6 съвета при разходка на кучето в дъжда

куче дъжд Снимка: iStock

П одозираме, че през хладните и дъждовни дни нямате голямо желание за разходки с домашния си любимец, нали?

Кучетата ни обаче рядко се вълнуват от прогнозата за времето – за тях е важно всеки ден да получат възможност да се облекчат и да се раздвижат. 

Когато навън вали, всеки отговорен стопанин на четириного се чуди – дали е напълно безопасно да изведем косматия си другар навън? Дали животното няма да се простуди? 

Dogsandcats.bg

куче дъждСнимка: iStock

Предлагаме ви няколко съвета за това как разходките в дъжда да станат – ако не приятни, то поне безопасни за домашния ви любимец. 

  • Предпазете кучето си от дъжда

Дъждобран или обувки за лапите са сред начините, чрез които можете да осигурите допълнителна защита за вашето куче, когато навън вали. Тези елементи са от съществено значение и, ако температурите са ниски, а времето – хладно. Веднага щом се приберете от разходка, не пропускайте да подсушите животното с кърпа.

  • Не стойте навън твърде дълго

Ако вашето куче има дълга козина, а навън е дъждовно и студено, да стоите твърде дълго може да му причини неудобство и дискомфорт. За това, ако сте близо до дома си, най-добре е да съкратите разходката, а ако сте решили да тръгвате на дълъг поход през есента, проверете прогнозата и стойте близо до колата си – за всеки случай!

куче дъждСнимка: iStock

  • Уверете се, че сте видими

Когато се разхождате под дъжда, особено в по-тъмните часове на деня, за преминаващите коли и останалите участници в движението (пешеходци, велосипедисти) може да е трудно да ви видят. Ето защо е добре да носите нещо светлоотразително – както вие, така и домашният ви любимец. Уверете се, че винаги се движите по тротоара, а ако трябва да пресечете улицата, използвайте пешеходната пътека. 

  • Стойте далеч от локвите

Ако кучето ви скочи в локва, то може не само да се изцапа, но и да намокри козината си. Пиенето от локвите пък, може да го разболее съвсем не на шега. Едно от заболяванията, което домашните ни любимци могат да получат именно след пиене от локва, е лептоспирозата. Това е вид бактериална инфекция, която навлиза в кръвта на вашето четириного приятелче и може да доведе до бъбречна или чернодробна недостатъчност. 

куче дъждСнимка: iStock

  • Избягвайте хлъзгави места

Въпреки че обикновено няма нищо лошо в това да заведете кучето си в парка и да отделите малко време за игра, когато вали, желателно е да избягвате местата, където е кално. Вие или домашният ви любимец може да се подхлъзнете и да паднете, което може да бъде опасно, особено ако не сте близо до дома си. 

Освен това, ако кучето ви се изцапа, то ще донесе цялата тази мръсотия и кал в дома ви, създавайки нехигиенична и мръсна среда.

куче дъждСнимка: iStock

  • Използвайте двора си (ако имате такъв)

Когато вали, може да пропуснете едната разходка, а вместо това да оставите домашния си любимец да отиде до тоалетна в двора (ако имате такъв). Някои четириноги обаче, може да имат излишна енергия за изгаряне. Можете да им помогнете, като увеличите времето за игра, докато времето се оправи.

Ако не сте от хората, които обичат продължителните разходки под дъжда, то е добре да знаете, че те са безопасни за косматия ви другар, стига да вземете някои предпазни мерки. 

куче дъждСнимка: iStock

Вижте още: 

5 забавни занимания с кучето за дъждовните дни

Кога навън наистина е твърде студено за кучето ни

Виж още