6 неща, които да обмислите, преди да си вземете куче

куче сутрин Снимка: iStock

О тглеждането на куче е една от най-възнаграждаващите и ценни връзки, които ще имате през живота си. Но също така е и голяма отговорност, както вероятно сте чували от други собственици на четириноги. Истината е, че никой не е напълно подготвен за всички вълнуващи и емоционални предизвикателства, които носи появата на новия член на семейството. Но това е част от чара на цялото преживяване! 

куче човекСнимка: iStock

Има някои неща, които е добре да обмислите, преди да доведете у дома новия си четириног другар. Предлагаме ви 6 от тях, които да обсъдите със семейството си, а и самите вие да прецените за себе си.

  • Разполагате ли с време?

За разлика от децата, кучетата могат да се грижат за себе си часове наред и няма да ви се налага да наемате детегледачка всеки път, когато искате да отидете на кино. Но да имате домашен любимец е ежедневен ангажимент. Четириногите имат нужда от разходки и достатъчна умствена стимулация, време за гушкане, упражнения и тъй като са социални животни – от компания. Косматият ви другар вероятно ще изисква известно обучение, което означава – време, търпение и постоянство от ваша страна. Ще трябва да планирате плановете си за пътуване, вечерите навън, работния си график и всякакви други времеви ангажименти, свързани с грижата за животното.

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

  • Имате ли финансова стабилност?

Да имаш куче не е непременно скъпо удоволствие, но има известни разходи, които е добре да сте подготвени да посрещнете. Ще се наложи да си определите бюджет за закупуване на храна, аксесоари, консумативи, сметки за ветеринарен лекар (подгответе се, че понякога те могат да бъдат доста високи). Дори домашният ви любимец да е здрав, има редовни прегледи, почистване на зъбите и ваксинации. Ако обичате да пътувате, ще трябва да планирате кой да гледа питомеца ви (ако не разчитате на роднини, вариантите са хотел или човек, на когото да платите за грижите). В зависимост от породата може да имате нужда от допълнителни финанси за груминг. Сградата, където живеете също вероятно има месечна такса за домашни любимци и специален депозит ако сте под наем. Уверете се, че можете да си позволите всички разходи, които идват с привилегията да имате куче.

куче човекСнимка: iStock

  • Имате ли достатъчно енергия?

Повечето кучета са умерено активни. Те се нуждаят от ежедневна игра, разходки и умствена стимулация. Ако се прибирате от работа изтощени през повечето дни от седмицата и всичко, което искате да правите, се изчерпва с вечеря пред телевизора, може би е добре да помислите малко по-задълбочено, преди да си вземете куче. Защото бъдете сигурни в едно – когато се приберете след дълъг работен ден, питомецът ви ще има много натрупана енергия, която ще има нужда да освободи. И ако не му бъде дадена тази възможност, то рискувате поява на проблемно поведение. 

  • Коя порода, размер и енергийно ниво са най-подходящи за вас?

Необходимо е да помислите и какъв вид куче ще пасне на вашия начин на живот. Някои породи изискват по-малко време, имат по-малки груминг нужди, консумират по-малко храна, обикновено са по-здрави или имат по-ниски нива на енергия. 

куче ближе човекСнимка: iStock

Всичко това са все фактори, които трябва да имате предвид, когато си взимате куче. Има специфични за всяка порода характеристики, които могат да ви ориентират дали тя е подходяща за вас. 

  • Какво ще ви трябва, след като имате куче?

Различните породи имат своите индивидуални нужди. Има много фактори, които варират в зависимост от породата и размера на животното. Те ще повлияят на това какво ще ви е необходимо, но някои неща са постоянни като каишка, легло или купички. Може да искате да кастрирате/стерилизирате кучето, както и да му поставите микрочип. Ще имате нужда от ветеринарен лекар, който харесвате и на когото имате доверие. Винаги се надявайте на най-доброто, но се подгответе за най-лошото. Никога няма да ви се случи да съжалявате, че сте били твърде внимателни.

куче ближе човекСнимка: iStock

  • Ще можете ли да обичате това куче до края на живота му?

Това изглежда като съвсем прост въпрос, но всъщност е може би най-важният. Едно куче може да живее средно между 12 и 18 години в зависимост от породата, размера и генетичната предразположеност. Това е дългосрочен ангажимент, за това трябва да се запитате: Когато вашето очарователно кученце порасне, ще продължите ли да го обичате? А когато остарее, вече не вижда, има проблеми с движението – ще можете ли да се грижите за него? 

куче човекСнимка: iStock

Отглеждането на куче идва с безброй награди, но и с много отговорности. Ако сте обмислили внимателни тези ключови точки и сте стигнали до заключението, че сте готови да доведете космат четирикрак член в семейството си... поздравления! Ще изживеете цял живот, пълен с любов, лоялност, забавни снимки и най-добър приятел, който ще ви обича повече от всеки друг на света!

Вижте още:

Как да решим колко голямо куче да си вземем

5 най-чести грешки при стопани на кучета без опит

Виж още