6 съвета, когато разхождаме кучето си в дъжда

куче Снимка: iStock

З наем, че домашният ни любимец има нужда от ежедневните си разходки, за да може да се облекчи, да се раздвижи и да изразходва енергията си. Въпреки това, когато навън вали и времето не е особено примамливо за продължителни излизания, много стопани се чудят до каква степен е безопасно да излизат под дъжда в компанията на четириногия си другар. 

Може ли кучето ни да хване настинка, когато навън вали порой? И как да предпазим четириногото от капризите на природата, но въпреки това – да му дадем време и възможност, за да се разходи и свърши нуждите си?

Предлагаме ви 6 съвета, които ще ви помогнат да защитите четириногия си другар, когато излизате навън във влажно време.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Дъждобран или друга водонепромокаема дрешка

В по-големите зоомагазини можете да откриете различни модели дъждобрани и обувки за лапите на вашето куче, които да му осигурят необходимата защита и да не позволят да се намокри. Ако температурата навън е ниска, то тези аксесоари стават още по-ключови в борбата срещу възможни настинки. Обикновено дъждобраните предпазват гърба, врата и част от краката на домашните любимци. Въпреки това – наблюдавайте вашето куче и ако части от тялото му все пак се намокрят по време на разходката, след това задължително ги подсушете с кърпа, щом се приберете у дома. 

кучеСнимка: iStock

В случай, че забележите, че животното потреперва, увийте го в одеяло, за да може да се свие добре в него и постепенно да възвърне нормалната си телесна температура. 

  • Не стойте навън твърде дълго

Ако козината на домашният ви любимец е дълга или гъста, то след намокряне е доста вероятно да натежи и да причини на четириногото определен дискомфорт. За това – когато навън вали, правете разходките малко по-кратки от обикновено. 

  • Уверете се, че всички ви виждат

Когато навън вали и е мрачно, може да се окаже трудно за автомобили, велосипедисти или дори – други пешеходци, да ви видят. Ето защо е добре да имате светлоотразителна екипировка, а подобен елемент да присъства и по домашния ви любимец. Най-често стопаните залагат на нашийник или нагръдник със светлоотразителна лента.

кучеСнимка: iStock

  • Избягвайте локвите

Ако кучето ви се забавлява да скача в локви, то трябва да знаете, че намокрянето на козината и лапите му е най-малкият ви проблем. Нещата стават доста по-неприятни, ако животното пие от локвите. Сред по-сериозните заболявания, които кучетата могат да получат при поглъщане на вода от локва, е Лептоспирозата (Лепто).

Лептоспирозата е бактериална инфекция, която се разпространява в кръвта на четириногите, причинявайки сънливост, прекомерна жажда и летаргично поведение. Недиагностицирана навреме, тази инфекция може да доведе до бъбречна или чернодробна недостатъчност. За това – не позволявайте в никой случай на домашния си любимец да пие вода от локви или друг вид застояли водеми.

Вижте още: 4 oпасности за кучето ни в дъждовно време

  • Избягвайте хлъзгавите зони

Въпреки че обикновено една кратка разходка в парка, когато навън вали, не крие особени опасности нито за вас, нито за домашния ви любимец, все пак се опитайте да избягвате местата, където е кално. Съществува реален риск вие или кучето ви да се подхлъзнете и паднете, а това може да бъде опасно, особено ако не сте близо до дома си. Да не говорим за цялата кал и мръсотия, която животното ще внесе в дома ви след това.

куче дъждСнимка: iStock

  • Използвайте двора си (ако имате такъв)

Ако живеете в къща с двор, то спокойно можете да пропуснете разходката и да оставите домашния любимец да отиде до тоалетна в двора ви. Ако косматият ви другар има излишна енергия за изгаряне, можете да ми помогнете като увеличите времето за игра или заложите на други активности на закрито, които да го изморят. Имайте предвид, че много кучета по начало не обичат да са мокри, така че разходките, докато навън се сипе порой, далеч не са най-приятното нещо на света за тях. 

Разходките в дъжда не са особено приятни нито за стопаните, нито за четириногите им другари. За съжаление, няма как да минем без тях, за това се налага да вземем някои предпазни мерки, с които да си гарантираме по-голям комфорт и безопасност при влажно време. 

 

Вижте още: 

Защо кучетата се страхуват от гръмотевици

 

 

 

Виж още