Как да ангажираме кучето, докато е само вкъщи

куче Снимка: iStock

В един идеален свят, не се и съмняваме, че бихме прекарвали по цял ден с домашните си любимци. За съжаление, освен ако не работите от дома си, то най-вероятно се налага да оставяте косматия си другар сам, докато сте в офиса и се трудите. 

Една от основните причини, поради които някои хора не си взимат куче е именно тази – смятат, че са твърде заети и няма да имат време за него. Понякога това е правилната и обективна преценка, но следва да знаете, че има четириноги, които се нуждаят от по-малко внимание, в сравнение с други.

А някои от тях нямат нищо против да прекарват част от времето си през деня сами. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Това не означава обаче, че кучето ви не трябва да бъде ангажирано с нещо, докато вие не сте наоколо. Точно обратното – ако се налага да го оставяте всеки ден без компания, то добре е да се погрижите средата около него да е достатъчно богата на адекватни стимули, за да може то да се забавлява и само вкъщи. 

С помощта на AnimalWised подбрахме за вас 5 неща, чрез които можете да ангажирате вниманието на четириногото, докато е само вкъщи. Освен всичко, по този начин ще намалите и възможността от поява на стрес и безпокойство – главните виновници за деструктивното поведение при кучетата. 

  • Не му позволявайте да се чувства затворено

Погледнете нещата от малко по-различна перспектива – ако на вас ви се налага да прекарате цял ден вътре, то чувството, че сте затворени в даден момент може да ви се отрази психически, нали?

кучеСнимка: iStock

Светлината влия на подсъзнателно ниво – неслучайно първото нещо, което правим, щом се събудим сутрин, е да дръпнем завесите или да вдигнем щорите. Или с други думи – да усетим физически, че има и друг свят навън. Това ни зарежда и ни позволява да си „поемем дъх“, започвайки позитивно новия ден, нали? Е, същото важи и за домашния ви любимец, оставен сам вкъщи. 

Не бива да карате животното да се чувства цял ден сякаш е хванато в капан. Преди да излезете за работа – дръпнете завесите и позволете на естествената светлина да огрее в дома ви. Разбира се, можете да оставите затворени вратите в стаите, където имате ценни предмети или просто не искате да допускате кучето си – това е въпрос на лична преценка и избор. 

  • Помолете близък човек да се отбие

Кучетата са социални животни. Те търсят човешка компания и обичат да им се обръща внимание, искат да си взаимодействат както с човешките си приятели, така и с други животни. Ако косматият ви спътник е сам вкъщи за по-продължителен период от време (цял ден, например), би било чудесно някой от членовете на семейството или близкия ви приятелски кръг на намине, дори за 5 минути, за да му каже „Здравей!“. Вариант е и да наемете човек за целта – важното е кучето ви да получи компания, поне за малко. 

кучеСнимка: iStock

  • Сменяйте играчките му

Подобно на хората, кучетата също могат да се отегчат, когато правят всеки ден едно и също нещо. Въпреки че най-вероятно косматият ви другар има една или две любими играчки, с които обича да се занимава по-често, това не означава, че няма нужда от разнообразие. 

Въртенето на играчките на ротационен принцип може да бъде чудесен начин да ангажирате вниманието на четириногия си другар, докато сте на работа. И не, нямаме предвид всеки ден да купувате нова! Бъдете изобретателни – просто приберете някои от играчките му за определен период от време, а след това ги извадете отново, все едно са нови. Този вид ротация ви гарантира, че животното няма да се отегчи толкова бързо от тях. 

кучеСнимка: iStock

  • Заложете на интерактивни играчки

Щастливи сме, че този тип играчки (най-популярната от тях е Kong),  вече са достъпни и у нас. Най-общо казано, това са занимателни играчки, които се предлагат в различна форма и с различни нива на сложност. Общото помежду им е, че вътре се слага лакомство, а целта – кучето да „работи“, за да стигне до него. 

Добре знаем, че повечето четириноги са силно мотивирани от храна, за това и няма нищо чудно, че една такава играчка може да ги държи ангажирани с часове. 

  • Оставете радиото или телевизора включени

Пълната тишина в дома ви прави малките шумове много по-силни и разсейващи, нали? Е, ако домашният ви любимец е сам през деня, то това може да засили чувството му за тревожност, особено ако вие не сте наоколо, за да го успокоите, че всичко е наред. 

кучеСнимка: iStock

Ето защо оставянето на радиото или телевизора включени, може да бъде полезно. Това създава фоново разсейване, което кара животното да се чувства така, сякаш не е само. Чувството за комфорт и релакс обаче едва ли ще се получи, ако оставите 24-часовия рок канал включен, за това подберете подходяща за целта станция. 

  • Стимулирайте обонянието му

Визуалната и тактилна стимулация е чудесен начин да ангажирате домашния си любимец, когато не сте вкъщи. Можете да стимулирате обонянието на животното като създадете собствени игри – вземете лакомства и ги поставете на различни места в дома си. Вашият космат приятел ще трябва да използва ловния си инстинкт, за да ги търси, а това ще го държи зает и ще стимулира когнитивната функция.

кучеСнимка: iStock

Всички горепосочени начини, чрез които кучето ви би могло да се забавлява, докато е само вкъщи, имат за цел да повдигнат духа на животното и по този начин – да намалят чувството на изоставеност или тревожност при раздяла. В никой случай обаче, те не могат да компенсират компанията на любимия му човек. За това – не лишавайте питомеца си от нея за твърде дълго!

Вижте още: Колко дълго можем да оставим кучето само

Виж още