6 начина да раздвижите ума на кучето си

куче Снимка: iStock

П одобно на хората, ежедневната рутина може да бъде отегчителна и за домашните ни любимци. Да раздвижваме ума им и да ги стимулираме интелектуално е също толкова важно, колкото и да се грижим за поддържането на физическата им форма чрез достатъчно разходки и упражнения. 

Кучета, които са отегчени и скучаят, по-лесно могат да развият деструктивно поведение, което често включва разрушителни навици и кара животното да излива неизразходваната си енергия върху мебелите и имуществото ви. 

Вижте още: 3 сигурни знака, че кучето ви се чувства отегчено

Предлагаме ви няколко интересни и сравнително лесно приложими творчески начини, чрез които да стимулирате ума на кучето си. Защото измореното куче е щастливо куче!

Dogsandcats.bg
  • Учете нови трикове и номера

Всеки път, когато ангажирате кучето си с тренировки, вие предизвиквате ума му и го поставяте пред различни предизвикателства. Не спирайте да търсите носи трикове, върху които да работите заедно с косматия си приятел! Щом сте преминали през основните команди и сте ги утвърдили, можете да се консултирате с треньори, да разгледате книги и наръчници, които да ви дадат различни идеи за обучение. Психическите предизвикателства действат успокояващо на четириногите, правят ги по-спокойни и по-малко тревожни. При проблемни кучета обучението е ключово за намаляване нивата на стрес и подобряване на социализацията на животното.

кучеСнимка: iStock

  • Играйте различни игри

Не се ограничавайте само до добре познатите ви с хвърляне и гонене на топка или фризби. Можете да предизвикате ума на кучето си и с различни интерактивни ребуси и пъзели. Можете да играете и на „открий лакомството“, като стратегически скриете различни бисквитки и кокалчета, любими на животното из дома си. А открие ли ги – наградата си е за него!

  • Ангажирайте вниманието на кучето

Дори бързото тичане до пощенската кутия, спиране за по кафе до къщата на приятел или минаване през близката автомивка могат да представляват интересно и вълнуващо преживяване за домашния ви любимец. Важно е да ангажирате вниманието му с различни гледки и звуци, да му осигурите възможността да преживява нови ситуации. Ще видите как вълнението и преработването на новата информация и неща, с които кучето се е сблъскало през деня, ще го изморят дори повече, отколкото физическата активност. 

  • Дайте му работа

Кучетата дълги години не са отглеждани само в качеството им на верни приятели и компаньони, а главно за изпълнение на различни задачи по време на лов или на полето. Когато им дадете възможност да извършват този вид „работни задължения“, четириногите се чувстват повече от добре. Включете животното в различни игри, запишете го на спорт, заведете го да плува или на поход в планината или гората.

кучеСнимка: iStock

  • Запознайте го с нови приятели

Всеки път, когато домашният ви любимец срещне други кучета, то се сблъсква с цяла палитра от преживявания – нови гледки, звуци и, разбира се, дупета за подушване. Ако водите по-често домашния си любимец в близкия парк, ще му осигурите чудесна възможност да ангажира сетивата си.

  • Новите „стари“ играчки

Едва ли би ви било забавно да си играете с едно и също нещо всеки ден, нали? Тогава не бива да очаквате и от косматия ви приятел да продължи да се забавлява със същите страст и енергия с играчка, която има от месеци. Вместо обаче да купувате всеки ден нови, редувайте ги на ротационен принцип – прибирате една играчка за няколко дни, през това време оставяте на кучето друга, с която да играе. 

кучеСнимка: iStock

Имате ли други идеи и предложения за това как да стимулираме ума на домашния ни любимец? Споделете ги с нас!

Виж още