Външно обезпаразитяване на кучето - как да изберем най-подходящата защита

куче с бълхи Снимка: iStock

Н амирането на подходяща, ефективна и безопасна защита срещу бълхи за домашния любимец е важна задача за всеки стопанин на куче. За да сте сигурни, че сте направили правилния избор, трябва да сте добре информирани за всички начини, по които можете да предпазите косматия си приятел от неприятните, досадни паразити. Само така можете да сте уверени, че четириногото получава необходимата защита с възможно най-малък риск за здравето му.

Какво да имате предвид, когато избирате средство срещу бълхи за кучето си?

Държим да обърнем внимание, че няма две еднакви кучета. Следователно продукт, който обикновено се смята за безопасен и е установено, че действа срещу бълхи и кърлежи при един домашен любимец, може да бъде грешен избор за друг.

 Факторите, които следва да вземете предвид, включват:

Dogsandcats.bg
  • Възраст

Много от препаратите и средства за превенция срещу бълхи не са подходящи за малки кученца. За това е важно да проверите инструкциите на продукта, който сте избрали – той трябва да е съобразен с възрастта на животното.

  • Порода

Типът на козината също трябва да повлияе на решението ви. По-плътните и дебели косми, например, не са подходящи за препарати с локално приложение. 

  • Здравната история на кучето

Трябва да се вземат предвид други лекарства или добавки, които давате на домашния си любимец, дали има съпътстващи здравословни състояния и предишни реакции към превантивни средства срещу бълхи и кърлежи. За всичко това – следва да се консултирате с ветеринарния си лекар.

  • Начин на живот

Наличието на деца или други домашни любимци (особено котки) в домакинството, както и ежедневните дейности на открито на косматия ви приятел, са важни подробности. 

  • Къде живеете

Имате ли информация за това кои паразити са най-често срещани във вашия район? Притеснение ли е резистентността към определени превантивни средства? Много от най-безопасните и ефективни опции за външно обезпаразитяване изискват рецепта от ветеринарен лекар, така че има смисъл да го обсъдите с него по-рано, отколкото – по-късно. 

обезпаразитяванеСнимка: pixabay.com

Видове средства за предпазване срещу бълхи за кучетата

Ветеринарните лекари обикновено препоръчват нашийници срещу бълхи и кърлежи, препарати с локално приложение или перорални медикаменти (понякога – може да са и в комбинация), за най-добра защита и качествено външно обезпаразитяване на любимеца ви. 

куче бълхиСнимка: iStock

Предлагаме ви заедно да разгледаме по-популярните от тях, както и кои са плюсовете и минусите им.

  • Нашийници против бълхи и кърлежи

За много стопани нашийниците са най-добрия и безопасен вариант за борба с бълхите и кърлежите при домашните им любимци. В най-новите модели от тях често се използват флуметрин и имидаклоприд, вещества, които действат срещу всички етапи на развитие на бълхите и кърлежите. Ефективността на нашийниците обикновено продължава между 6 до 8 месеца (стига да сведете до минимум контакта с вода), така че те несъмнено са удобна алтернатива на месечните превантивни обезпаразитявания. 

Въпреки това – ако имате малки деца в дома си, не бива да им позволявате да играят с противопаразитната каишка на любимеца ви. Този тип нашийници често оставят следи от химикалите, които ги правят ефективни, а това може да е проблем за хлапета, които по традиция обичат да поставят всичко в устата си. 

Някои четириноги имат локални кожни реакции към каишки против бълхи, за това е добре да се консултирате с ветеринарния си лекар, преди да купите такава на домашен любимец, който е възрастен, болен или с компрометиран имунитет. Продуктът обикновено не се препоръчва и за бременни, както и кърмещи женски кучета.

кучеСнимка: pixabay.com

  • Локални средства за обезпаразитяване срещу бълхи и кърлежи

Един от най-популярните подобни продукти у нас е Frontline, но характеристиките на този тип средства за външно обезпаразитяване си приличат. Този тип препарати най-често се поставят в областта около задната част на врата на кучето – по протежение на гръбнака. Можете да го направите сами като следвате инструкциите на опаковката или да помолите ветеринарния ви лекар да го стори. Обикновено след прилагане на средството трябва да държите кучето си 1-2 минути, защото е доста вероятно то да се опита да се оближе. Дори и да го стори тайно от вас обаче, това няма да му причини сериозни здравословни проблеми. 

Локалните средства за превенция не са опасни за малки деца, стига да държите хлапетата настрана, докато лекарството е изсъхнало добре и не ги оставите да галят кучето – веднага след като сте го обезпаразитили. 

куче с бълхиСнимка: iStock

В идеалния случай е добре да изчакате няколко дни след прилагане, преди да изкъпете домашния си любимец. Локалното външно обезпаразитяване трябва да се прилага ежемесечно.

  • Средства за орална защита срещу бълхи и кърлежи

Има няколко вида орални медикаменти срещу бълхи и кърлежи, които се считат за безопасни за прием от кучета. Те се предлагат под формата на хапчета или таблетки за дъвчене. Вашият ветеринарен лекар ще ви даде най-добър съвет за това кои са подходящи за размера и възрастта на домашния ви любимец. Сред най-популярните марки на базара сa дъвките Bravecto (можете да ги откриете и като локално средство), както иNexGard. Най-честата нежелана реакция при пероралните лекарства срещу бълхи, е повръщането.

Важно е да знаете, че макар да са щадящи за домашните ни любимци, никое средство за превенция и защита срещу бълхи и кърлежи не е напълно безопасно. Винаги има риск, макар и минимален, от поява на странични ефекти

куче с бълхиСнимка: iStock

Ако обаче оставите паразитите свободно да се развиват по козината на кучето ви – това може да бъде много по-дискомфортно, а и опасно за него. Не се колебайте да се консултирате при избора с ветеринарния си лекар, който ще ви помогне да изберете най-безопасното и ефективно средство за външно обезпаразитяване въз основа на възрастта, начина на живот, здравословното състояние и другите уникални характеристики на вашия домашен любимец.

 

Вижте още:

Какво да правим ако кучето ни има бълхи

Може ли кучето да хване бълхи през зимата

Виж още