6 въпроса, които всеки собственик на куче трябва да зададе на ветеринарния си лекар

ветеринарен лекар Снимка: iStock

Д ори да сме си подготвили цял списък с въпроси, които искате да зададете на ветеринарния си лекар, щом влезем в кабинета му, обикновено голяма част от тях сякаш се изпаряват! Тогава, по някаква причина, умът ни сякаш спира да работи и ние си тръгваме, без да сме задали нито един от тях. 

Д-р Хайди Ганал, главен изпълнителен директор и основател на Camp Bow Wow, най-големият национален франчайз за грижи за домашни любимци, e създала кратък списък с въпроси, които да зададете на ветеринарния си лекар по време на следващото си посещение. Той е публикуван в сайта PetMD, а ние ви препоръчваме да си запишете нещата, които ви вълнуват и да вземете листчето със себе си, за да не ги забравите!

ветеринарен лекарСнимка: iStock

  • Какво е здравословното тегло на кучето ми?

Важно е да се ориентирате какво е здравословното тегло на кучето ви. Поддържането на оптималните килограми на домашния ви любимец е важна превенция срещу затлъстяване и основен начин за осигуряването на дълъг живот.

Dogsandcats.bg
  • Как да избера вида храна, подходящ за моето куче?

На пазара има много марки храни за кучета, с различен основен протеин и вариации във формулите. Най-добре е да обсъдите с ветеринарния си лекар кое е най-доброто за специфичните нужди на вашия домашен любимец.

куче ветеринарен лекарСнимка: iStock

  • Какво количество храна да давам на кучето си?

Въз основа на вида храна, която ветеринарният ви лекар ще препоръча, обсъдете с него и количеството, както и честотата на хранене на вашия питомец.

  • От какви ваксинации има нужда кучето ми?

Възрастта на домашния ви любимец и активностите, които правите заедно, влияят на това какви ваксинации трябва да направите. 

куче ветеринарен лекарСнимка: iStock

  • Към кого да се обърна и къде да отида при спешен случай?

Някои ветеринарни лекари имат 24-часова спешна помощ, други са на повикване, а при трети няма такава възможност. За това е важно да вземете информация за контакт – къде трябва да отиде, ако имате спешен случай. 

  • С каква технология разполага клиниката на ветеринарния ви лекар и с какви проблеми може да се справи?

Ако вашето куче се нуждае от кръвни изследвания, например, дали ветеринарният ви лекар ще може да ги извърши на място, ще ги изпрати ли в лаборатория (и ако да, в коя)? Има ли рентгенов апарат? Извършва ли операции и има ли специализанти, които му помагат? 

куче ветеринарен лекарСнимка: iStock

Вижте още:

Колко често е добре да водим кучето си на ветеринар

Външно обезпаразитяване на кучето - как да изберем най-подходящата защита

Виж още