7 любопитни факти за Френските булдози (В СНИМКИ)

Френски булдог Снимка: iStock

Т ърсите си куче от световна класа с неустоим външен вид? Френският булдог е точно за вас! С тези отличителни уши на прилепче, набръчкана муцуна и здраво малко тяло, Френчитата, както галено ги наричат, носят усмивки по лицата на стотици хора по целия свят! Но това, което наистина перчели сърцата, е забавната им, привързана природа. 

френски булдогСнимка: iStock

Френският булдог е куче, което е родено да бъде верен спътник на своя стопанин. Той е умен и игрив, а вашият скут за него е най-доброто и уютно място на земята. Но чакайте, защото има още! Френчитата крият неподозирани за мнозина качества – нека ги разгледаме заедно:

  • Френският булдог е изненадващо добър пазач

Въпреки че не оглавяват класациите за най-шумни или гласовити домашни любимци, Френчитата се грижат да алармират стопаните си, ако някой е на вратата или друг странен (според техните стандарти) шум привлече вниманието им. Породата може да бъде малко териториална, но с мярка: не очаквайте от тези булдози да бъдат кучета-пазачи. 

Dogsandcats.bg

Френски булдогСнимка: iStock

  • Те са много адаптивни

Апартамент в центъра на града, къща в покрайнините или вила сред природата… където и да е! Френският булдог не е претенциозно куче, а поради факта, че породата не се отличава с особени атлетични качества, представителите й са напълно доволни от ежедневните разходки. 

Френски булдогСнимка: iStock

Вижте още: 5 малки, спокойни породи кучета, чудесни за отглеждане в апартамент

  • Френчитата са идеалните компаньони

Тези симпатяги са най-добрите приятели на необвързани хора, семейства с деца, двойки, възрастни пенсионери… като цяло – за всеки! Игриви, лоялни и любящи, те изискват минимални грижи и упражнения, но на всичко отвръщат с щедри дози обич!

Френски булдогСнимка: iStock

  • Те са относително лесни за обучение

Въпреки репутацията си на упорити и понякога – дори инати, Френските булдози всъщност са нетърпеливи да угодят и се радват да бъдат център на внимание у дома. Никой обаче не е съвършен, така че подходът ви в дресурата следва да включва малко повече търпение и подходяща мотивация (лакомства). Превърнете обучението в игра и само ще спечелите!

Френски булдогСнимка: iStock

  • Принадлежат към брахицефалните породи кучета

Има някои опасения за здравето, които трябва да имате предвид, ако смятате да добавите Френски булдог към семейството си. Късата муцуна и по-малкият нос могат да затруднят дишането, поради което представителите на породата имат и по-ниска толерантност към топлина, влажност и твърде много упражнения. 

Вижте още: Защо топлото време е най-опасно за брахицефалните кучета

Специалните грижи за Френчито включват да му осигурите хладно местенце в горещото време през лятото, за предпочитане – в добре климатизирано помещение. 

Френски булдогСнимка: iStock

  • Говорейки за шумно дишане, Френчитата хъркат…

... понякога доста силно. Дали ви се струва досадно, забавно или странно успокояващо – това зависи от вашата толерантност. И, разбира се, чувство за хумор.

  • Имат впечатляващо мощни челюсти

Именно поради силата на захапката им (макар да не им личи), важно е да изберете по-здрави играчки. И да сте подготвени, че можете да очаквате наистина енергична игра на дърпане на въже! 

Френски булдогСнимка: iStock

От поне 150 години Френският булдог радва всички – от обикновените работещи хора до висшето общество. От Англия до Франция или САЩ, тези забавни кучета-компаньони продължават да омагьосват с чар и да печелят сърца навред, където и да отидат.

А вие познавате ли някой, който вече споделя живота си с Френски булдог или би искал това да му се случи?

Вижте още: 

Грижа за бръчките и кожните гънки на кучето

 

 

Виж още