6 ползи за здравето от отглеждането на куче

куче човек прилика Снимка: iStock

В секи, който има домашен любимец или обича кучета, знае дълбоко в сърцето си, че има милион ползи за здравето от отглеждането на четириного. Но в случай, че се опитвате да убедите семейството си или половинката си, че е време да осиновите куче или си търсите извинения да прекарвате повече време у дома с косматия си другар, ние сме тук, за да ви помогнем!

куче галенеСнимка: iStock

Предлагаме ви един кратък наръчник с 6 от многобройните ползи за здравето, които отглеждането на куче носи на стопаните си. 

  • Гушканията са успокояващи

Ползите за здравето ни от гушкането на куче са много! От една страна, разбира се, това е нещо изключително приятно! Но знаете ли, че прекарването дори само на няколко минути в разтриване на коремчето на вашия четириног другар може да понижи кръвното ви налягане и стреса? В същото време това задейства освобождаване на серотонин и допамин – два неврохимикала, които ви карат да се чувствате добре. Това не само ще ви осигури незабавен прилив на щастие, но ще ви помогне да се чувствате по-добре с течение на времето. 

Dogsandcats.bg

куче галенеСнимка: iStock

  • Насърчава физическите упражнения

Като любящи собственици на кучета, често сме склонни да се грижим повече за здравето на домашните си любимци, отколкото за нашето собствено. Ето защо е нещо страхотно, че четириногите ни имат нужда да ги извеждаме навън на чист въздух. При това – всеки ден! Да, ако зависеше от много хора, може и да пропуснат сутрешната си разходка или кратък джогинг в парка, но влажният поглед на кучето има способността да убеди всеки да стане и да се раздвижи! Да, това е за доброто на домашния ни любимец, но и ние имаме ползи!

куче разходкаСнимка: iStock

  • Учим се на търпение

На всички ни би било от полза да бъдем малко по-търпеливи, а кучетата ни помагат да се развиваме в тази посока! Прекарвайки време с домашния си любимец, вие се научавате да се наслаждавате на настоящия момент, забравяйки за неща като досадния трафик или работните ви задължения. Освен това, обучението изисква много търпение. А, между другото, то не е просто добродетел – търпеливите хора са по-малко склонни да страдат от главоболие, чревни разстройства и акне. 

куче дресураСнимка: iStock

  • Здравето на вашите бъдещи деца

Според редица проучвания, най-скорошното от които, публикувано в Journal of Allergy and Clinical Immunology, отглеждането на куче може да намали риска от поява на алергии при децата. Това означава, че да имате домашен любимец е като да посеете семе за бъдещо поколение любители на четириноги без алергии! Кой би могъл да оспори това?

куче детеСнимка: iStock

Имайте предвид, че не е нужно да правите нищо специално, за да извлечете имунологичните ползи от притежаването на куче. Простото му присъствие ще свърши работа.

  • В къщата ви има лекар!

Кучетата са се доказали като удивително умели в откриването на определени медицински състояния. Те могат да надушат рак, да предскажат гърчове, да ви алармират кога кръвната ви захар е ниска и много други.

Разбира се, ще е необходимо малко обучение, за да може домашният ви любимец да направи нещо по отношение на тези медицински състояния. Но вие потенциално имате ходещ диагностичен тест в дома си! И това е просто страхотно!

кучеСнимка: iStock

  • Ставате по-социални

Ако мислите, че да имате куче няма общо с другите хора, очаква ви изненада. Всеки път, когато изведете питомеца си на някоя от ежедневните му разходки, има вероятност други собственици на кучета да ви спрат на улицата, за да ви поздравят. 

Това е чудесна възможност да изградите своя социална мрежа и да се запознаете с хора, които може би никога не бихте срещнали извън света на домашните ви любимец. А изграждането на нова общност може да повлияе положително на психическото ви здраве и самочувствие. 

кучешки паркСнимка: iStock

Вижте още:

6 предимства от бягането в парка с кучето ви

Доказано: Да отглеждаш куче е здравословно

Виж още