминг ви дава възможност да проверите за кожни заболявания и паразити, които често увеличават неприятния аромат. 

куче миризмаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Почистете мястото, където кучето ви спи

Спалното бельо на кучето ви може да задържа е източник на изненадващо количество миризми. Почистването/прането му поне веднъж седмично може значително да ги намали. Уверете се, че използвате безопасен за домашния ви любимец препарат – желателно е, без оцветители и аромати, които могат да раздразнят кожата на животното.

  • Измийте нашийника и повода

Нашийникът, особено ако е от плат, може да попие възможно най-лошите миризми. Което води до това, че дори и козината/кожата на косматия ви другар да не мирише неприятно, скоро тя придобива малко по-различен аромат.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как да почистим лесно каишката и нагръдника на кучето

  • Неутрализиращи миризмата почистващи продукти

Когато почиствате дома си, обмислете да включите и продукти, специално предназначени да неутрализират миризмите на домашните любимци. В тях се съдържат ензими, които разграждат съединенията, причиняващи миризмата. Не забравяйте и да почистите местата, където косматият ви другар прекарва по-голямата част от времето си, като дивана или любимият му килим. 

  • Въздухопречистватели и вентилация

Пречиствателите на въздух също могат да играят роля в премахването на миризмата на куче от дома ви. Тези устройства работят, като изтеглят въздуха и го прекарват прекарват през серия от филтри, които улавят набор от частици в него, включително пърхот от домашни любимци, косми и микроорганизми, които могат да причинят неприятни миризми.

кучеСнимка: iStock

Някои пречистватели за въздух използват филтри с активен въглен. Те са особено ефективни при улавяне и неутрализиране на молекулите на миризмата. Чрез непрекъснати цикъл и филтриране на въздуха в дома ви, пречиствателите могат значително да намалят концентрацията на миризми, свързани с домашния ви любимец. И същевременно да ви осигурят по-свежа и ароматна среда.

Когато времето навън го позволява, отваряйте прозорците – свежият въздух отвън, който циркулира в дома ви, може да направи всичко съвсем различно! 

  • Сложете малко кафе в купа

Това е лесен трик, лично за нас – абсолютен фаворит! Всичко, което трябва да направите, е да сложите няколко зърна прясно кафе (смляно) в купичка. Кафето, някак магично, поглъща всички миризми наоколо!

кучеСнимка: iStock

За здрав, миришещ на чисто дом... и едно куче в него!

Понякога да се отървем от миризмата на куче в дома си, може да се окаже изтощителна задача. С редовни грижи за външния му вид, почистване и малко внимание към цялостното здраве на питомеца ви обаче, можете да поддържате дома си свеж и с аромат на чистота. Не забравяйте, че по-чистата среда е не само полезна за вас, но допринася и за по-щастлив и по-здравословен живот за вашия космат приятел.

Виж още