6 съвета при зимни разходки с кучето ни по тъмно

куче зима Снимка: iStock

Б ез значение на какво място и в какъв климат живеете, кратките и по-мрачни дни могат да предизвикат промени във вечерната разходка на домашния ви любимец. От тъмни квартали до заледени улици, има цял набор от проблеми, с които могат да възникнат през зимата. Колкото и удобно, уютно и примамливо да ви изглежда да останете заедно с косматия си другар вътре обаче, това, че нощта и температурите падат по-бързо и осезаемо, не е оправдание, за да пропуснете вечерното излизане на четириногото. 

куче снягСнимка: iStock

За да ви помогнем да оцелеете през този сезон, ето и нашите шест съвета при разходките на кучето през зимата.

  • Бъдете забележими

Светлоотразителната екипировка е задължителна, за да сте сигурни, че вие и вашето куче сте видими през нощта. Дали ще е лента на повода, светещ медальон или каишка, важно е всички участници в нощния трафик да са в състояние да ви забележат. Помислете дали да не поставите директно светлоотразителна жилетка върху зимното палтенце на кучето – за допълнителна видимост.  

Dogsandcats.bg

Особено популярни у нас са LED нашийниците, които ще ви помогнат да увеличите видимостта на кучето си по време на разходка. Повечето от тях вървят с акумулаторни батерии, които обикновено издържат между 3 до 5 часа (зависи от модела), а много от тях са и водоустойчиви. 

куче разходка зимаСнимка: iStock

  • Разхождайте се на повод

Знаем, че искате да дадете малко свобода на домашния си любимец. Но макар ходенето без каишка да действително да е много забавно за кучето ви, тъмните нощи не са най-подходящото време да тествате доколко четириногото е усвоило някои основни команди за безопасност. По-добре е да се разхождате на повод, за да имате възможност за осъществяване на стабилен контрол във всеки един момент, когато сте навън. Последното нещо, което бихте искали е косматият ви приятел да избяга в черната като катран нощ, нали?

куче разходка зимаСнимка: iStock

  • Придържайте се към познатото

Когато се разхождате през по-тъмните часове на деня (понякога, за съжаление, това ще рече – след 17 часа...), не забравяйте да тръгнете по маршрут, който и вие, и вашето куче познавате. Това ще минимализира потенциала да се изгубите или да се сблъскате с непознати стимули, които могат да предизвикат негативни реакции у четириногия ви спътник. 

Движете се по тротоара и се придържайте към добре осветени места, когато това е възможно. В случай, че имате по-възрастен домашен любимец, който има проблеми или като цяло – отслабено зрение, това е особено важно, тъй като способността на животното да вижда при слаба светлина намалява с годините и може и да не забележи някои фини препятствия, като стъпала, камъни и липсващи плочки по пътя си, например. За тези случаи, препоръчваме да водите животното на къс повод, за да можете да сте му максимална опора при нужда.

куче снягСнимка: iStock

  • Бъдете добре екипирани

Понякога дори кучешкото палто може да не е достатъчно, за да стопи кучето ви в мразовита зимна нощ. Ако животното трепери и/или спада към породите с по-къса козина, не забравяйте да инвестирате и в пуловерче. Въпреки че не всички четириноги се нуждаят (или понасят) ботуши, не забравяйте да проверявате лапите на питомеца си за пукнатини и кървене. Кучетата в града, където по улиците има разпръсната химическа сол, са изложени на по-голям риск. За това и собствениците задължително следва да почистват внимателно лапите им след разходка. 

  • Обединете усилията си

Срещата с приятел може да е чудесен начин да направите последната разходка за деня си много по-безопасна. Помолете вашия съсед и неговия домашен любимец да се присъединят към вас или доведете някой роднина – така вечерната дейност ще стане по-забавна и ще мине неусетно!

куче зимаСнимка: iStock

  • Пазете се!

Вашето куче не е единственото, което трябва да вземе допълнителни предпазни мерки при разходките по тъмно. Уверете се, че самите вие носите отразяващи материали през нощта и винаги излизайте с подходящи за времето навън обувки със стабилно сцепление. Придържайте се към добре осветените места, когато е възможно. И винаги носете мобилния си телефон – в случай на спешност!

Вижте още: 

7 митове и факти за палтата и зимните дрешки за кучета

Грижи за външния вид на кучето през зимата

Виж още