Доказано: Да отглеждаш куче е здравословно

куче Снимка: iStock

П олзите от това да се грижим за домашен любимец безспорно са много. Но една от най-важните от тях е, че да имаме куче у дома, оказва се, е полезно и за нашето здраве. И това далеч надхвърля очевидното – раздвижването чрез разходките с четириногия ни другар. Факт е, че действително е здравословно да имаш космат другар около себе си – и това не се изчерпва само в по-добрия мускулен тонус. И ето защо сме толкова убедени в това.

Помислете за момент над следното: Кучетата имат прекрасния навик да даряват обич на всички около себе си, нали? Е, дали именно тук не се крие ключът към загадката защо стопаните на четириноги се радват на по-добро здравословно състояние?

кучеСнимка: iStock

Група специализанти, провеждащи различни изследвания на тема „връзката между здравето на хората и животните“ е открила много случаи, при които отглеждането на куче значително е подобрило благосъстоянието на стопанина му. Разбира се, процентът варира спрямо това дали става въпрос за домашни животни или терапевтични кучета, но и в двата случая ползите за здравето им са на лице.

Dogsandcats.bg

Фактите говорят сами за себе си. 

Хората с кучета са по-склонни да приемат промените в живота си, по-вероятно е да се справят със стреса и това води до по-редки посещения при лекар.

Установено е също, че стопаните на четириноги като цяло имат по-ниско кръвно налягане, по-ниски нива на холестерол и се радват на по-добро психическо здраве от тези, които нямат домашен любимец, който да ги чака всяка вече след работа у дома. 

Подобрения при състоянието на ума

Много собственици на кучета смятат, че домашният им любимец се отразява здравословно на начина им на живот, защото съжителството с него ги кара да се чувстват добре. Д-р Амброуз, практикуващ лекар и собственик на куче, споделя, че притежаването на четириного категорично подобрява душевното състояние и комфорт на човек, следователно - и здравето му. 

„Изследванията са установили, че отглеждането и дори – присъствието на куче наоколо за определен период от време, помага на пациентите да се съсредоточат върху нещо друго. А това е особено полезно в случаи на преживяна тежка травма, например – загуба на член на семейството или тежко лечение на рак. При такива случаи участието на терапевтично куче в лечението на пациентите има ползи за подобрението им. 

кучеСнимка: iStock

Хората, които имат домашни любимци, по-рядко изпадат в крайни състояния на депресия и като цяло стресът при тях не се усеща толкова силно. Това е така, защото кучетата са основен източник на подкрепа и увеличават (на подсъзнателно ниво) способността ни за справяне с проблемите. А това допринася за понижаване на холестерола и кръвното налягане. Разбира се, извеждането на животното навън два пъти на ден за разходка също е от голяма полза, категоричен е специалистът. 

Здравословните ползи – физически и психически, свързани с притежаването на куче, намират своето отражение във всяка сфера на живота ни. Поредното доказателство за това са резултатите от секторно проучване на хора над 60-годишна възраст. При него е установено, че дори и собствениците на домашни любимци, които все пак изпитват стрес, посещават личния си лекар с 21% по-малко от тези участници в експеримента, които не отглеждат животно. 

Изводите сочат също, че възрастните хора, които притежават домашни любимци, се справят по-добре със стресови събития и им е по-леко, чисто в битов план, да извършват дейностите в ежедневието си. 

куче и стопанинСнимка: iStock

По-здрави деца

На другия край на скалата, наличието на куче в семейството може да осигури и по-здравословен начин на живот на най-малките му членове, пишат от Pedigree.com. 

Проучванията показват, че контактът с куче в семейството развива възпитателно поведение у децата, насърчавайки ги да проявяват съпричастност и повишава самочувствието им. Малчуганите, които живеят с домашен любимец, са по-малко склонни да страдат от чувство на изолация и самота. 

Всички проучвания сочат, че притежаването на куче е добро за благополучието на детето, насърчава го и да се включва в повече социални дейности. Освен това, 70% от анкетираните семейства съобщават за увеличаване на чувството на разбирателство и забавление в дома след осиновяване на куче.

кучеСнимка: iStock

Ние от DogsandCats.bg нямаме нужда от повече научни факти, които да ни убедят, че притежаването на куче е добро не само за благополучието на стопанина, но и на цялото му семейство. Сигурни сме, че ако имате космат приятел в дома си, то можете да изброите още хиляди предимства: любов, искрено приятелство, игри, вълнение… А сега – добавете към тях и по-добро здраве! Защото е официално: Притежаването на куче е здравословно!

 

Вижте още:

5 позитивни стереотипа за собствениците на кучета

Как да научим децата на уважение към кучето

Виж още