6 причини защо кучетата и котките не се разбират

куче и котка Снимка: iStock

В секи, независимо дали има домашен любимец или не, е чувал за съперничеството между кучетата и котките поне веднъж в живота си. Но има ли истина в това съревнование? 

Много хора смятат, че кучетата не харесват котките и това е нещо съвсем естествено. Но има различни теории защо двата най-популярни вида домашни любимци не се разбират. За да вникнем в същността на този „конфликт“, то трябва да се разровим малко по-дълбоко.

Защо кучетата не се разбират с котките?

Има някои съществени разлики между кучетата и котките. Но тези животни не са естествени врагове. Когато различни животни живеят заедно, нормално е да има известно напрежение и конфликти. Но това не е нещо, което да не може да бъде разрешено. Дали ще се разбират или не, зависи от много фактори, някои от които можете да контролирате, докато други не. 

куче и коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

В повечето случаи, смятат специалисти, цитирани от Американския киноложки клуб, кучетата и котките не се разбират не, защото едните мразят другите, а по-скоро поради разликите в поведението, историята и други характеристики, свързани с вида. Ето 6-те най-популярни теории по този въпрос.

  • Кучетата са социални животни

Кучетата са социални животни и живеят в глутници. От друга страна, котките са по-независим вид. И в повечето случаи предпочитат да бъдат сами. Мъркащите домашни любимци също могат да образуват група, но в нея няма йерархия, нито някой е зависим от друг, както е в случая с кучетата.

куче и коткаСнимка: iStock

  • Кучетата обичат да преследват нещата

Всички кучета имат ловни инстинкти, независимо колко са големи или малки. Поради естествения си стремеж към преследване, те гонят движещи се неща като катерици, топки и котки. Четириногият ви другар не преследва през глава котката ви, защото я мрази или иска да я нарани, а просто, защото движещото се животно задейства хищническите му сетива. Решението тук е добрата и ранна социализация, особено ако имате ловна порода четириного.

  • Кучетата и котките общуват по различен начин

Една от основните причини кучетата да не се разбират с котките е липсата на комуникация. Освен забележимите разлики, свързани с вокализацията (лаене и мяукане), езикът на тялото им комуникира по различен начин. 

куче и коткаСнимка: iStock

Махащата опашка на кучето, например, означава, че то е развълнувано и готово за взаимодействие, докато при котката същият жест е признак на възбуда. С едно и също движение на тялото кучетата и котките изразяват различни неща. И тук възникват конфликтите. Представете си, например, ситуация, при която четириногият ви другар вижда котка с махаща опашка. Той ще се опита да я подкани да играят, но в крайна сметка ще пострада, тъй като котката може би изобщо не се вълнува от взаимодействие в конкретния момент. 

  • Териториален въпрос

И двата вида са териториални по природа и ако отглеждате куче и котка у дома, няма как да не станете свидетели на съревнования помежду им. Те ще се сблъскат в претенциите си за територия, а има вероятност и да откриете следи от урина на различни места из къщата си, тъй като всяко от животните ще маркира.

куче и коткаСнимка: iStock

Ако забележите, че домашните ви любимци се бият заради териториална доминация, ще се наложи да обърнете повече внимание на социализацията. Само така можете да сте сигурни, че двете животни ще могат да живеят и споделят една и съща площ. 

  • Кучето ви не е социализирано добре

За повечето кучета социализацията е основната причина да не се разбират добре с котки. Много четириноги, които не са социализирани рано, няма да знаят как да се държат и да действат в присъствието на друг вид, различен от техния. Някои кучета дори могат да се изплашат от котката и да реагират с агресия. 

Породите, които имат естествена склонност да преследват котки, трябва да преминат през подходящ процес на социализация. Само така четириногото ще разбере, че не му е позволено да гони котката ви и да я напада. 

куче и коткаСнимка: iStock

  • Лоши преживявания в миналото

Ако забележите, че кучето ви изпитва агресия или се плаши от котки, това може да се дължи на лош опит в миналото. Четириноги, които нямат проблем с мъркащите опашатковци, ще бъдат по-скоро любопитни и безстрашни в тяхно присъствие. Ако забележите, че кучето ви е срамежливо или стреснато, възможно е котка да го е нападнала или одраскала в миналото. 

Можем ли да помогнем на кучето и котката си да се разбират?

Първото нещо, което трябва да направите, за да промените поведението на кучето към котката ви, е да установите причината. Хармония може да бъде постигната, но само чрез прилагане на правилния подход. Ако осигурите ранна социализация на кученцето и котето ви, може да сте сигурни, че ще се разбират, когато пораснат.

Що се отнася до възрастно куче, ако то не е социализирано по правилния начин от малко и сега искате да промените поведението му, необходимо е обучение. Започнете с основни команди – от по-простите към по-сложните. 

куче и коткаСнимка: iStock

В заключение, макар мнението, че кучетата мразят котките да е широко разпространено, в повечето случаи двете животни просто не са научени как да живеят и общуват помежду си. С ваша помощ това може да се промени!

Вижте още: 

Вредна ли е котешката храна за кучето

Защо кучетата гонят котки

 

Виж още