Как да почистим лесно каишката и нагръдника на кучето

куче Снимка: iStock

З наем, че полагате всички усилия, за да сте добър и отговорен стопанин на вашето куче. Това значи, че го водите на чести разходки, независимо от времето навън. И, сигурни сме, винаги имате камера под ръка, с която да уловите невероятно смешния и сладък момент, когато домашният ви любимец се забавлява в локвите или се къпе в езерото в парка, нали? Защото, не се съмняваме, че сред предпочитаните занимания на животното може би е и да се въргаля по земята, избирайки, разбира се, най-мръсното място, което види. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучетата обичат да се въргалят в мръсотията

Да, цялата палитра от забавления, които включвате в ежедневните грижи за косматия си другар са нещо чудесно, но те автоматично означават, че ви се налага да почиствате по-често нашийника или нагръдника му.

Dogsandcats.bg

Дори и да поддържате кучето си наистина чисто, аксесоарите му абсорбират кожни масла, задържат прах и мръсотия. И вероятно, леко понамирисват (в случай, че не сте усетили, сега е моментът за една бърза проверка!). Бързаме да уточним, че е без значение колко скъп е нашийникът или нагръдникът на кучето ви – най-често тези аксесоари са изработени от материални като найлон, плат или кожа, с включени метални части, които е възможно да се повредят при пране в пералня, например. За това и ние идваме на помощ!

Ето някои изпитани трикове, чрез които да почистите и поддържате аксесоарите на вашия космат другар в най-добрия им възможен вид. 

  • Определете материала

Първата стъпка е да определите от какъв материал е направен нашийникът или нагръдникът на вашия домашен любимец. Много от предлаганите на пазара модели са изработени от найлон, който позволява пране в пералня. 

кучеСнимка: iStock

Ако изделието е кожено – нещата са малко по-специфични. Като начало – потърсете оригиналната опаковка на артикула и ако там има посочени инструкции за почистване – следвайте ги. В случай, че не я пазите или не сте сигурни, подходете малко по-внимателно. Използвайте щадящ перилен препарат или оцет (задължително – разреден в съотношение 1 към 3 с вода), измийте тестово малко място, за да видите как изглежда. 

  • Малко кучешки шампоан върши чудеса

Шампоанът, с който къпете домашният си любимец, може да бъде чудесно решение и в почистването на аксесоарите му за разходка. Той е нежен, под ръка ви е, а и животното вече е свикнало с аромата му. Формулата на продуктите, специално предназначени четириноги е максимално щадяща, което значи, че няма да предизвика дразнене по кожата на кучето, нито има шанс да увреди материала, от които каишката му е направена. 

Как да го използвате: Накиснете артикулите за известно време, след което – изплакнете с хладка вода. Не се препоръчва да използвате четка, защото може да повредите по-деликатни материали или елементи. 

кучеСнимка: iStock

  • Почистване на платнени аксесоари за кучета

Ако аксесоарите на домашния ви любимец са изработени от плат, можете да ги почистите с разтвор ¼ нежен препарат за чинии или кучешки шампоан, разтворен с топла вода. Намажете нашийника, повода или нагръдника с получената течност, разтрийте леко с ръце или с много мека четка, за да отстраните по-дълбоки петна или миризми. След това изплакнете с чиста вода и оставете да изсъхне. Вместо да използвате сушилня, по-добър вариант е да оставите артикулите да съхнат на въздух. 

кучеСнимка: iStock

  • Почистване на найлонови нашийници за кучета

Голяма част от каишките за домашни любимци са найлонови, което ги прави много лесни за почистване. Повечето от тях могат да се перат ръчно по метод, подобен на този с платените (описан по-горе). 

Някои от тях можете да сложите и директно в пералнята. За целта – вземете малка мрежеста торбичка (като тези, с които се перат чорапи) и да поставите вътре аксесоарите на домашния си любимец. След това я поставете между дрехите в редовното си пране. 

Мрежестата торбичка ще държи предметите заедно, предпазвайки всички метални елементи от захващане за другите ви дрехи или триене в стените на пералната машина. 

кучеСнимка: iStock

Някои части като идентификаторите за куче, можете да почистите със смес от 1 част вода (със стайна температура), 1 част бял оцет и 1 чаена лъжичка сол. Поставете предметите в този разтвор и накиснете. След това изплакнете с чиста вода и оставете да изсъхне. 

  • Почистване на кожени нашийници и нагръдници

Най-общо казано, всичко, което трябва да знаете за почистването на аксесоари за кучета, изработени от този материал е, че кожата НЕ трябва да се мокри или кисне във вода. Ако сте заложили на по-качествени артикули, най-добре е редовно да ги поддържате, вместо да се опитвате да върнете добрия им външен вид след време. 

Ако кожата е силно замърсена, използвайте разтвор от сапунена вода (шампоанът за кучета също върши работа) или сода за хляб и оцет. Вземете четка за зъби, потопена в разтвора, за да почистите внимателно дупчиците. Изплакнете незабавно и подсушете кожата с кърпа, преди да я окачите, за да изсъхне.

кучеСнимка: iStock

Един трик за блясък: След като коженият нашийник/нагръдник е вече сух, с леки движения втрийте в него малко кокосово масло за блясък или лосион за кожа, който използвате. 

В магазините можете да откриете различни търговски почистващи препарати за кожа, които могат да са добра инвестиция в поддръжката на аксесоарите на любимеца ви. Преди да използвате някой от тях обаче, уверете се, че кучето ви не е чувствително към нито една от съставките в него. Тъй като това са артикули, които прекарват много време върху животното и влизат в директен контакт с кожата му, има риск от дразнение, който не бива да пренебрегвате. 

 

Вижте още: 

5 трика за по-лесно и бързо почистване след кучето

Нашийник или нагръдник да изберем за кучето си

Виж още